Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες για τον χρόνο εκλογής του νέου προέδρου, δεν έκανε κανέναν σοφότερο μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ούτε καν τα στελέχη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση.

Οι πληροφορίες λένε ότι έγινε περιορισμένη συζήτηση σχετικά με το επίμαχο σημείο που αφορά το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί για την εκλογή ηγεσίας, με τους περισσότερους να συμφωνούν ότι οι όποιες εναλλακτικές προτάσεις υπάρξουν, εκτός αυτής που έχει δημοσιοποιήσει η Πολιτική Γραμματεία, να κατατεθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνέλθει το Σαββατοκύριακο και είναι το κυρίαρχο όργανο να λάβει αποφάσεις.

Να θυμίσουμε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις: Πρώτη, η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας η οποία λέει ότι το διαρκές συνέδριο θα πρέπει να γίνει στις 28 Αυγούστου και η εκλογή του νέου προέδρου στις 3 ή στις 10 Σεπτεμβρίου. Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή που έχει καταθέσει ο Χρήστος Σπίρτζης και ο οποίος ζητά η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει τον Νοέμβριο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση δεν επανέφερε την πρότασή του, το σίγουρο είναι ωστόσο ότι οι ΠΑΣΟΚογενείς θα την καταθέσουν στην ΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Την πρόταση αυτή υποστήριξε πάντως χθες και ο Παύλος Πολάκης. «Αποφάσισα να αλλάξω άποψη από την προηγούμενη φορά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η τρίτη πρόταση, την οποία κατέθεσε ο Νίκος Παππάς και χθες στην Πολιτική Γραμματεία, μιλά για έναν συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο προηγούμενες, δηλαδή για εκλογές στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο εμπνευστής αυτής της πρότασης θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει ο πρώτος εκλογικός γύρος στις 24 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος την 1η Οκτωβρίου. «Να βρεθεί λύση που θα δίνει χρόνο και δεν θα πηγαίνει τις διαδικασίες πολύ μακριά», ανέφερε.

Η συντριπτική πλειονότητα, πάντως, των ηγετικών στελεχών δείχνει να συμφωνεί ότι η εκλογή του νέου προέδρου δεν θα πρέπει να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Έφης Αχτσιόγλου είναι θέμα ωρών ή ημερών. Πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν ότι η πρώην υπουργός τα τελευταία εικοσιτετράωρα συναντήθηκε με στελέχη όλων των τάσεων, με προεδρικούς, με στελέχη από τους ΠΑΣΟΚογενείς και φυσικά με πρόσωπα από την Ομπρέλα. Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Γιάννη Ραγκούση, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, τον Κώστα Ζαχαριάδη, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Νίκο Μπίστη. Στελέχη που μέχρι πρότινος ήταν στενά συνδεδεμένοι με τον Αλέξη Τσίπρα τώρα εμφανίζονται να συντάσσονται με την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, η πρώην υπουργός έχει αέρα νίκης.

Την ίδια στιγμή ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται να επιμένει ότι θα καταθέσει την υποψηφιότητά του, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να πείσει ακόμα όλα τα στελέχη της Κίνησης Μελών. Όλα δείχνουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπει στη διαδικασία της εκλογής προέδρου, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη. Πολλοί ισχυρίζονται ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και να καταθέσουν υποψηφιότητα ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Ρένα Δούρου.

Η χθεσινή Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ότι εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μετά την Πόπη Τσαπανίδου θα είναι ο 33χρονος Στέργιος Καλπάκης, έως τώρα αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, της οποίας είχε διατελέσει γραμματέας. Κατάγεται από τη Βέροια και η μέχρι τώρα στάση του χαίρει εκτιμήσεως από όλες τις ομάδες του κόμματος.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/7