Τη Λετονία επέλεξε ως πρώτο ταξίδι εκτός Ελλάδας μετά την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συγκυρία της διήμερης Συνόδου στη γειτονική Λιθουανία αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου Έλληνας πρωθυπουργός να βρεθεί στη Ρίγα, είκοσι χρόνια μετά την προηγούμενη επίσημη επίσκεψη. Επρόκειτο για μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί πέρσι, αλλά αναβλήθηκε, καθώς στις χώρες προέκυψαν έκτακτες εκλογές και έτσι αξιοποιήθηκε η ευκαιρία της επίσκεψης του ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου στη Βαλτική.

Στο πλαίσιο των επαφών, που έγιναν μέσα σε εξαίρετο κλίμα, επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις που διατηρούν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι συνυπάρχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στη χθεσινή επίσκεψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον Λετονό ομόλογό του Κρισιάνις Κάρινς και τον πρόεδρο της Βουλής, Έντβαρντ Σμίλτενς.

Συνεργασία

Από τη Ρίγα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Λετονός ομόλογός του στην κοινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στη διμερή οικονομική συνεργασία αλλά και στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε σχέση με το ΝΑΤΟ στην επιθυμία για γρήγορη εισδοχή της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ μίλησε ακόμη για τις προκλήσεις της μετανάστευσης, σχολιάζοντας: «Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και είναι πολύ άδικο για χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα ενός πολύ επικίνδυνου περάσματος -και αναφέρομαι στη θαλάσσια οδό της Μεσογείου-, να επιβαρύνονται με το καθήκον της διαχείρισης αυτού του προβλήματος ή να κατηγορούνται ότι δεν σώζουν ανθρώπους στη θάλασσα, όταν το Λιμενικό μας καθημερινά αυτό κάνει.

Η ευθύνη θα πρέπει να αποδίδεται ξεκάθαρα στους διακινητές και σε όσους τούς διευκολύνουν. Αυτοί είναι τελικά υπεύθυνοι για την όποια τραγωδία συμβαίνει στη Μεσόγειο». Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι, αν και αντιμετωπίζουν διαφορετικές προκλήσεις στο Μεταναστευτικό, και οι δύο χώρες συμφωνούν στην ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ: «Αντιμετωπίζουμε διαφορετικές προκλήσεις, όμως συμφωνούμε ότι χωρίς την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων μας δεν μπορούμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική για τη μετανάστευση. Ούτε μπορούμε να ελπίζουμε στη διατήρηση των ελεύθερων μετακινήσεων εντός της Ζώνης Σένγκεν αν δεν προστατεύσουμε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα και ουσιαστικά πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, αντί να “εκχωρούμε” αυτό το έργο στους διακινητές και σε αυτούς που συστηματικά εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία, αφήνοντας απεγνωσμένους ανθρώπους να σαλπάρουν σε ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι ώστε να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

Κλείνοντας το Μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και έχει αποδείξει ότι όσο λιγότερα σκάφη βρίσκονται στη θάλασσα τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη θάλασσα. «Ουσιαστικά έχουμε τσακίσει το “επιχειρηματικό” μοντέλο των διακινητών στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου και νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε σε όλη τη Μεσόγειο», υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία και θα πρέπει να υποστηρίζουμε την Ουκρανία με οιονδήποτε τρόπο». Σχολιάζοντας δε το αποτέλεσμα των εκλογών σε Ελλάδα και Λετονία, σημείωσε ότι «στις εκλογές φάνηκε ότι οι πολιτικές Κέντρου και προόδου μπορούν να νικήσουν τις πολιτικές του λαϊκισμού», ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την ταχεία είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ». Άδραξε δε την ευκαιρία, με αφορμή την αναφορά του Λετονού πρωθυπουργού για την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της χώρας του, για να τονίσει: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ασχοληθούμε ξανά με το ζήτημα του πώς αντιμετωπίζουμε τις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι οι αμυντικές δαπάνες διαφέρουν ποιοτικά από κάθε άλλο είδος δαπάνης, διότι πρόκειται για τον έναν τύπο δαπάνης που μας επιτρέπει να παραμένουμε ελεύθεροι και να ευημερούμε ως ελεύθερες κοινωνίες. Και καθώς όλοι θα διαθέτουμε περισσότερα χρήματα για την άμυνα, η ευρωπαϊκή διάσταση της αμυντικής συνεργασίας, και εντός της “ομπρέλας” του NATO, γίνεται κατά τη γνώμη μου όλο και σημαντικότερη».

Συναντίληψη

Κλείνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα και η Λετονία γιόρτασαν τα 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. «Παρά τη γεωγραφική απόσταση αντιμετωπίζουμε με κοινό τρόπο πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις», σχολίασε, κάνοντας λόγο και για συναντίληψη και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε πολλά θέματα. Ο πρωθυπουργός της Λετονίας από την πλευρά του, αφού συνεχάρη δημοσίως τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική νίκη του, τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στο ΝΑΤΟ. «Η Λετονία και η Ελλάδα, που φυλούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατανοούν πόσο σημαντικό είναι αυτό ώστε να γίνεται με ασφάλεια η διέλευση εντός της Ένωσης. Ζητάμε φωνή σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα. Τα δύο κράτη είναι αλληλέγγυα προς την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Κρισιάνις Κάρινς.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 11/7