Kορυφώνονται οι συγκρούσεις και τα εσωκομματικά «μαχαιρώματα» ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ε. που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή στις 15 και 16 Ιουλίου, και θα έχει μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Το ενδεχόμενο μιας διάσπασης στο κόμμα φαίνεται αυτή τη φορά να είναι αρκετά κοντά, αφού δεν υπάρχει το πρόσωπο που θα μπορούσε να συγκεράσει όλες τις τάσεις. Παράλληλα, όλα τα κορυφαία στελέχη αναζητούν έναν ρόλο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντιλαμβάνονται ότι όποια τάση και αν κυριαρχήσει, θα διαμορφώσει τα πράγματα με βάση τη λογική των στελεχών της.

Ολα αυτά ενώ πριν από μία εβδομάδα τα στελέχη όλων των τάσεων εμφανίστηκαν στην Πολιτική Γραμματεία να συμφωνούν ότι θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της εκλογής του νέου αρχηγού, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπροστά του τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, τις δύσκολες αυτοδιοικητικές εκλογές και στη συνέχεια τις ευρωεκλογές. Ετσι, για πρώτη φορά οι δύο τάσεις -οι προεδρικοί και η «Ομπρέλα»- εμφανίστηκαν να συμφωνούν στο χρονοδιάγραμμα που πρότεινε η γραμματέας, Ράνια Σβίγκου, και όριζε συνεδρίαση του διαρκούς συνεδρίου στις 28 Αυγούστου, εκλογή του νέου προέδρου στις 3 ή 10 Σεπτεμβρίου και έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο. Οσοι, ωστόσο, διαφώνησαν μέσα στο όργανο με αυτή τη θέση εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω.

Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που κατέθεσαν την ίδια πρόταση με διαφορετικό σκεπτικό ο καθένας -και οι δύο πάντως ζητούν εκλογή του προέδρου τον Νοέμβριο-, θα επανέλθουν στη συνεδρίαση της Κ.Ε., προκειμένου να πείσουν το Σώμα ότι η δική τους πρόταση έχει πολιτικό περιεχόμενο. «Πρώτα βάζουμε τις πολιτικές και μετά τα πρόσωπα», λένε και οι δύο. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίζεται να κινείται και ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, αλλά και ο Αντώνης Κοτσακάς, καθώς και οι δύο είναι μέλη της κίνησης «ΡΕΝΕ», που στο παρελθόν στήριζε μετ’ επιτάσεως τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά όχι τους προεδρικούς.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας εμφανίστηκε μάλιστα με δική του πλατφόρμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την οποία στη συνέχεια δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι, εάν δεν μπει σε συζήτηση στην Κ.Ε., τότε δεν θα μετάσχει στις διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου. Η τάση των προεδρικών, αν και θα μπορούσε να συνταχθεί μαζί του, θεώρησε ότι ο πρώην επικεφαλής της εκλογικής ομάδας άνοιξε πολύ την περπατησιά του, χωρίς να γνωρίζει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα. 

Συντεταγμένα

Μέχρι στιγμής, πάντως, η εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή η «Ομπρέλα», εμφανίζεται να κινείται πιο συντεταγμένα, έχοντας τρεις υποψηφίους για τη θέση του προέδρου. Από την άλλη, οι προεδρικοί καθημερινά αλλάζουν υποψηφίους και στόχευση, καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορούν να καταλήξουν ποιο στέλεχός τους θα μπορούσε να ηγηθεί του κόμματος. Στην «Ομπρέλα» φαίνεται να περιμένουν την τελική απάντηση της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία εμφανίζεται να είναι θετική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν επιθυμεί την ψήφο των προεδρικών, καθώς η εκλογή της για τη θέση του προέδρου θα θεωρηθεί και θα καταγραφεί ως νίκη της «Ομπρέλας». Με λίγα λόγια, θα ελέγχουν και πάλι το κόμμα.

Η πρώην υπουργός Εργασίας εμφανίζεται να διαθέτει όλο το πακέτο για να γίνει πρόεδρος του κόμματος. Είναι ευγενής, προσηνής, καλλιεργημένη, με άποψη για τα θέματα. Θεωρείται δομημένη ως προσωπικότητα, ενώ αποφεύγει την εμπλοκή στις εσωκομματικές ίντριγκες. Στα αρνητικά της καταγράφεται η απόλυτα αριστερή της αντίληψη και πρακτική, καθώς και ο εναγκαλισμός της με την «Ομπρέλα». Αν και στην Αριστερά δεν υπάρχει οικογενειακή ευθύνη, πολλοί θεωρούν ότι ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Δημήτρη Τζανακόπουλου την καθορίζει στη γενικότερη συμπεριφορά της. Ο δεύτερος υποψήφιος είναι ο επικεφαλής των «53+», Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από τα πιο γνωστά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, µε πολιτική εµπειρία και µεγάλη κοµµατική διαδροµή, είναι συµπαθής ακόµα και σε κάποιους προεδρικούς. Κάποιοι τον θεωρούν αυτονόητο αντικαταστάτη του Αλέξη Τσίπρα. Στα αρνητικά του είναι προφανώς ότι ηγείται της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, πράγµα που σηµαίνει ότι η αντίληψη που θα κυριαρχήσει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει όλο και πιο αριστερά.

Ο Αλέξης Χαρίτσης θεωρείται από πολλούς ένα πολύ σοβαρό και συγκροτηµένο στέλεχος, που θα µπορούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του προέδρου. Στα αρνητικά του είναι ο αποστασιοποιηµένος χαρακτήρας του και οι πολιτικοί δεσµοί του µε την «Οµπρέλα». Από την πλευρά των προεδρικών, η Ρένα ∆ούρου και ο Νίκος Παππάς έχουν τα θέµατά τους µε τη ∆ικαιοσύνη, άρα αποµακρύνεται αρκετά το ενδεχόµενο να θέσουν υποψηφιότητα. Οσο για τον Παύλο Πολάκη, ο ίδιος απειλεί ότι θα βάλει υποψηφιότητα, αλλά κανείς δεν ξέρει τις πραγµατικές του προθέσεις...

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται το όνοµα του Σ. Φάµελλου, καθώς το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε µια πολύ καλή και δυναµική παρουσία στις προγραµµατικές δηλώσεις. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε ωστόσο να προταθεί από όλες τις τάσεις του κόµµατός του.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 8/7