Η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται για την ώρα ότι θα κονταροχτυπηθούν για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να μπορεί κάποιος να αποκλείσει ότι μέχρι και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο δεν θα υπάρξουν και άλλα πρόσωπα που θα δηλώσουν ενδιαφέρον για τη διαδικασία αυτή.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι η ανακοίνωση του ονόματος της Έφης Αχτσιόγλου μπορεί να γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς τα στελέχη που προωθούν την υποψηφιότητά της θεωρούν ότι σημαντικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι η επικοινωνία. Οι πιο καχύποπτοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατεβαίνει μόνο για τις εντυπώσεις. Δηλαδή για να είναι αυτός ο υποψήφιος της Ομπρέλας και άρα η Έφη Αχτσιόγλου να αποκτήσει ένα πιο ανεξάρτητο προφίλ εσωκομματικά. Κι αυτό γιατί, όπως θεωρούν πολλοί, η αποστασιοποίησή της από την εσωκομματική αντιπολίτευση μπορεί να της δώσει και ψήφους από την προεδρική ομάδα.

Εν τω μεταξύ τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο και τα στελέχη της ΡΕΝΕ, δηλαδή ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Παναγιώτης Ρήγας, επιμένουν ότι θα καταθέσουν την πρότασή τους -για σύγκληση του συνεδρίου και εκλογή του νέου προέδρου τον Νοέμβριο- στην ΚΕ, που θα γίνει στις 15-16 του μηνός. Επιμένουν μάλιστα να προβάλλουν τη θέση πως η πολιτική, που θα αποφασιστεί συλλογικά, είναι αυτή που προσδιορίζει τα πρόσωπα και όχι το αντίστροφο. «Δεν γίνεται η εκλογή προέδρου να προηγηθεί του συνεδρίου», προσθέτουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, με άρθρο του χθες στη «Ναυτεμπορική», χαρακτήρισε τη διαδικασία εκλογής προέδρου πριν από το έκτακτο συνέδριο με τη φράση «το κάρο μπροστά από το άλογο». Εκφράζουν μάλιστα την αισιοδοξία τους ότι θα καταφέρουν να αντιστρέψουν τη γνώμη των 300 στελεχών που μετέχουν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένουν μάλιστα ότι οι συσχετισμοί δεν είναι ίδιοι στην Κεντρική Επιτροπή με αυτούς που κυριάρχησαν στην Πολιτική Γραμματεία. Τονίζουν επίσης ότι μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου θα μπορούσε να παραμείνει ως μεταβατικός πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος.

Από την άλλη ωστόσο στελέχη της Ομπρέλας επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς και η πλειονότητα των προεδρικών συντάσσεται με την άποψη της Ράνιας Σβίγκου για ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα και την εκλογή του νέου προέδρου τον Σεπτέμβριο. «Οποιοσδήποτε μπορεί να θέσει το θέμα και να υπάρξει συζήτηση, αλλά μέχρις εκεί», έλεγε στέλεχος της Ομπρέλας . Εν τω μεταξύ χθες ο Χρήστος Σπίρτζης, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι ο κ. Τσίπρας «έπρεπε να είχε κάνει νέο κόμμα από το 2019», εννοώντας μετά την ήττα στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Γνωρίζω πως ό,τι κάνει ο κ. Τσίπρας, το κάνει ετεροχρονισμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 7/7