Σκιαγράφηση στην προσωπικότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ενδεχομένως να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε το MEGA με ρεπορτάζ του. 

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: Με όπλο το χιούμορ του στα δύσκολα, που αναγνώριζαν ακόμα και οι πολιτικοί αντίπαλοί του, βαθύς γνώστης των οικονομικών με σπουδές στα πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, σταθερά ακομπλεξάριστος μπροστά στις κάμερες, λάτρης του ποδοσφαίρου, του ξένου κινηματογράφου, με αδυναμία στη Σκάρλετ Γιοχάνσον.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορούσε να κάνει τους συναδέλφους του στη Βουλή να χαλαρώσουν και να χαμογελάσουν, μπορούσε όμως το ίδιο εύκολα να ανεβάσει και το θερμόμετρο στα ύψη.

Οι ατάκες έπεφταν «βροχή» από τα χρόνια που ήταν υπουργός Οικονομικών, μέχρι τα τελευταία που καθόταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το προφίλ του


Ο οικονομολόγος, πολιτικός και συγγραφέας διαδέχτηκε το 2015 τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών και όπως έλεγε πάντα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, αισθανόταν ότι έπρεπε να «βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά».

Ήταν τα χρόνια που το κόκκινο σακίδιο στην πλάτη του έγινε σήμα κατατεθέν για τον ίδιο. Στον δρόμο για το Μέγαρο Μαξίμου, στις Βρυξέλλες και στους διαδρόμους της Βουλής.

Στα 63 του χρόνια βρίσκεται σε ακόμα ένα πολιτικό σταυροδρόμι και καλείται να αποφασίσει αν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το όνομά του συνεχίζει να ακούγεται έντονα στην Κουμουνδούρου, με τον ίδιο πάντως να μην έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του.

Ρεπορτάζ του newsit.gr, ανέφερε πως δεν είναι σίγουρο ότι ο ίδιος θέλει να είναι υποψήφιος εκτός και αν δεχτεί αφόρητες πιέσεις από συντρόφους του.

Η πορεία του


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ και μεγάλωσε στην Αγγλία.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Πρέβεζα το 2004, αλλά εξελέγη για πρώτη φορά το 2012.

Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα το 2015, διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και λίγους μήνες αργότερα υπουργός Οικονομικών.

Το 2019 επανεξελέγη βουλευτής στον βόρειο τομέα της Αθήνας και φέτος επανεξελέγη, αφήνοντας, μεταξύ άλλων, εκτός στην ίδια περιφέρεια, τον Πάνο Σκουρλέτη, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Κώστα Ζαχαριάδη.

Όλα αυτά τα χρόνια, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, το ίδιο απλός μπροστά και πίσω από τις κάμερες, με την ελληνική γλώσσα να τον δυσκολεύει όλο και λιγότερο με το πέρασμα των χρόνων.

Η σιωπή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως τις τελευταίες ώρες, με τον άλλοτε τσάρο της ελληνικής οικονομίας να καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ.