«O ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση Τσίπρα μπορεί να υπάρξει» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο Χρήστος Σπίρτζης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο αναλυτικά, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κος Χρήστος Σπίρτζης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Στέλλα Γκαντώνα και Θανάση Φουσκίδη, την Τρίτη 4 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε τις εξελίξεις που θα συνοδέψουν την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Κεντρική Επιτροπή για τις διαδικασίες, για το χρονοδιάγραμμα και για το πως θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο χρονικό διάστημα».

Μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση Τσίπρα

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ : Και βέβαια μπορεί να υπάρξει. Νομίζω όμως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Κεντρική Επιτροπή για τις διαδικασίες, για το χρονοδιάγραμμα και για το πως θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι για να υπάρξει ΣΥΡΙΖΑ και να παίξει το ρόλο που του αρμόζει και ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ως προοπτική, το να υπάρχει δηλαδή ένα σύγχρονο κόμμα, μια οραματική πρόταση, εναλλακτική στη διακυβέρνηση της χώρας σε σχέση με το σχέδιο, το πρόγραμμα και την πολιτική της ΝΔ σημαίνει άλλες διαδικασίες.

Ερωτηθείς αν θα φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς όχι γιατί να φύγω από το ΣΥΡΙΖΑ! Για να φύγω από το ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλύπτει την πολιτική αλλά και τις κοινωνικές δυνάμεις που μέχρι τώρα κάλυπτε. Δεν έχω ακούσει κάποια πολιτική πρόταση που να αμφισβητεί αυτό που είχαμε ως σήμερα, και νομίζω ότι το ζητούμενο είναι ακριβώς αυτό γιατί η συγκολλητική ουσία που υπήρχε ήταν ο πρόεδρός μας ο κ. Τσίπρας.

ΔΗΜ: Για αυτό και ζητήσατε να παραμείνει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος;

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό είναι άλλη μια ερμηνεία που έγινε, δεν ζήτησα εγώ κάτι τέτοιο. Ο Αλ. Τσίπρας τυπικά μέχρι την εκλογή νέου προέδρου παραμένει πρόεδρος άρα αντί να εκλέγαμε πρόεδρο στην ΚΟ μπορούσαμε να ορίσουμε αναπληρωτές. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και σε άλλα κόμματα. Αυτή ήταν η πρότασή μου και η πρότασή μου ήταν θεσμική δεν ήταν ούτε τασική ούτε άλλη, είπα να είναι τα μέλη του οικονομικού επιτελείου διότι το επόμενο διάστημα και στις προγραμματικές και στη συζήτηση που θα γίνει σε σχέση με τις προτάσεις της ΝΔ και της κυβέρνησης θα έχουμε οικονομική κατεύθυνση.

Ερωτηθείς ποιος θα πάρει την απόφαση να δώσει τα χρίσματα στους αυτοδιοικητικούς υποψηφίους

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έτσι κι αλλιώς την απόφαση δεν την έπαιρνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. ...Με εισήγηση του Αλ.Τσίπρα ορίστηκε τετραμελής επιτροπή στην Πολιτική Γραμματεία στην οποία μετέχω, η οποία δουλεύει με το τμήμα αυτοδιοικήσης η οποία θα κάνει εισήγηση στην Πολιτική Γραμματεία και η τελική απόφαση θα παρθεί όπως πάντα στην Κεντρική Επιτροπή. Άρα αυτό δεν έχει να κάνει με το αν έχει πρόεδρο ή δεν έχει, έχει να κάνει όμως με αυτό που έλειπε από το ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή να υπάρχει μια δικτύωση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με σεβασμό στους κανόνες της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα στο πολιτικό πλαίσιο που κάθε φορά υπάρχει, αυτό έλλειπε και αυτό πρέπει να κάνουμε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει προς το κέντρο ή προς τη Ριζοσπαστική Αριστερά

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η επιλογή που θα κάνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για το ποια θα είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι σε απόλυτη σύνδεση με την πολιτική πλατφόρμα που θα αποφασιστεί άρα είναι προφανές ότι όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να έχουν και το χρόνο αλλά και τις διαδικασίες, όχι σε κλειστά γραφεία ή μηχανισμούς αλλά προς την κοινωνία απευθυνόμενοι...

ΔΗΜ: Μα εδώ δεν ξέρουμε την πολιτική πλατφόρμα του καθενός ποια θα είναι

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ : Ακριβώς, αυτή είναι η πρότασή μου ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε στις 25 Αυγούστου που θα κάνουμε μια συνεδρίαση και θα λείπει όλη η Ελλάδα ούτε με εκλογή από τη βάση στις 3 Σεπτέμβρη που δεν θα ξέρουμε ο κάθε πρόεδρος τι ακριβώς λεει για μια σειρά από πολύ σημαντικά ζητήματα στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, στο ασφαλιστικό κλπ. Άρα θεωρώ εύλογο ότι θα πρέπει αυτό να γίνει σε χρόνο που δεν θα δίνουμε τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και δεύτερον που θα οριστούν εκείνες οι διαδικασίες που και στους υποψήφιους προέδρους και σε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως στην κοινωνία θα ακουστούν οι προτάσεις του κάθε υποψήφιου προκειμένου να δώσουμε και ένα νέο όραμα.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα έπρεπε να είναι υποψήφιοι ο κ.Παππάς ή η κα Δούρου

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ : Το αν θα κατέβει κάποιος ή όχι είναι προσωπικό θέμα άρα θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ.Παππά ή την κα Δούρου. Έχω γνώμη και σε τέτοια ζητήματα που αφορούν πρόσωπα θα την εκφράσω στα όργανα του κόμματος.

ΔΗΜ: Είπατε ας πούμε ότι ο κ. Χαρίτσης και η κα Αχτσιόγλου δεν είχαν πιάσει τον παλμό της οικονομίας πρέπει να κατέβουν υποψήφιοι ή όχι κατά τη γνώμη σας;

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως γιατί να μην κατέβουν αρκεί να μας πουν ποια είναι η πρότασή τους από εδώ και πέρα. Δεν είναι κριτική στο πρόσωπο κανενός από τους υποψηφίους, το θέμα είναι οι πολιτικές που πρεσβεύουν να γίνουν γνωστές και να γίνουν γνωστές στην κοινωνία όχι στο στελεχιακό δυναμικό.