«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενεργειακό ακολουθεί σημαίνει ''Μένουμε Ευρώπη''», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ειδικότερα, ο ίδιος κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη για λεηλασία της κοινωνίας και πως δουλεύουν για αυτούς που πλουτίζουν και γδέρνουν τους πολίτες.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ανέρχεται στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τόνισε πως η μοναδική συμμαχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ακόμη, εκτίμησε πως η χώρα μπορεί να έχει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη ενώ είπε ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτη δύναμη.

Για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Χρίστου Σπίρτζη, με το Predator.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νάσου Ηλιόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Ν.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο προτείνει σημερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην ενέργεια είναι το «μένουμε Ευρώπη». Υπάρχει κύμα κρατικοποιήσεων σε Γαλλία, Γερμανία, η Ολλανδία βάζει πλαφόν στην ενέργεια άρα όποιος θεωρεί ότι το 2022 στα πλαίσια της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης είναι παράδοξο το κράτος να παρεμβαίνει είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Όποιος πιστεύει ότι 2022 το κράτος δεν πρέπει να παρέμβει στην ενέργεια ή είναι εκτός τόπου και χρονου ή συνειδητά δουλεύει για την αισχροκέρδεια. Τι εννοώ δουλεύει για την αισχροκέρδεια; Φαίνεται ότι μόνο τον Σεπτέμβρη οι πάροχοι θα έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη που θα ξεπερνάνε τα 500 εκατομμύρια γιατί πουλάνε στα 788 € κι αγοράζουν με κόστος χονδρικής 438€. Δεύτερη παρατήρηση, όλα τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ το ρεύμα δεν αυξήθηκε στη ΔΕΗ ούτε 1 ευρώ, εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι φτιάξαμε το χρηματιστήριο ενέργειας το ’18 για να αυξηθεί το ρεύμα το ’23. Δεν ισχύει αυτο. Ισχύει οτι σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν χρηματιστήρια ενέργειας, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση για το ρεύμα στις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση για τα νοικοκυριά. Ειχαμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό που έτρεχε με 62% τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν στο 39%. Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο δε είναι στο 222% τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στα 60% άρα κάποιος πρέπει να απαντήσει γιατί η Ελλάδα διαρκώς καταγραφεί αρνητικά ρεκόρ. Και η Ελλάδα καταγραφεί διαρκώς αρνητικά ρεκόρ γιατί ο κος Γεωργιάδης και ο κος Μητσοτάκης δουλεύουν για τη λεηλασία της κοινωνίας, δουλεύουν γι’ αυτούς οι οποίοι κερδίζουν και γδέρνουν αυτή τη στιγμή τους ανθρώπους.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ψευδές αυτό που λεει η κυβέρνηση ότι στην Ελλάδα έχει δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια

Ν.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απ’ αυτά που είπα δεν ισχύει; Είναι επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού στο πρώτο οκτάμηνο 7 δις περισσότερα φορολογικά έσοδα σε σχέση με πέρυσι, απ’ αυτά πάνω 2,5 δις είναι ΦΠΑ δηλαδή σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού αρνείται να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ άρα υπερεισπράττει από τους πολίτες και δίνει αυτά τα λεφτά σ’ αυτούς που μας κλέβουνε. Συγχωρέστε με αλλά αυτό λέγεται λεηλασία!

Ν.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που εμείς προτείνουμε αθροίζουν συνολικά έσοδα-έξοδα στα 5,6 δις. Ειδικά για τον φόρο κατανάλωσης αν εφαρμοστεί για ένα ολόκληρο έτος ή για ένα ολόκληρο έτος αν το πάμε στο κατώτατο όριο είναι στο 1,5 δις δηλαδή μια δαπάνη απολύτως επιλέξιμη και δίκαια όπως ακριβώς απολύτως δίκαιο είναι πχ αυτή τη στιγμή να θεσπιστεί αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους στα 10.000 το οποίο θα κοστίζει ετήσια 160 εκατομμύρια. Δεν είναι μια παρέμβαση η οποία δηλαδή είναι αδύνατη να γίνει.

Αναφορικά με την κριτική της κυβέρνησης ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το κόστος

Ν.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ανάμεσα στις δυο δυνάμεις αυτός ο οποίος έχει μια αξιοπιστία στα δημόσια οικονομικά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα απ’ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν άφησε τη χώρα με 15% έλλειμμα όπως έχει κάνει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε μια χώρα με 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με 37 δις στα δημόσια ταμεία τα οποία ο κος Σταϊκούρας ο ίδιος λεει ότι ο λόγος που αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα η ελληνική οικονομία είναι η ασπίδα των 37 δις.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων»

Ν.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας υπενθυμίσω ότι στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή ο Κυριακός Μητσοτάκης βγήκε και είπε ότι οι εκλογές σημαίνει 2 με 3 μήνες αστάθεια, αυτό δείχνει ακριβώς την πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη οπού πλέον η μοναδική του πιθανή συμμαχία είναι ο κ. Βελόπουλος. Τώρα το πως θα πάνε από το «μένουμε Ευρώπη» στις επιστολές του Ιησού τους εύχομαι καλή τύχη. Πάμε τώρα στο συγκεκριμένο, εμείς λέμε κάτι πολύ απλό, η χώρα μπορεί και πρέπει να έχει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, από την κάλπη της απλής αναλογικής. Ούτως ή άλλως όλη η Ευρώπη με πιο αναλογικά συστήματα κυβερνάται και με κυβερνήσεις συνεργασίας. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο εμείς μιλάμε συγκεκριμένα και προγραμματικά και λέμε οτι βασική προϋπόθεση για να βγαίνουν και τα νούμερα και να μπορεί να σχηματιστεί κυβερνητικό σχήμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να είναι πρώτη δύναμη σε αυτή την εκλογική μάχη. Δίνουμε τη μάχη για να κερδίσουμε, δεν ξερω κάποιον που δίνει μια μάχη για να σχηματίσει μια κυβερνηση ενώ δεν θα είναι πρώτη δύναμη. Δίνουμε τη μάχη για να κερδίσουμε, πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.

Αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Ν.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε ζητήσει να συγκροτηθεί η Θεσμών και Διαφάνειας για την παρακολούθηση στο κινητό του κ. Σπίρτζη με το predator. Αυτό το αίτημα το έχει καταθέσει πλέον και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ο κος Τασούλας συνεχίζει ένα mini κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που αρνείται να συγκληθεί η Θεσμών και Διαφάνειας. Πρώτη παρατήρηση, ο διοικητής της ΕΥΠ επί Σαμαρά και ο διοικητής της ΕΥΠ επί Τσίπρα πηγαίνουν στη Βουλή και απαντάνε ερωτήσεις χωρίς να επικαλούνται το απόρρητο. Ο μόνος ο οποίος κάνει τον κινέζο κι επικαλείται το απόρρητο είναι ο διοικητής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεύτερη παρατήρηση, μου προκαλεί μια μικρή εντύπωση το γεγονός ότι οι φάκελοι για την υπόθεση Πιτσιόρλα υπάρχουν κι έχουνε παραδοθεί από την ΕΥΠ του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΥΠ της ΝΔ αλλά οι φάκελοι του κ. Ανδρουλάκη φαίνεται να έχουν καταστραφεί και δεν υπάρχει φάκελος. Τρίτη παρατήρηση, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ποιος είναι ο λόγος στην παρακολούθηση στην οποία μιλάτε (κ.Πιτσιόρλα), ακόμα περιμένουμε να μάθουμε ποιος είναι ο λόγος στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη.

ΔΗΜ: Σας ρωτάω αν ο κ. Τσίπρας είπε άλλα στη Βουλή και άλλα στη Θεσσαλονίκη

Ν.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν είπε άλλα, όταν έγινε η παρακολούθηση του κ. Πιτσιόρλα ήταν διοικητής του ΤΑΙΠΕΔ, ένας τεχνοκράτης. Και σας απαντάω ένας πρωθυπουργός ο οποίος ενημερώνεται γιατί πάντα οι πρωθυπουργοί ενημερώνονται από την ΕΥΠ όταν υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα. Ο οποίος ενημερώνεται ότι στα πλαίσια μιας έρευνας, η οποία έρευνα έχει ξεκινήσει από το 2013 και σχετίστηκε με ξέπλυμα μαύρου χρήματος κτλ, παρακολουθείται κι ένα στέλεχος ανώτατο της διοίκησης γιατί αυτό ήταν τότε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, τι να πει μην κάνετε την παρακολούθηση; Η απάντηση του ήταν κάντε τα νόμιμα. Αν καποιος θέλει να βρει πρωθυπουργούς οι οποίοι δίνουν εντολές για το ποιος να παρακολουθηθεί να ρωτήσετε τον κ. Μητσοτάκη που συντονίζει κι αυτό τον κοινό παρακρατικό μηχανισμό μεταξύ ΕΥΠ και predator. Εκεί είναι η αλήθεια και πολύ συγκεκριμενη. Και για να μην υπάρχει καμια σκιά εμείς λέμε στη ΝΔ αποχαρακτηρίστε τα έγγραφα, αποχαρακτηρίστε τα, δεν εχουμε τίποτα να κρύψουμε.