Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται παρασκηνιακά οι επαφές των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. 


Η περίπτωση της Ρένας Δούρου 

Η πλευρά των πρώην «προεδρικών» εμφανίζεται να είναι σε δύσκολη θέση, καθώς δεν διαθέτει μεγάλο... πάγκο στελεχών που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Στις περιγραφές τους, ωστόσο, δείχνουν τη Ρένα Δούρου. Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής ανήκει στην πρώην στενή ομάδα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τα εσωτερικά θέματα του κόμματος. Στο προηγούμενο συνέδριο είχε εκλεγεί δεύτερη στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, κάποιοι από τους συντρόφους της τής χρεώνουν έπαρση, γεγονός -που όπως λένε- δεν την κάνει συμπαθή στη μεγάλη βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Άγνωστο είναι αν η Ρένα Δούρου θα υποστηριχτεί ακόμα από την ομάδα των ΠΑΣΟΚογενών ή αυτοί θα προσανατολιστούν στην περίπτωση Τεμπονέρα.

Οι προτάσεις από την «Ομπρέλα»

Από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίζεται έτοιμη για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καθημερινά τα μέλη της συνεδριάζουν, είτε διά ζώσης είτε μέσω Ζoom. Στελέχη της «Ομπρέλας» έλεγαν στα «Παραπολιτικά» ότι έχουν αποφασίσει να προτείνουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να αποδέχεται την πρόταση αυτή. Έλεγαν, ωστόσο, ότι, εάν υπάρξει κάποια άλλη πρόταση, για παράδειγμα η Εφη Αχτσιόγλου ή ο Αλέξης Χαρίτσης, είναι διατεθειμένοι να τη συζητήσουν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινώνησε, μάλιστα, με την Έφη Αχτσιόγλου προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις της. Για το εάν δηλαδή θα θέσει υποψηφιότητα ή αν για διάφορους λόγους επιθυμεί να μείνει εκτός αυτής της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και αυτή τη στιγμή η Εφη Αχτσιόγλου το σκέφτεται, αν και όλα δείχνουν ότι κινείται προς θετική κατεύθυνση, μολονότι θα ήθελε να είναι υποψήφια όλων των τάσεων και των ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε να επιτευχθεί εσωτερική ειρήνη στο κόμμα.

Πηγές από την πρώην προεδρική ομάδα λένε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση για να στηριχτεί η υποψηφιότητά της, καθώς όλο «το τελευταίο διάστημα έχει κάνει προσπάθειες να ταυτιστεί απόλυτα με την ομάδα των “53+”». Πάντως, αυτό που φαίνεται να είναι ξεκάθαρο είναι το γεγονός ότι, εάν κατέβει η Έφη Αχτσιόγλου, δεν θα κατέβει ο Αλέξη Χαρίτσης ή το αντίθετο. Δηλαδή, αυτά τα δύο πρόσωπα είναι απόλυτα συνδεδεμένα μεταξύ τους, ενώ βρίσκονται σε στενή επικοινωνία.

Ένταση με Σπίρτζη

Πάντως, χθες, υπήρξε μεγάλη ένταση για το πρόσωπο του Χρήστου Σπίρτζη, καθώς ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε δημόσια τους συντρόφους του του οικονομικού επιτελείου («φωτογραφίζοντας» την κ. Αχτσιόγλου), λέγοντας ότι δεν είχαν καταλάβει πως τα πράγματα άλλαξαν στην αγορά, ενώ με άμεσο τρόπο επέρριψε ευθύνες και στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Χρήστος Σπίρτζης προφανώς έχει αποφασίσει να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει επιλέξει αυτόν τον τρόπο».