Ο χαρακτηρισμός «τσάρος» που παραδοσιακά αποδίδεται -κατά τη συνήθη ελληνική υπερβολή- στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών είναι λίγος για να περιγράψει την τεράστια πολιτική και χρηματοδοτική ισχύ που αποκτά πλέον ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στον θώκο του πιο ισχυρού υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας που έχει περάσει από την οδό Νίκης εδώ και δεκαετίες.

Ο πολύπειρος πολιτικός, που έχει φέρει εις πέρας μερικές από τις πιο δύσκολες «ειδικές» αποστολές εκσυγχρονισμού της χώρας και ανάταξης βαθιά προβληματικών επιχειρήσεων, είναι από χθες ο αδιαμφισβήτητος «υπερ-υπουργός» της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αιχμή την οικονομία και τις επενδύσεις. Έχει στη διάθεσή του όλα τα απαιτούμενα κονδύλια, αλλά και το «ελευθέρας» του πρωθυπουργού, για να «παντρέψει» την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, που εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 10%-12% κατά την επόμενη τετραετία (μέση ετήσια αύξηση 3%), την επερχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας, με τη μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό και την αύξηση των μέσων μισθών κατά 25% σε επίπεδα άνω των 1.500 ευρώ.

Υπερ-υπουργός

Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει ο νέος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το σχετικό Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε χθες, δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών με στόχο την επίτευξη πλεονασμάτων, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα στο «παραδοσιακό» ΥΠΟΙΚ, αλλά διευρύνονται στους πιο κρίσιμους τομείς χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων, οι οποίοι έως σήμερα βρίσκονταν υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην πράξη, ο Κωστής Χατζηδάκης και η ομάδα του αναπληρωτή υπουργού, Νίκου Παπαθανάση, και των υφυπουργών, Χάρη Θεοχάρη και Θάνου Πετραλιά, που συγκροτήθηκε πέριξ του ιδίου, θα είναι πλέον υπεύθυνοι και για τη διαχείριση και εποπτεία κονδυλίων άνω των 26,2 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όλα τα αναπτυξιακά κεφάλαια, τους οργανισμούς και τα εργαλεία

χρηματοδότησης-δανείων, συμπεριλαμβανομένης της Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, και συνολικά για την πλειονότητα των αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα ανήκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Αν κάτι συνέβαλε θετικά στην απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να χρίσει «υπερ-υπουργό» επί των οικονομικών τον Κωστή Χατζηδάκη, αυτό σίγουρα ήταν η επιτυχημένη εμπειρία του Κρητικού πολιτικού στο υπουργείο Εργασίας κατά την προηγούμενη τετραετία και η εκτίμηση ότι ο ίδιος έχει τόσο το σχέδιο όσο και τις ικανότητες να «παντρέψει», όπως προαναφέραμε, αποτελεσματικά τις πολιτικές επίτευξης ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης 3% ετησίως για την περίοδο 2023-2027, με την αύξηση της απασχόλησης και των μισθών, φέρνοντας πιο κοντά τον στόχο για τη διαμόρφωση των μέσων αποδοχών στα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.

Οι στόχοι

Ο νέος υπουργός Οικονομικών έδωσε χθες, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον υπηρεσιακό υπουργό, Θόδωρο Πελαγίδη, μια πρώτη γεύση των «προγραμματικών δηλώσεων» για το δικό του υπουργείο, οι οποίες αναμένεται να διατυπωθούν και κατά το τριήμερο των επίσημων ανακοινώσεων του νέου κυβερνητικού σχήματος στις 7-9 Ιουλίου 2023.

Ειδικότερα, οι στόχοι έχουν ως εξής:

  • Μέσος όρος αύξησης του ΑΕΠ κατά 3% στην τετραετία, που θα συμβάλει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%.
  • Μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και υποστηρικτικά μέτρα στην επιχειρηματικότητα.
  • Αντιμετώπιση της τεράστιας φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής, με στόχο την είσπραξη ακόμη υψηλότερων εσόδων, ώστε να υποστηριχθεί η περαιτέρω μείωση φόρων.
  • Προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και παρεμβάσεις για τη βελτίωση στο ισοζύγιο εισαγωγών/εξαγωγών με έμφαση στην ενίσχυση καινοτόμων κλάδων.
  • Ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζών με την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων δανείων» και την αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων.
  • Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.
  • Επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να ενισχυθούν οι επενδύσεις.

Δηλώσεις

Στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης-παραλαβής, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα μετά τις εκλογές, καθώς διαμορφώθηκαν πολιτικές ισορροπίες που δημιουργούν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο. «Υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας και ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε», είπε. Πρόσθεσε, δε, ότι το νέο επιτελείο θα κτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας, καθώς υπήρξε άριστη δουλειά από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θοδωρή Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Από την πλευρά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και η απορρόφησή τους, όπως και του ΕΣΠΑ, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση από 27% ανήλθε σε 86% σε τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 780.000.000 ευρώ.

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, είπε ότι οι τέσσερις άξονες είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η σταθερότητα των εσόδων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, με αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, με την παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 28/6