Στην οικονοµία και την αναπτυξιακή της δυναµική ποντάρει και τη νέα τετραετία η κυβέρνηση για να πετύχει τις τέσσερις µεγαλύτερες προτεραιότητές της, έτσι όπως παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη.

Πρόκειται για τις δράσεις «Καλύτεροι µισθοί», «Καλύτερο δηµόσιο σύστηµα Υγείας», «Καλύτερο κράτος» και «Μια καλύτερη ζωή σε µια ισχυρή Ελλάδα». Για να συµβούν, όµως, όλα αυτά, απαιτείται η αύξηση του ΑΕΠ, η αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατος, η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους µε συνεπακόλουθη αύξηση των δηµόσιων δαπανών κ.ο.κ. Ολα αυτά προϋποθέτουν την αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, υψηλότερους µισθούς, τη µείωση της φοροδιαφυγής, την αύξηση των εξαγωγών και τη δηµιουργία δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέµενης αξίας, όπως είναι η έρευνα και η καινοτοµία.

Η κυβέρνηση στο βασικό µοντέλο ανάπτυξης που έχει παρουσιαστεί στην Κοµισιόν, το οποίο είναι το Πρόγραµµα Σταθερότητας του 2023, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά µέσο όρο 3% στην ερχόµενη τετραετία, αύξηση του µέσου µισθού κατά 25%, αύξηση των επενδύσεων κατά 70% χάρη στις υψηλές δηµόσιες επενδύσεις (ΤΑΑ, ΕΣΠΑ κ.λπ.) και µείωση της φοροδιαφυγής, η οποία και θα κρίνει περαιτέρω τον ρυθµό µείωσης της φορολογίας. Ηδη έχει προαναγγελθεί η σταδιακή εξάλειψη του τέλους επιτηδεύµατος, η αύξηση του αφορολογήτου για τους µισθωτούς µε παιδιά κ.ά. Γι’ αυτό το νέο υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών (ΥΠΕΘΟΟ) παραµένει πρώτο τη τάξει υπουργείο. Παράλληλα, αναβαθµίζεται σηµαντικά, αναλαµβάνοντας νέες δραστηριότητες και αρµοδιότητες άλλων υπουργείων, αλλά και αναβαθµίζοντας υφιστάµενες δοµές του πρώην υπουργείου Οικονοµικών. Το τελικό σχέδιο των αλλαγών που θα συντελεστούν θα αποσαφηνιστεί τις επόµενες ηµέρες, κατά τη δηµοσιοποίηση του Προεδρικού ∆ιατάγµατος που θα περιγράφει την οργανωτική δοµή του νέου υπουργείου.

Ενισχύεται


Το σίγουρο είναι ότι στη νέα κυβέρνηση της Ν.∆. ο Κωστής Χατζηδάκης ενισχύεται περαιτέρω. ∆ιευρύνει τόσο το χαρτοφυλάκιο των αρµοδιοτήτων του όσο και τις οργανωτικές δοµές του υπουργείου του. Μαζί µε τον υπουργό Εθνικής Οικονοµίας, ενισχύεται ο ρόλος του αναπληρωτή υπουργού, Ν. Παπαθανάση.

Ο τελευταίος, που αντικαθιστά τον Θόδωρο Σκυλακάκη, αποκτά γραφείο στην Πλατεία Συντάγµατος και αναλαµβάνει να διαχειριστεί το σύνολο των δηµοσίων επενδύσεων, εξαιρουµένης της δηµοσιονοµικής πολιτικής. Η τελευταία, δηλαδή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) και η δημοσιονομική πολιτική, περιέρχεται στον μέχρι πρότινος γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής και νυν υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά. Ο τελευταίος ήταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια το δεξί χέρι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη και θεωρείται βαθύς γνώστης του αντικειμένου. Τέλος, ο Χάρης Θεοχάρης αναλαμβάνει υφυπουργός Οικονομικών με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, ένα πόστο που πριν κατείχε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος. Ο νέος υφυπουργός είναι γνώστης της φορολογικής πολιτικής, καθώς υπήρξε γ.γ. Δημοσίων Εσόδων και ο πρώτος επικεφαλής της ανεξάρτητης ΑΑΔΕ την περίοδο 2013-2014.

Οπως έδειξε και το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν.Δ., η οικονομία παραμένει πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, και της νέας κυβέρνησης. Από τους έξι πυλώνες πάνω στους οποίους βασίσθηκε η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., ο πρώτος ήταν η «Παραγωγική Ελλάδα», όπου τέθηκαν οι βασικές αρχές της οικονομικής διακυβέρνησης της χώρας στην περίοδο 2023-2027. Εκεί περιγράφονται οι βασικές επιδιώξεις της τετραετίας, όπως είναι η αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ), η αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και η αναμόρφωση του μισθολογίου τους (από 1ης/1/2024), η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και η κατάργησή του έως το τέλος της τετραετίας, η επίτευξη μέσου ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά 3% έως το 2027 κ.ο.κ.

Iσχυρό στοιχείο

Σημειώνεται ότι η οικονομία και η ανάπτυξη θεωρήθηκαν τα ισχυρά στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχθηκε η θεαματική επανεκλογή της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη στις κάλπες τόσο της 21ης Μαΐου όσο και της 25ης Ιουνίου 2023. Και φαίνεται ότι το θέμα της οικονομίας, των μισθών, της φορολογίας, της απασχόλησης και των επενδύσεων είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν και στη νέα τετραετία. Γ

ια τους παραπάνω λόγους, μια σειρά δομών του πρώην ΥΠ.ΟΙΚ. αναβαθμίζεται. Μεταξύ αυτών η Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, στην οποία μεταφέρονται αρμοδιότητες και προσωπικό της Διεύθυνσης Εκκαθαρίσεων και Ειδικών Οικονομικών Θεμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ), και η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού. Επίσης, αναβαθμίζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), η οποία καθίσταται Γενική Γραμματεία και μετονομάζεται σε Γ.Γ. Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Μεταβολές

Οι κύριες μεταβολές που επέρχονται στο νέο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αφορούν κυρίως τον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων επενδύσεων. Βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους, όλες οι πολιτικές δημοσίων επενδύσεων να συστεγαστούν και να υπάρχει ενιαίο συντονιστικό κέντρο.

Ετσι, οι δημόσιοι πόροι, εθνικοί και κοινοτικοί, περιέρχονται για διαχείριση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, και συγκεκριμένα στα χέρια του νέου αν. ΥΠΕΘΟΟ, Ν. Παπαθανάση. Αυτό πρακτικά σημαίνει «συστέγαση» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και του Εταιρικού Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης 2021-2027 (ΕΣΠΑ). Επίσης, την ίδια στέγη θα έχουν και οι πόροι των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ολα τα παραπάνω, πλην του ΤΑΑ, αποτελούσαν αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αναπόφευκτα, το τελευταίο χάνει μια μεγάλη αρμοδιότητα, που ήταν πρωτίστως το ΕΣΠΑ και δευτερευόντως η Μονάδα ΣΔΙΤ, που αποχωρίζεται από τη Γ.Γ. ΣΔΙΤ και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Επίσης, στο νέο ΥΠΕΘΟΟ μεταφέρεται η αρμοδιότητα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (ΜΟΔ), του Τμήματος Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών και Αναπτυξιακών Τραπεζών, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) κ.ά. Πρόκειται κυρίως για φορείς του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο, από δεύτερο τη τάξει υπουργείο που ήταν το 2019, φέτος είναι ένατο τη τάξει υπουργείο

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 1/7