Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, η ανανέωση δεν είναι θέμα μόνο προσώπων, αλλά και ιδεών, δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε πως έως το φθινόπωρο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ηγέτης διεθνούς εμβέλειας, εγγυητής της ενότητας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως «με τον Αλέξη Τσίπρα θα προχωρήσουμε μπροστά».

Ερωτηθείς για σύμπραξη με άλλα κόμματα στη Βουλή, απάντησε πως συνεννοήσεις θα πρέπει να γίνονται με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Τέλος, ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ότι, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για ευρύτερους υποψηφίους.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Θεοχαρόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κος Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, έχουμε υποστεί μια ήττα στην οποία πρέπει να γίνει αναλυτικά πλέον η συζήτηση συντεταγμένα και συλλογικά.

Το μήνυμα το έχουμε λάβει, πρέπει να αναλύσουμε τι έγινε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανασυνταχτούμε, γιατί ο κόσμος μας έδωσε τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποδυναμωμένη, πολύ αποδυναμωμένη, αλλά αξιωματική αντιπολίτευση, συνεπώς έχουμε ένα κρίσιμο ρόλο να παίξουμε για την κοινωνία και για αυτό πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οργανωμένοι με τον καλύτερο τρόπο.

Θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες το επόμενο χρονικό διάστημα. Έχουμε Πολιτική Γραμματεία, έχουμε Κεντρική Επιτροπή, θα χρειαστεί να γίνει πιθανότατα συνέδριο και όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, πάμε σε μια νέα εποχή, ο ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει κλείσει, ανοίγει μια νέα εποχή συνεπώς χρειάζεται και ανανέωση σε όλα. Η ανανέωση δεν είναι μόνο ανανέωση προσώπων, είναι ανανέωση ιδεών, πρακτικών χρειάζεται να συζητήσουμε τα πάντα σε αυτή τη διαδικασία και με την κρίση βέβαια των μελών του κόμματος», είπε αρχικά.

«Σε σχέση με το αποτέλεσμα το οποίο είχαμε των εθνικών εκλογών οι πολιτικές δυνάμεις καθαρά θα αναμετρηθούν ξανά στις ευρωεκλογές. Αν εννοούμε δηλαδή αν έχει ανασυνταχθεί, αν έχει βελτιωθεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία αυτό είναι οι ευρωεκλογές, αν μιλάμε για το πότε πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μας, αυτές δεν πρέπει να τραβήξουν μέχρι τις ευρωεκλογές, αυτές θα πρέπει το φθινόπωρο να έχουν ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το θέμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ, είναι εγγυητής και της ενότητας και της κυβερνητικής προοπτικής και έχει τον πρώτο λόγο σε όλες τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν.

Σίγουρα η δημοκρατία και οι συλλογικές διαδικασίες δεν αναιρούν το δικαίωμα από τον καθένα να προχωρά, σε όλα τα όργανα.

Αυτό και την προηγούμενη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος η διαδικασία ήταν ανοιχτή για να είναι οποιοσδήποτε θέλει υποψήφιος. Εμείς συντεταγμένα και συλλογικά και δημοκρατικά θα τα συζητήσουμε όλα και κυρίως αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να αλλάξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρόεδρος, ο αρχηγός, είναι ένας ηγέτης διεθνούς εμβέλειας. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ο οποίος έλυσε κρίσιμα ζητήματα συνεπώς με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά, θα προχωρήσουμε, γιατί η άποψη μου είναι ότι είναι εγγυητής και της νέας πολιτικής αλλά και των αλλαγών οι οποίες θα γίνουν».

Στη συνέχεια, στην ερώτηση για ποιον λόγο πιστεύει ότι αποδυναμώθηκε τόσο ο χώρος της Αριστεράς, απάντησε: «Πρώτον είναι φανερό ότι χάσαμε στον χώρο του Κέντρου από τη ΝΔ. Θα πρέπει να μετεξελιχτούμε έτσι ώστε να είμαστε ένας χώρος της σύγχρονης Αριστεράς, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου ο οποίος θα μπορεί να πείσει τον κεντρώο χώρο. Εμείς αυτό τον κόσμο δεν τον πείσαμε σε αυτές τις εκλογές και πολλές φορές οι εκλογές κερδίζονται εκεί. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι μετά τα μνημόνια, δημιουργήθηκαν στην κοινωνία λογικές χαμηλών προσδοκιών, οι οποίες εκφράστηκαν δηλαδή με τα επιδόματα, με τα κουπόνια που εμείς τα κατηγορούσαμε και δεν έχουμε αυτή την άποψη ότι θα πρέπει να λειτουργεί έτσι η οικονομία αλλά μπορεί σε έναν κόσμο να λειτούργησε. Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε, ταυτοχρόνως πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά το πώς η Αριστερά και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη θα γίνουν ξανά ηγεμονικές ιδέες».

Ερωτηθείς αν θα επιδιώξουν συμπράξεις εντός του κοινοβουλίου, ανέφερε: «Το επίπεδο των συνεννοήσεων πάντοτε πρέπει να γίνεται σε μια κοινοβουλευτική περίοδο τετραετίας η άποψη μου είναι ότι τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο δηλαδή το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ σε ορισμένα ζητήματα όταν έρχονται εργασιακά, θα πρέπει να μπορέσει να υπάρχει μια συνεννόηση».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα επιδιώξουν να υπάρξουν κοινοί υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, απάντησε: «Και εκεί θα έπρεπε να υπάρξουν σε ορισμένες περιπτώσεις ευρύτερων προοδευτικών υποψηφίων μια προσπάθεια και δυνατότητα συνεννοήσεων. Αν αυτό δεν υπάρξει όπως συνέβη στις εκλογές τις κεντρικές με την απλή αναλογική που δεν υπήρξε τότε θα πρέπει να προχωρήσουμε καθαρά με τις υποψηφιότητες τις δικές μας δηλαδή να μην εγκλωβίζει το ένα το άλλο».