Aρκετά έντονα απασχολεί τον τουρκικό τύπο η επιλογή του Γιώργου Γεραπετρίτη στη θέση του ΥΠ.ΕΞ από τον Κυριάκο Μητσοτάκης. Μάλιστα. άρθρο της Χουριέτ που τιτλοφορείται «Δεύτερη θητεία Μητσοτάκη στην Ελλάδα» και παραλληλίζει την επιλογή Γεραπετρίτη με την επιλογή που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος για πολλά χρόνια υπήρξε πολύ στενός συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου. Το άρθρο δεν παραλείπει τον σχολιασμό για την μετακίνηση του Νίκου Δένδια.

«Ο Έλληνας ηγέτης έβαλε στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη, γνωστό ως ‘έμπιστό του’. Ο Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε το υπουργείο Άμυνας στον Νίκο Δένδια, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Δένδιας αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον ‘φίλο μου’».

Ο αρθρογράφος ωστόσο δεν βλέπει και με πολύ καλό μάτι την παρουσία του κ. Γεραπετρίτη στο νέο υπουργικό συμβούλιο, καθώς επαναφέρει και δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών όταν οι σχέσεις Άγκυρας Αθήνας ήταν τεταμένες το 2020.

«Το 2020, όταν οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας ήταν τεταμένες λόγω των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γεραπετρίτης κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενεργούσε ‘επιθετικά’ και είπε ότι ‘δε θα προχωρήσει σε κανένα διάλογο’ υπό αυτές τις συνθήκες. Ο υπουργός, ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ‘απρόβλεπτος’, δήλωσε ότι είναι ‘έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο’».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εχθές τηλεφώνησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να του ευχηθεί για την νίκη του και οι δυο τους συμφώνησαν να συναντηθούν συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.