Σε φιλικό και ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος υποδέχθηκε νέο υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη όσο και το νέο υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του υπουργείου.



«Το έργο είναι άκρως απαιτητικό και ίσως κατεπείγον, όπως ασφαλώς γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας. Παράλληλα με την ανακαίνιση είμαι βέβαιος ότι θα ενεργήσετε και προς την κατεύθυνση της μετακένωσης κάποιων αρχών και αξιών της χώρας μας που έχουμε σταδιακά λησμονήσει» τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος ο οποίος έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό με ένα στίχο του Σεφέρη : «Κι όταν φτάσει η ώρα που θα παραδώσετε εσείς το υπουργείο στους μελλοντικούς διαδόχους σας, είθε στον νου σας να έρθει ο στίχος του Σεφέρη: «ο κόσμος ήταν εύκολος – ένας απλός παλμός» (από τον «Ερωτικό Λόγο»)».

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης επισήμανε μεταξύ άλλων :«Η διαδρομή μου μετά από τέσσερα Υπουργεία με έμαθε ότι αποδίδει κυρίως η ομαδική δουλειά και ο σεβασμός στην Υπηρεσία. Δηλαδή στα στελέχη της. Χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών του Υπουργείου είναι προφανές ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Κι αυτό θα το τιμήσω. Τώρα εγώ ανήκω και σε εκείνες τις περιπτώσεις της πολιτικής που κάποιος μετά από τόσα χρόνια θα μπορούσε να πει «Για Φαντάσου». Ανήκω εκεί" ενώ ταυτόχρονα είπε πως αισθάνεται «πάρα πολύ τυχερός γιατί θα συνεργαστώ με τον κ. Γιάννη Μπούγα, έναν εξαίρετο νομικό και κοινοβουλευτικό και επίσης αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που θα συνεργαστώ μαζί με τα στελέχη του υπουργείου».



Όσον αφορά τις προτεραιότητες του στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνς, ο κ. Φλωρίδης τόνισε : «δεν πρόκειται να πω τίποτα μέχρι την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων. Οφείλουμε να σεβαστούμε τη συλλογική κυβερνητική δουλειά. Αφού εκθέσουμε το πλαίσιο που σκεφτόμαστε για τον τομέα της Δικαιοσύνης θα αρχίσουμε να εξειδικεύουμε, να ενημερώνουμε, γιατί τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τόπο αν πρώτα από όλους δε είναι συμμέτοχος ο κόσμος.Ο κόσμος για να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια, δηλαδή να την υποστηρίξει, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος. Πολλές φορές εμείς νομίζουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο στο κεφάλι μας, το θεωρούμε το καλύτερο δυνατό αλλά αυτό πολύ γρήγορα διαπιστώνουμε ότι δεν αποδίδει επειδή οι βασικοί συντελεστές που θα το υλοποιήσουν, αλλά κυρίως ο κόσμος, ο οποίος θα δεχθεί τις θετικές ή αρνητικές του συνέπειες δεν το γνωρίζει. Σε αυτό θα δουλέψουμε πάρα πολύ. Είναι το μόνο που μπορώ να πω τώρα. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά».

Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Διερχομάστε την εποχή όπου οι παραδοσιακοί νομικοί θεσμοί πρέπει να αντιμετωπίσουν, να εξισορροπήσουν αλλά και να ενσωματώσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να βελτιώσουν και να επιταχύνουν τις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης.Οφείλουμε, όμως να εμπεδώνουμε το αίσθημα των πολιτών απέναντι στη Δικαιοσύνη με πνεύμα ισονομίας, διαφάνειας και αξιοκρατίας. Αποτελεί ανυπόκριτη και ειλικρινή προτεραιότητα μας ο σεβασμός και η προσήλωση στην ανεξαρτησία της δικαιοδοτικής λειτουργίας της Πολιτείας αλλά και όσων την υπηρετούν, αναφέρομαι κυρίως στους δικαστικούς λειτουργούς που απονέμουν Δικαιοσύνη και βεβαίως προς τους θεσμούς και τα πρόσωπα εκείνα που ακόμη και αν δεν ασκούν δικαιοδοτικό έργο, συμπράττουν ωστόσο στην εύρυθμη και καλή απονομή της Δικαιοσύνης σύμφωνα με το δικαιικό μας σύστημα και αναφέρομαι στους δικηγόρους, στους συμβολαιογράφους, τους δικαστικούς υπαλλήλους, στους υποθηκοφύλακες, στο Νομικό Συμβούλιο τους Κράτους». Επίσης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, τόνισε: «Πρόθεσή μας είναι να πάμε ένα βήμα μπροστά στην καλύτερη και ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνη στη χώρα μας».