«Το είχε κάνει πριν από πολλά χρόνια ο πατέρας του, το έκανε και ο ίδιος τώρα!». Αυτό έλεγε χθες ο παλαιότερος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, που βγαίνει σε σύνταξη τις επόμενες ημέρες, ενθυμούμενος τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να επισκέπτεται την επομένη των εκλογών το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό έκανε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ουσιαστικά το σύνθημα στον Κωστή Χατζηδάκη «τρέξε τις αλλαγές και τα μέτρα!». Ο πρωθυπουργός θέλει άμεση δραστηριοποίηση και σε σειρά κοινωνικών παρεμβάσεων, όπως τεκμήρια διαβίωσης, αφορολόγητο, τέλος επιτηδεύματος, επιδόματα τέκνων, αύξηση επιδόματος μητρότητας, κάρτα αγορών, επίδομα νέων.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να φανούν τα πρώτα απτά αποτελέσματα σε όλες τις φάσεις των παρεμβάσεων, ιδίως στη συνέχιση της καλής πορείας των εσόδων, όπως και της μείωσης της φοροδιαφυγής, καθώς αυτό θα δώσει έμφαση στην αύξηση των κρατικών εσόδων: κάρτα αγορών, επίδομα νέων, επίδομα μητρότητας, φορολογικές ελαφρύνσεις, ενδιάμεση αύξηση συντάξεων, στήριξη στα «κόκκινα» δάνεια, μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση φοροδιαφυγής.

1) Ενιαία κλίμακα φορολόγησης

Στο υπουργείο Οικονομικών ήδη ξεκίνησαν τα σενάρια για αλλαγές στους φόρους. Εξ όσων διαφαίνονται, πάμε σε ενιαία κλίμακα φορολογίας στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων από μισθούς, συντάξεις και ενοίκια. Το θέμα είναι υπό εξέταση για μία κλίμακα όλων των εισοδημάτων. Δηλαδή αν κάποιος έχει και εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις και από ενοίκια, να φορολογείται ενιαία.

Σήμερα σε εισόδημα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια αναλογεί φόρος 15%, δηλαδή 1.800 ευρώ. Με το ίδιο εισόδημα από μισθό ή σύνταξη ο φόρος είναι 340 ευρώ. Αυτή την αδικία εξετάζουν ήδη στο φορολογικό επιτελείο.

Προτάσεις

Ήδη έχουν υποβληθεί τρεις προτάσεις:

  • Η πρώτη θέλει περισσότερα κλιμάκια για να περιοριστούν οι τεράστιες επιβαρύνσεις σε όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. «Πρέπει να υπάρχουν και ενδιάμεσα κλιμάκια για να επιμερίζεται δικαιότερα η φορολογική επιβάρυνση», είναι το επιχείρημα που προβλέπεται.
  • Η δεύτερη πρόταση προβλέπει την κατάργηση της ισχύουσας κλίμακας και τη φορολόγηση των ενοικίων με τη γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, ώστε να ευνοηθούν όσοι έχουν μικρά εισοδήματα ή όσοι έχουν μόνο εισοδήματα από ενοίκια.
  • Η τρίτη πρόταση προκρίνει τη μείωση του φόρου εισοδήματος στα μισθώματα κύριας κατοικίας κατά 10 μονάδες και στα τρία ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, με το χαμηλότερο κλιμάκιο του 15% (για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ) να διαμορφώνεται στο 5%, το κλιμάκιο του 35% σε 25% και το ανώτατο κλιμάκιο του 45% σε 35%.

Στο ερώτημα «πού θα οδηγούσε η ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητα και μισθούς;», το επόμενο παράδειγμα είναι ενδεικτικό:

Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα από μισθούς 15.000 ευρώ και εισοδήματα από ενοίκια 5.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα στην εφορία: Από την εργασία του 1.283 ευρώ και από ενοίκια 750 ευρώ, σύνολο 2.033 ευρώ. Αν προστεθούν οι δύο πηγές σε μία κλίμακα, ο φόρος θα φτάσει στα 2.483 ευρώ. Δηλαδή θα πληρώσει 450 ευρώ περισσότερα.

2) Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Εδώ υπάρχει πολύ ψωμί, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Πάνω από το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνει κοντά στα 5.000 ευρώ ετήσια εισοδήματα. Όλα λοιπόν δείχνουν ότι πάμε σε επέκταση της εφαρμογής ηλεκτρονικών πληρωμών, επιπλέον κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές, έλεγχο σε αδήλωτα εισοδήματα και δαπάνες που δηλώνονται, ηλεκτρονική καταγραφή τιμολογίων, ταχύτατη εφαρμογή bonus 2.000-2.500 ευρώ για εντοπισμό «μαϊμού» αποδείξεων.

3) Μέτρα ενίσχυσης εισοδημάτων

Κατά τα λοιπά, ο κ. Χατζηδάκης πήρε το «πράσινο φως» για κινήσεις της πρώτης γραμμής, όπως αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 25%, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αύξηση των επιδομάτων τέκνων στο Δημόσιο, μείωση της φοροδιαφυγής με αλλαγές, συνέχιση των φορολογικών ελαφρύνσεων, στήριξη των επιχειρήσεων, μείωση «κόκκινων» δανείων, αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, αύξηση δημόσιων επενδύσεων, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Κοινωνικές παρεμβάσεις

Την ερχόμενη εβδομάδα ακολουθούν επισκέψεις του πρωθυπουργού σε Άδωνι Γεωργιάδη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Κώστα Σκρέκα. Εδώ η όλη «επιχείρηση» αφορά ταχύτερη απονομή συντάξεων, αύξηση μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, κοινωνικές παρεμβάσεις (ΑμεΑ, ευάλωτοι κλπ.).

Συγκεκριμένα:

1) «Καλάθι νοικοκυριού»

Η παράταση του «Μarket pass» μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, και μάλιστα με αύξηση του ποσού της επιδότησης, είναι από τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις. Η επιδότηση θα εκτείνεται σε πέντε μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2023, με δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων και για όσους έχουν απορριφθεί.

Τη Δευτέρα ξεκινά η τελευταία επιδότηση του «Market pass» για τους δικαιούχους της άυλης ψηφιακής κάρτας. Οι ψηφιακές χρεωστικές κάρτες λήγουν αυτομάτως στις 31 Αυγούστου 2023.

Στο προεκλογικό «καλάθι» ο πρωθυπουργός είχε βάλει και το «Youth pass», ένα νέο επίδομα που θα δοθεί στους νέους και θα ανέρχεται σε 150 ευρώ. Η θεσμοθέτηση της εφάπαξ ενίσχυσης θα καταβάλλεται σε κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών).

2) Στην Υγεία έρχονται τα εξής μέτρα: Αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, 10.000 προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, αναβάθμιση του ΕΚΑΒ, επέκταση προληπτικών εξετάσεων.


ΠΙΝΑΚΑΣ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Ενδεικτικό παράδειγμα

Πώς διαμορφώνεται ο φόρος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ από διαφορετικές πηγές εισοδήματος;

  • Για μισθωτό χωρίς παιδιά: Πληρώνει σήμερα φόρο 1.283 ευρώ. Εδώ ισχύει αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ, το οποίο μειώνεται σταδιακά για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.
  • Για ελεύθερο επαγγελματία: Πληρώνει φόρο 2.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τους επαγγελματίες δεν ισχύει αφορολόγητο όριο και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Σε σύγκριση με το προηγούμενο φορολογικό σύστημα (αυτό που ίσχυε πριν από το 2020), ο φόρος τού ανωτέρω επαγγελματία έχει μειωθεί κατά 1.300 ευρώ.
  • Εισόδημα από μερίσματα: Φορολογείται σήμερα στην εφορία με συντελεστή 5%. Συγκεκριμένα, καταβάλλει 750 ευρώ φόρο. Ωστόσο το ποσό αυτό προέρχεται από τη φορολόγηση αρχικά της εταιρείας με συντελεστή 22% και το κέρδος που διανέμεται φορολογείται με συντελεστή 5%.
  • Εισόδημα από ακίνητα: Επιβαρύνεται με φόρο 2.850 ευρώ. Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 29/6