Στο «μοτίβο» της οκτακομματικής Βουλής του 2015 θα είναι η διάταξη των κομμάτων, όπως αυτά θα κάθονται στην Ολομέλεια και θα τα βλέπουμε για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι οκτακομματική ήταν η Βουλή και το 2015.

Έτσι, με κάποιες αναγκαίες μικροαλλαγές και προσαρμογές, η «μανιέρα» είναι σχεδόν έτοιμη για τους νεοεισερχόμενους Σπαρτιάτες, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Στο μέτωπο της πρώτη σειράς αναμένεται να βρεθούν και να αναπτυχθούν προς τα πάνω, από τα δεξιά στα αριστερά, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, όπως ήταν και κατά την προηγούμενη Βουλή.

Στο πάνω διάζωμα από τα δεξιά προς τα αριστερά θα βρεθούν οι Σπαρτιάτες, η Νίκη, η Ελληνική Λύση και η Πλεύση Ελευθερίας.

Οι βουλευτές των Σπαρτιατών και της Νίκης θα καταλάβουν τα άκρο δεξιά έδρανα του πάνω διαζώματος, εκεί περίπου που ήταν τα έδρανα της Χρυσής Αυγής το 2015.

Η Ελληνική Λύση θα κρατήσει τα έδρανά της, ενώ τα έδρανα που είχε το ΜέΡΑ25 τώρα θα τα καταλάβει η Πλεύση Ελευθερίας.


ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας θα διεκδικήσουν τη θέση της πραγματικής αντιπολίτευσης

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο η κατάρρευση της κοινοβουλευτικής του ισχύος ανοίγει την όρεξη σε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας, για να διεκδικήσουν τη θέση της πραγματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Άλλωστε, υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί καν να καταθέσει πρόταση μομφής με μόλις 48 βουλευτές.

Μάλιστα, για να ενεργοποιηθεί μια σειρά άλλων κοινοβουλευτικών εργαλείων ελέγχου της κυβέρνησης, απαιτείται η σύμπραξη όλων των κομμάτων της κεντροαριστερής και αριστερής πτέρυγας.


Η πιθανότητα δημιουργίας εθνικοπατριωτικού μετώπου

Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και από τα τρία δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Οι Κυριάκος Βελόπουλος, Βασίλης Στίγκας και Δημήτρης Νατσιός θεωρούν τη συγκυρία ευνοϊκή για να δημιουργήσουν το λεγόμενο εθνικοπατριωτικό μέτωπο.


Το προεδρείο και ο ειδικός ρόλος του Βορίδη

Η οκτακομματική σύνθεση της νέας Βουλής φαίνεται ότι λειτούργησε καταλυτικά για την ανανέωση της θητείας του Κωνσταντίνου Τασούλα στη θέση του προέδρου του Κοινοβουλίου.

Ακόμα, φαίνεται ότι θα υπάρξουν σημειακές αλλαγές στις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων του Κοινοβουλίου που δικαιούται το πρώτο κόμμα, με τους Νικήτα Κακλαμάνη και Θανάση Μπούρα πιθανότατα να διατηρούν το αξίωμα και τον Χαράλαμπο Αθανασίου να αποχωρεί.

Τα υπόλοιπα κόμματα δικαιούνται από μία θέση αντιπροέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή της μίας ημέρας είχε προτείνει τη Μερόπη Τζούφη, το ΠΑΣΟΚ τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη και η Ελληνική Λύση τον Κωνσταντίνο Χήτα.

Αντιπρόεδρο θα προτείνουν Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες.

Πάντως, η ΝΔ θα ζητήσει από τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταψηφίσουν τον υποψήφιο των Σπαρτιατών και να αποκλείσουν το ακροδεξιό μόρφωμα από τα κοινοβουλευτικά αξιώματα, όπως είχαν πράξει και με τη Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο, εκτός από τον κ. Τασούλα, που καλείται να «ενορχηστρώσει» το νέο Κοινοβούλιο και να αποτρέψει ακραίες παραφωνίες, ειδικό ρόλο φαίνεται πως θα έχει και ο νέος υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο, Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρουσία του κ. Βορίδη στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ακόμα και σε συζητήσεις επιπέδου πολιτικών αρχηγών θα είναι πυκνή, γεγονός που επαναβεβαιώνει το υψηλό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τις εργασίες της Βουλής.

*Πληροφορίες: protothema.gr