Στην ευρεία επικράτηση της ΝΔ, την «κατρακύλα» του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο της ακροδεξιάς στέκονται τα διεθνή ΜΜΕ, που καλύπτουν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα.

Le Figaro

«O Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει μία δεύτερη θητεία στη σκιά των μικρών ακροδεξιών κομμάτων», γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» και προσθέτει: «Εκ πρώτης όψεως, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δεν αποτελούν έκπληξη. Αυτή τη φορά, οι δημοσκόποι είχαν δίκιο: η Ν.Δ., το συντηρητικό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία». «Η έκπληξη, όμως τα τελευταία κόμματα της οκτακομματικής Βουλής: μιλάμε για δεξιά και ακροδεξιά κόμματα με νεοναζιστικές τάσεις», τονίζεται επίσης, μεταξύ άλλων. Το γαλλικό δημοσίευμα κάνει ειδική αναφορά στην απροσδόκητη άφιξη των «Σπαρτιατών».

Liberation

Στον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η ελληνική αριστερά βουλιάζει. «Η ΝΔ που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με 40,4% των ψήφων, με το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, να ολισθαίνει στο 17,8%. Οκτώ κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 3% μπαίνοντας στην ελληνική βουλή. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το ακροδεξιό κόμμα «Σπαρτιάτες», το οποίο υποστηρίζεται από ένα πρώην μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή φυλάκισης», τονίζεται. «Το ερώτημα για το μέλλον του στην ηγεσία του κόμματος παραμένει ανοιχτό», σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Guardian

Μετά το θρίαμβο του Κυριάκου Μητσοτάκη, η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της μία φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αγκαλιάζει την οικογένειά του: «Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύεται να προχωρήσει με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις», γράφει η εφημερίδα Guardian.

BBC

«Ο Μητσοτάκης χαιρετίζει τη νίκη ως εντολή για μεταρρυθμίσεις», αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC.

Anadolu

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την εντολή για μεταρρυθμίσεις», γράφει το τουρκικό πρακτορείο σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στην Ελλάδα».

CNN

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει τις επαναληπτικές εκλογές εξασφαλίζοντας σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο για το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης.

Bloomberg

«Ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα κερδίζει την πλειοψηφία με συντριπτική εκλογική νίκη», είναι ο τίτλος του αμερικάνικου πρακτορείου, αναφερόμενο στα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

Deutsche Welle

Yπό τον τίτλο «Ελλάδα: Σταθερή κυβέρνηση μετά από μία ξεκάθαρη νίκη», γράφει η γερμανική υπηρεσία αναφερόμενη στην ανανέωση της προεδρικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.