Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό επιβεβαίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κερδίζει τον στόχο της ισχυρής και ασφαλούς αυτοδυναμίας, στην οκτακομματική Βουλή που προέκυψε από την αποψινή κάλπη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου κυρίαρχος και ενισχυμένος για μια νέα κυβερνητική θητεία, η οποία θα όπως έχει προαναγγείλει θα έχει σημείο αναφοράς την «σκληρή δουλειά» και τις θαρραλέες μεταρρυθμίσεις, την στιγμή που από την αποψινή εκλογική μάχη προκύπτει κατακερματισμός της αντιπολίτευσης.  

 «Ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύθηκε για δεύτερη φορά με μια άνετη πλειοψηφία, όπως ζητήσαμε, και μας έδωσε ισχυρή εντολή να πάμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά και να βαδίσουμε στον δρόμο τής προόδου, της κοινωνικής συνοχής», είπε συγκινημένος ο επόμενος πρωθυπουργός μιλώντας ενώπιον στελεχών και υποστηρικτών της ΝΔ που συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος το βράδυ της Κυριακής. 

«Από αύριο ξεκινά η σκληρή δουλειά για να πάμε την Ελλάδα πιο ψηλά», ήταν εξάλλου το μήνυμα που έστειλε ο Κ.Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δίνοντας το στίγμα που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα με ορίζοντα τετραετίας

Το εκλογικό αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης ήρθε να επιβεβαιώσει τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της απλής αναλογικής, με τα βασικά χαρακτηριστικά της ιστορικής νίκης του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη να εδράζεται στους εξής άξονες.

Αξιοπιστία, στεθερότητα, αλήθεια. Είναι οι τρεις λέξεις «κλειδιά» που οδήγησαν στην «γαλάζια» κυριαρχία της εκλογικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχτισε το προφίλ του αξιόπιστου ηγέτη, που ο,τι λέει το κάνει πράξη και υλοποιεί τις υποσχέσεις του, έχοντας άλλωστε να επιδείξει απτά αποτελέσματα στην προηγούμενη κυβερνητική του θητεία. Μην ξεχνάμε ότι το μότο «το είπαμε, το κάναμε» κυριάρχησε την περίοδο 2019-2023

Επιπλέον, η αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων των τελευταίων τεσσάρων ετών, όπως η υγειονομική κρίση, οι τουρκικές προκλήσεις, η μεταναστευτική πίεση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σοβαρές συνέπειές του, το δυστύχημα των Τεμπών, η κρίση στο Έβρο κ.α., ενίσχυσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απέδειξε ότι μπορεί να κρατήσει τη χώρα όρθια στις δύσκολες συγκυρίες, που ενδέχεται να προκύψουν.

Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η ανάπτυξη 3-5% της ελληνικής οικονομίας, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, σε συνδυασμό με την αύξηση επενδύσεων, τις παρεμβάσεις στην αγορά, η μείωση των ποσοστών της ανεργίας και το στοίχημα για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική οικονομία, η μείωση 50 φόρων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του εκλογικού σώματος, με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβραβεύεται από τους πολίτες και να θεωρείται από τα success story της πρώτης κυβερνητικής περιόδου της Νέας Δημοκρατίας.  

Συνεκτικό, κοτοστολογημένο προεκλογικό πρόγραμμα. Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος της βγήκε στην κοινωνία ζητώντας την ψήφο των Ελλήνων μιλώντας για το μέλλον, με πολιτικές και προτάσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας κινήθηκε σε θεματικούς άξονες που πραγματικά απασχολούν τους πολίτες. Το καλύτερο σύστημα Υγείας, ενισχυμένοι μισθοί, ένα σύγχρονο και ψηφιακό κράτος με περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικές προβλέψεις για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής.  

Η στάση των στελεχών της ΝΔ. Αμέσως μετά την νίκη της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ηχηρές προειδοποιήσεις και εσωτερικά μηνύματα θέλησε να ξορκίσει τα φαινόμενα αλαζονείας και επανάπαυσης, προκειμένου η παράταξή του συνεχίσει την απερίσπαστη την προεκλογική εκστρατεία. Όπως φάνηκε τον τελευταίο μήνα της προεκλογικής περιόδου τα στελέχη της ΝΔ πήραν το μήνυμα και έδωσαν τη μάχη με όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου να μεταδώσουν το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας.