Το 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας είχε προκαλέσει μεγάλη εντύπωση το υψηλό ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που συμμετείχαν στο κυβερνητικό σχήμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει να αξιοποιήσει επιτυχημένα στελέχη τόσο από τον ιδιωτικό τομέα και τον δημόσιο τομέα, αλλά και ανθρώπους που έχουν διαπρέψει στους επαγγελματικούς τομείς τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να ενισχύσει το υπουργικό συμβούλιο και να προωθήσει τον σχεδιασμό του για αλλαγή σελίδας στη χώρα

Στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου ορισμένα από τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβερνητικής περιόδου 2019-2023 μετρήθηκαν και στη μάχη του σταυρού, σημειώνοντας στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλές εκλογικές επιδόσεις, και μάλιστα σε εκλογικές περιφέρειες εξαιρετικά ανταγωνιστικές. 

Πρωτάρηδες στην κάλπη, αλλά όχι στην πολιτική, οι εξωκοινοβουλευτικοί του Μητσοτάκη, με όχημά τους το κυβερνητικό έργο της τελευταίας τετραετίας και την εμπιστοσύνη του προέδρου της Ν.Δ., έδωσαν τον προεκλογικό αγώνα επιτυγχάνοντας την εκλογή τους στην επόμενη Βουλή, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που ξεπέρασαν σε ψήφους πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ., με πολυετή εμπειρία στα «γαλάζια» κοινοβουλευτικά έδρανα. 

______________5_

Μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές προκάλεσε η υποψηφιότητα του μέχρι πρότινος υπουργού Επικρατείας-Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη στην Α' Αθηνών, ο οποίος, αν και υποψήφιος για πρώτη φορά, ανέβηκε στην κορυφή της πρώτης περιφέρειας της πρωτεύουσας με 55.099 σταυρούς προτίμησης. Πριν αναλάβει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν καθηγητής στο Athens Tech College και, από το 2015, διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις, ενώ έχει αποφοιτήσει από το Χάρβαρντ.   

Με περισσότερους από 52.689 ψήφους η Σοφία Ζαχαράκη εξελέγη πρώτη βουλευτής της Ν.Δ. στην Ανατολική Αττική. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ορίστηκε αρχικά υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα Α/βάθμιας, Β/βάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, και στη συνέχεια υφυπουργός Τουρισμού. Πριν από τις εκλογές του 2019 η Σοφία

______________7_

Ζαχαράκη ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Είναι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών. 

Στην ίδια περιφέρεια ο Στέλιος Πέτσας εξελέγη στην τρίτη θέση με πάνω από 34.559 σταυρούς. Ο Στέλιος Πέτσας στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα ανέλαβε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, και μετά τον ανασχηματισμό ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ από τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

______________2_

Με τεράστια πολιτική διαδρομή και θητεία σε κρίσιμα υπουργικά χαρτοφυλάκια ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συντάχθηκε στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνησή του. Στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής ο πρώην υπουργός σάρωσε στον Δυτ. Τομέα της Αθήνας, όπου ήταν υποψήφιος βουλευτής, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα στους υποψηφίους της Ν.Δ. με περισσότερες από 26.915 ψήφους. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει διατελέσει υπουργός Προστασίας του Πολίτη (1999-2003, 2009-2010, 2012, 2019-2021), Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2010-2011), Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2011-2012), Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (2013-2015), υφυπουργός σε διάφορα υπουργεία και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το ΠΑΣΟΚ (1989-2015). 

Με 12.910 σταυρούς προτίμησης η Μαρία Συρεγγέλα πέτυχε την είσοδό της στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μέσα από το ψηφοδέλτιο του Δυτικού Τομέα της

______________3_

Αθήνας. Η κ. Συρεγγέλα διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επίσης, ήταν γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και είναι αντιπρόεδρος των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPPWomen). Ήταν αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας) από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015.

______________1_

Στη ζόρικη Α' Πειραιά η Δόμνα Μιχαηλίδου κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε μια σκληρή μάχη μεταξύ δυνατών «γαλάζιων» ονομάτων, με τους Πειραιώτες να της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και περισσότερους από 15.979 σταυρούς προτίμησης. Η Δόμνα Μιχαηλίδου είχε αναλάβει  υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής αλληλεγγύης. Πριν από την αξιοποίησή της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και τα τελευταία χρόνια σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με σχεδόν 26.000 ψήφους εξελέγη ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

______________8_

Μέχρι να τον ορίσει υπουργό της κυβέρνησής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες εργασιακής του εμπειρίας σε ανώτερες και ανώτατες διοικητικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών, καθώς και στη σημαντική βελτίωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

______________6_

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος είχε αναλάβει υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις εκλογές κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στον Νομό Μαγνησίας και πήρε την πρωτιά με 20.615 σταυρούς. 

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν υπουργός Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση

______________4_

διεκδίκησε για πρώτη φορά σταυρό, καθώς το 2019 βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Έδωσε σκληρή μάχη στον Νότιο Τομέα της Αθήνας και βγήκε νικητής, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας σχεδόν 45.000 σταυρούς.