«Εμείς μιλάμε με πράξεις, είμαστε η παράταξη της ευθύνης και των μεγάλων εθνικών επιλογών και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κάνει μαθήματα πατριωτισμού», δηλώνει σε συνέντευξή του στο «MP» ο πρώην υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, τονίζοντας ότι το κυριότερο για την αυριανή εκλογική αναμέτρηση είναι η ισχυρή και καθαρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία.

Κύριε Καραγιάννη, το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια άνετη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία.

Στην πολιτική και στη ζωή τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ναι, ήταν μεγάλη η νίκη στις εκλογές του Μαΐου. Ναι, έχουμε καθαρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Αλλά όλα αυτά δεν θα έχουν καμία αξία εάν δεν επιβεβαιωθούν στις κάλπες. Η Βουλή προκύπτει από τις εκλογές και όχι από τις δημοσκοπήσεις. Και αύριο το πρωί, που θα ξεκινήσει η ψηφοφορία, οι κάλπες θα είναι άδειες. Είναι κρίσιμη η συμμετοχή και, το κυριότερο, η ισχυρή και καθαρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία, τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να πάει τη χώρα μπροστά.

Ναι, αλλά άλλο αυτοδυναμία, άλλο παντοδυναμία.

Τους συσχετισμούς στη Βουλή τούς καθορίζει το εκλογικό αποτέλεσμα και όχι οι επιθυμίες των κομματικών επιτελείων. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ειδικά από κόμματα με φιλολαϊκό μανδύα, να προβληματίζονται από τη βούληση των πολιτών και να τους νουθετούν να μην ψηφίσουν αυτό που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για τη ζωή τους. Να θυμίσω ότι καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχαμε και την προηγούμενη τετραετία, κάτι που μας επέτρεψε να εφαρμόσουμε ανεμπόδιστα την πολιτική μας, να κρατήσουμε όρθια τη χώρα απέναντι στις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, να μειώσουμε φόρους και εισφορές, να δρομολογήσουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποδομών των τελευταίων δεκαετιών και να ενισχύσουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας. Ισχυρή αυτοδυναμία σημαίνει μεγαλύτερη σταθερότητα και ταχύτερη εφαρμογή του κυβερνητικού μας προγράμματος.

Μέσα στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ η κινδυνολογία και η διασπορά fake news. Να θυμίσω ότι αυξήσαμε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό και ότι δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας


Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχετε κρυφό πρόγραμμα: Δεν μπορείτε να δώσετε αυξήσεις, θέλετε να προχωρήσετε σε ιδιωτικοποίηση της Υγείας κ.ά.

Κοιτάξτε, είναι μέσα στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ η κινδυνολογία και η διασπορά fake news. Θυμάστε ότι και πριν από τις εκλογές του 2019 μιλούσε για άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις μισθών και άλλα ωραία… Και μέσα σε αυτή την τετραετία μειώσαμε πάνω από 50 φόρους και εισφορές, διαθέσαμε πάνω από 55 δισ. για τη στήριξη των πολιτών και πραγματοποιήσαμε για πρώτη φορά προσλήψεις μόνιμων καθηγητών στα σχολεία.

Να θυμίσω ότι αυξήσαμε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό και ότι δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Ολα αυτά οφείλονται στις εξαιρετικές επιδόσεις της οικονομίας, που επί των ημερών μας κατάφερε να έχει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ακριβώς αυτές οι επιδόσεις, σε συνδυασμό με τη συνέπεια που επιδείξαμε τα προηγούμενα χρόνια, εγγυώνται την πιστή εφαρμογή του προγράμματός μας. Είπατε, όμως, και για την Υγεία και θα ήθελα να θυμίσω ότι αποτελεί προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Με πρόσληψη 10.000 υγειονομικών, αναβάθμιση των υποδομών των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας και επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων για βασικές ασθένειες.

Να πάμε λίγο και στα δεξιά του πολιτικού χάρτη. Εκεί βλέπουμε ιδιαίτερη κινητικότητα και πολλές βολές προς την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα για εθνικά θέματα.

Επί της αρχής, τα εθνικά θέματα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο σοβαρού διαλόγου και εθνικής συνεννόησης και όχι αντιπαράθεσης, ειδικά ενόψει των εκλογών.

Να θυμίσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη λαϊκή παράταξη με ξεκάθαρες αρχές και αξίες και με αδιαπραγμάτευτη στάση όσον αφορά τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων. Εχει διαχρονικά κάνει όλες τις μεγάλες στρατηγικές επιλογές που διαφυλάσσουν την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα, και ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια κράτησε ψηλά τη σημαία. Και στον Εβρο, απέναντι στην προσπάθεια οργανωμένης εισβολής, και στο Αιγαίο, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Διεύρυνε την πολιτική διεθνών συμμαχιών και αναβάθμισε την αμυντική θωράκιση της χώρας. Να θυμίσω, επίσης, ότι επί των ημερών μας μειώθηκαν εντυπωσιακά οι μεταναστευτικές ροές. Εμείς μιλάμε με πράξεις, είμαστε η παράταξη της ευθύνης και των μεγάλων εθνικών επιλογών και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κάνει μαθήματα πατριωτισμού.

Με δεδομένη την κυβερνητική σας θητεία, είστε ικανοποιημένος από τον απολογισμό στον τομέα των υποδομών;

Οι υποδομές αποτελούν διαχρονικά ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, καθώς συνδέονται άμεσα με την ποιότητα ζωής των πολιτών και την οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Παράλληλα, αποτελούν ουσιαστική επένδυση για τις επόμενες γενιές. Παρά τις διαχρονικές παθογένειες και τις λάθος αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποδείξαμε ότι, όταν υπάρχει αυστηρή επίβλεψη και πολιτική βούληση, μπορούν τα έργα υποδομής να γίνουν πραγματικότητα. Με την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε όλη την Ελλάδα χωρίς αποκλεισμούς, αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο χωρίς ιδεοληψία και συνεργαστήκαμε με την αγορά με διαφάνεια. Σήμερα έχουμε δημοπρατήσει έργα ύψους 14 δισ. ευρώ, συμβασιοποιήσαμε έργα 5,5 δισ. και ξεμπλοκάραμε έργα όπως ο ΒΟΑΚ, η Πατρών - Πύργου και ο Ε65. Προχωρήσαμε και σε δεκάδες έργα μικρότερου προϋπολογισμού, υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές κοινωνίες. Οπότε, ναι, είμαι ικανοποιημένος από το έργο που έχει γίνει. Είναι ένα ορατό και μετρήσιμο έργο, με ξεκάθαρο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, και αποδεικνύει τον πραγματικά μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ''MoneyPro'' της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 24/6