Στην αποψινή κεντρική ομιλία του στο Σύνταγμα ρίχνει το βάρος του πλέον ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες μόνο ώρες προτού πέσει η αυλαία αυτής της back to back προεκλογικής περιόδου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει εκ νέου πως το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να προεξοφληθεί και ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση της κομματικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς -όπως επισημαίνουν στενοί του συνεργάτες- τυχόν είσοδος περισσότερων κομμάτων στη Βουλή είναι σαφές ότι ανεβάζει αισθητά τον πήχυ της αυτοδυναμίας. Χθες, μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο και το Mega, τόνισε ότι «η αύξηση των μισθών αποτελεί τον κεντρικό πολιτικό στόχο και θα έλεγα και το προσωπικό μέτρο επιτυχίας μιας δεύτερης κυβερνητικής θητείας». Πρόσθεσε δε ότι ο συνδυασμός των επενδύσεων, της μείωσης της ανεργίας, αλλά και της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων με καινούργιους όρους, μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς για τους εργαζόμενους.

Στη συνέχεια είπε ότι οι συντάξεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας και επανέλαβε ότι αναμένονται περαιτέρω μειώσεις φόρων, με σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Υπογράμμισε ότι το ζήτημα της φοροδιαφυγής είναι σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή λειτουργίας του ΑΣΕΠ, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πρόσληψης σε κρίσιμους κρατικούς τομείς όπως το ΕΣΥ.

Μιλώντας για τη δομή του υπουργικού συμβουλίου, τόνισε ότι το υπουργείο Αθλητισμού θα μεταφερθεί στο υπουργείο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό και το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα μείνει ως έχει, με αυτοτελές χαρτοφυλάκιο Μεταφορών. «Είναι πολύ συμβατές αυτές οι έννοιες και δεν θέλω να δημιουργήσω, ξέρετε, και έναν πληθωρισμό καινούργιων υπουργείων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι απέχουμε πολύ από το να έχουμε μία Ακροδεξιά στην Ελλάδα με συγκροτημένη πολιτική έκφραση: «Ούτε τώρα εκτιμώ ότι θα συμβεί αυτό. Δεν είμαι σίγουρος, όλα αυτά τα κόματα και τα κομματίδια, τα οποία έχουν εμφανιστεί στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τελικά τι διαδρομή θα έχουν και πόσο θα αντέξουν στον χρόνο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος». Χωρίς να την κατονομάζει, αναφέρθηκε στη ΝΙΚΗ, σημειώνοντας ότι «υπήρξε συνειδητή προσπάθεια καπηλείας του θρησκευτικού συναισθήματος, που έγινε πολύ υπόγεια. Νομίζω ότι αντελήφθησαν και οι πολίτες ότι εδώ δεν μπορεί να υπάρχουν κόμματα τα οποία να λένε ότι μόνο αυτά εκφράζουν την Ορθοδοξία και ότι όποιος δεν τα ψηφίζει είναι λιγότερο Ορθόδοξος από κάποιον άλλον. Δεν εκτιμώ ότι, ειδικά και μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, υπάρχει περιθώριο αυτή τη στιγμή για μια άνοδο της Ακροδεξιάς στη χώρα μας».

Πάντως χθες οι συσκέψεις στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς ήταν συνεχείς, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του βάζουν τις τελευταίες πινελιές ενόψει της επόμενης των εκλογών ημέρας.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έκρυβε τις προηγούμενες ώρες την έντονη ενόχλησή του για την άκρατη ονοματολογία σε σχέση με τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, αλλά και τις στοχευμένες διαρροές πάσης φύσεως ενδιαφερομένων που έδιναν την εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία προεξοφλεί το θετικό γι’ αυτήν εκλογικό αποτέλεσμα. Μάλιστα ο ίδιος έλεγε σε συνεργάτες του ότι όσοι κυκλοφορούν ως ειδήσεις τους ευσεβείς πόθους τους υπονομεύουν ευθέως και την όποια προοπτική τους.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 23/6