Αυτοδιοίκηση εν δράσει
Αυτοδιοίκηση εν δράσει Περικλής Καπετανόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
Tsipras_omilia_Nikaia
Πολιτική

Αντάρτης του «γλυκού νερού» - Η εμμονή Τσίπρα με το ανύπαρκτο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ

Υπενθύμισε ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης έφερε στη Βουλή προς ψήφιση τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό «που ήταν το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού»

Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ επιμένει ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, επανήλθε και χθες στο θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ΕΥΔΑΠ, υποστηρίζοντας πως βασική επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το νερό να πάψει να είναι βασικό δημόσιο αγαθό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «κρίσιμο θέμα που αφορά τις ζωές όχι μόνο των εργαζομένων εδώ αλλά όλων των ανθρώπων». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διαφορές πολιτικής και όχι επικοινωνίας, πολιτικής και ουσίας που αφορούν τις ζωές των ανθρώπων», σημειώνοντας ότι στις δεύτερες κάλπες, που είναι οι πιο κρίσιμες, «δεν κρίνονται κόμματα και πρόσωπα, αλλά κρίνονται οι ζωές μας. Το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει έχει να κάνει με ποιο πρόγραμμα και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «δεν είναι ιδεοληψία της Αριστεράς η διατήρηση των δημοσίων αγαθών», καθώς αφορά το σύνολο των πολιτών.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης έφερε στη Βουλή προς ψήφιση τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό «που ήταν το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού». Τόνισε, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ «να υπάρξει άμεσα εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να επιστρέψει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο εκεί όπου έπρεπε να ανήκουν».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζοντας στο θέμα των ημερών, σχετικά με τα φορολογικά μέτρα που προτείνουν τα κόμματα, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αυξήσει τη φορολογία, αλλά την “έμμεση φορολογία”, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ... Και οι έμμεσες αυξήσεις των φόρων δεν χτυπάνε ισότιμα αυτούς που έχουν μεγάλο εισόδημα, αυτούς που έχουν μεσαίο και αυτούς που έχουν μικρό. Κυρίως χτυπάνε αυτούς που έχουν μικρό, γιατί οι άλλοι μπορούν να αντεπεξέλθουν. Να, λοιπόν, τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ αυτά τα 4 χρόνια. Πράγματι έκανε φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και λεηλάτησε μέσα από την έμμεση φορολογία το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Και κυρίως των μισθωτών, των εργαζόμενων. Το ζείτε στην τσέπη σας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας και καυσίμων, υπογράμμισε ότι «τους ισχυρούς πρέπει να φορολογήσουμε εκτάκτως, όχι τις επιχειρήσεις που προσπαθούν με υγιείς μεθόδους σε μια δύσκολη συνθήκη ανταγωνισμού να έχουν κάποια κέρδη», και κάλεσε τους εργαζομένους να σκεφτούν πριν πάνε στην κάλπη «ποιο είναι το ταξικό τους συμφέρον», το «κοινωνικό τους συμφέρον».

Διαφοροποίηση από Λινού για την θρησκευτική πίστη

Αντιθέτως με τη γενική εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ από την οποία η θρησκευτικότητα και κάθε επίκληση αυτής απουσιάζουν, η Αθηνά Λινού διαφοροποιήθηκε πλήρως και ομολογουμένως εξέπληξε μιλώντας για την αξία της πίστης στην καθημερινότητα.

Η καθηγήτρια Ιατρικής και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα, ερωτηθείσα από τον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1 αν συμφωνεί με την επίκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών για την ενίσχυση κάποιων κομμάτων, χαρακτήρισε τη θρησκευτική πίστη «σημαντικό κομμάτι της ζωής μας», διευκρινίζοντας ότι το θρησκευτικό σκέλος οφείλει να παραμείνει ανεξάρτητο από την πολιτική. «Σε όλα τα κόμματα χρειάζονται και χωράνε άνθρωποι θρησκευόμενοι. Άλλωστε, είναι δύσκολο να κρίνεις ποιος είναι θρησκευόμενος και ποιος δεν είναι. Το να φτιάχνεις, όμως, ένα κόμμα με κριτήριο μόνο τη θρησκευτικότητα, την όποια θρησκευτικότητα και με όποιον τρόπο την αντιμετωπίζεις, νομίζω ότι είναι λάθος», πρόσθεσε η κυρία Λινού, υπονοώντας σαφώς τον τρόπο που πολιτεύεται το κόμμα ΝΙΚΗ και την προσπάθεια εκείνων που θέλουν να ωφεληθούν κομματικά, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό αίσθημα.

Με αφορμή την εκλογή της η καθηγήτρια της Ιατρικής σχολίασε ότι μπήκε στην πολιτική για να προσπαθήσει να βελτιωθούν τα πράγματα στην υγεία και κυρίως στον τομέα της πρόληψης και της ποιότητας υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η βασική αιτία της αρρώστιας είναι η φτώχεια, επομένως γι’ αυτό θέλω να παλέψω, γι’ αυτό μπήκα στην πολιτική, αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος αυτό θα κάνω», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η κοινωνία ήταν ώριμη με αυτό. Πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν μια πολύ ευχάριστη διαδικασία, χαιρόμουνα να βλέπω ανθρώπους, να μιλάω με ανθρώπους», ανέφερε.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 2/6