Με δημοσκοπικό «αέρα» στα πανιά μπαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, που θα κλείσει με την καταληκτική ομιλία του το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος, για την οποία έχει ήδη γίνει μεγάλη κινητοποίηση από τη Νέα Δημοκρατία.


Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν χθες το βράδυ, δίνουν άνετο προβάδισμα και ασφαλή αυτοδυναμία στη ΝΔ, που είναι και ο κεντρικός στόχος που έχει θέσει εξαρχής ο κ. Μητσοτάκης.

Οι δημοσκοπήσεις

Συγκεκριμένα, αυτοδυναμία με 162 έδρες και ποσοστό 42% στην εκτίμηση ψήφου δίνει στη Νέα Δημοκρατία η δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στο Star.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 41,2% με προβάδισμα 22,8 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,4%. Ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 11,1%, ΚΚΕ 7%, Ελληνική Λύση 3,8%, Πλεύση Ελευθερίας 3,1%, Νίκη 2,8%, Μέρα25 2,3% και Σπαρτιάτες 2,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ φθάνει το 42% με προβάδισμα 23% από τον ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 19%, ενώ ακολουθούν ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής 11,5%, ΚΚΕ 7%, Ελληνική Λύση 4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,3% και Νίκη 3%.

Στο 19,5% δίνει τη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει το 38,5% των προτιμήσεων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 19%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 11,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 3,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, ενώ κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται το Μέρα25 και οι Σπαρτιάτες.

Στο 39,5% καταγράφει τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου η ALCO, σε δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στον Alpha.

Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται στο 18,4% στην πρόθεση ψήφου είναι στις 21,1 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ καταγράφηκε με οριακές απώλειες στο 10,5% στην πρόθεση ψήφου, το ΚΚΕ στο 6,8%, η Ελληνική Λύση στο 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,3%, η Νίκη στο 2,8%, το Μέρα25 στο 2% και οι Σπαρτιάτες στο 2,1%.

Το βλέμμα στα ποσοστά

Στη Νέα Δημοκρατία, τα μάτια είναι περισσότερο στραμμένα στο ποσοστό που θα λάβουν και πολύ λιγότερο στη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και στο ποσοστό των υπολοίπων κομμάτων.

Με το νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και του κλιμακωτού μπόνους, το 40% «ξεκλειδώνει» τις επιπλέον 50 έδρες και ανοίγει το δρόμο για τη λεγόμενη ασφαλή αυτοδυναμία.

Αυτό εξάλλου είναι το ζητούμενο και για αυτό θα καλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε από το Σύνταγμα τους πολίτες να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του και στη Νέα Δημοκρατία, ώστε να έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να περάσει τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί και να προχωρήσει με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Μεγάλος αντίπαλος ο εφησυχασμός»

Όπως γνωρίζουν καλά εξάλλου στην Πειραιώς, ο μεγάλος αντίπαλος της ΝΔ την Κυριακή είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση, μετά τη μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου.

«Τίποτα απολύτως δεν έχει προεξοφληθεί», υπογράμμισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο MEGA. «Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου μάς δίνει μια πολύ καλή ένδειξη του πώς σκέφτεται η κοινωνία να τοποθετηθεί πολιτικά και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, αλλά προφανώς οι πολίτες πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν. Θα χαρώ πολύ αν η συμμετοχή είναι αυξημένη σε σχέση με την 21η Μαΐου», επεσήμανε χαρακτηριστικά.