«Οι γυναίκες πρέπει να αποκτήσουν φωνή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Είπε πως ζητούμενο είναι να αυξηθούν οι μισθοί την επόμενη τετραετία και ανέφερε πως στόχος είναι ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 ευρώ. Σημείωσε πως οι μεταρρυθμίσεις χτίζονται σκαλί – σκαλί.

Αναφορικά με την συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Να ξέρατε πόσο με ενοχλεί το «άρωμα γυναίκας», όλα αυτά τα ρεπορτάζ μετά τις ορκωμοσίες της Βουλής με το τι φόρεσε κάθε μια γυναίκα πολιτικός και τα λοιπά γιατί δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα ρεπορτάζ για τους άνδρες. Είναι σοβαρό θέμα αυτό γιατί έτσι υιοθετούμε μια άποψη η οποία δεν είναι τόσο φανερή, περνάει δηλαδή μια κοινωνική νόρμα η οποία λεει ότι είναι πολύ φυσικό να ασχολούμαστε με το τι φοράει μια γυναίκα και όχι με το λόγο της, με το έργο της. Δεν αισθανόμαστε δηλαδή κοινωνικά ακόμα ότι έχουμε ισοτιμία και αυτό είναι το ενοχλητικό στην όλη ιστορία.

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Σε σχέση με την εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική δεν μιλάμε απλώς για περισσότερες γυναίκες γιατί ακούω συχνά αυτό «περισσότερες ή άξιες;». Είναι και περισσότερες και άξιες γυναίκες, μιλάμε για κάτι το οποίο θα έπρεπε να είναι αυτονόητο στη χώρα μας. Ο δημόσιος διάλογος βάζει το διαζευκτικό ή ότι δηλαδή όταν έχουμε ποσόστωση ή επιδιώκουμε τη συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην πολιτική αυτό σημαίνει ότι μπαίνουνε γυναίκες οι οποίες δεν είναι αναγκαστικά άξιες απλά πρέπει να βάλουμε γυναίκες. Δεν είμαστε γλάστρες και δεν μπαίνουμε στην πολιτική ως αριθμοί, μπαίνουμε ως άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσφέρει ο καθένας στον τομέα του. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια χαρακτηριστική κίνηση και με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε αυτό τον τομέα βάζοντας άξιες γυναίκες στην πολιτική και δίνοντας ένα σήμα στο ότι η χώρα πρέπει να καλύψει επιτέλους αυτό το κενό. Αυτή η συμβολική κίνηση δίνει φωνή στις γυναίκες που δεν έχουν ούτε φωνή ούτε ορατότητα στη χώρα μας και υφίστανται πολύ μεγάλους διαχωρισμούς. Μόνο αν ενισχυθεί η φωνή των γυναικών, σε κάθε τομέα της κοινωνικής δραστηριότητας, μπορούν και εκείνες να αποκτήσουν φωνή και να μπορέσουν επιτέλους να ζήσουν ισότιμα.

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Υπάρχει μια πολύ μεγάλη τοξικότητα, επιθετικότητα στην ελληνική πολιτική η οποία συχνά απωθεί όχι τις γυναίκες γιατί είναι πιο αδύναμες αλλά το μέσο άνθρωπο να μπει στην πολιτική. αυτό είναι ένα κομμάτι, οι γυναίκες ίσως το σκέφτονται και δύο φορές γιατί έχουν δυστυχώς ακόμα στη χώρα μας εκείνες το μεγαλύτερο φόρτο σε σχέση με τη φροντίδα των παιδιών και τα λοιπά οπότε νιώθουν και τριπλά υπεύθυνες. οπότε αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχουν μια σειρά από παράμετροι που υπολογίζει μια γυναίκα ενώ για έναν άνδρα ενδεχομένως να είναι ευκολότερο.

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Μπορεί το υπουργικό συμβούλιο το προηγούμενο να μην είχε τόσες πολλές γυναίκες όμως αξιοποιήθηκαν πάρα πολλές γυναίκες σε θέσεις κομβικές όπως είναι οι θέσεις γενικών γραμματέων. Εκεί είχαμε πάρα πολλές γυναίκες οι οποίες προχώρησαν σημαντικά θέματα και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της υγείας και στο εργασίας και στα οικονομικά οπότε νομίζω ότι αυτό το έχει πει και ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης ότι αντιλαμβανόμενος ότι υπήρχε μια υποεκπροσώπηση από άξιες γυναίκες αυτό το νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχει περισσότερες γυναίκες και αυτό το έχει δείξει και με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Για την ακρίβεια

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Παρά τις ενισχυτικές πρωτοβουλίες που έχει δώσει η κυβέρνηση ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ακρίβεια των τροφίμων σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγάλη δυσκολία όπως είναι το market pass, το καλάθι του νοικοκυριού και όχι μόνο υπάρχει ένα ζήτημα για εμάς το οποίο έχει να κάνει με την αύξηση των μισθών. Εκεί κρύβεται το κλειδί κατά την άποψή μου. Η χώρα έχει τον τρίτο μικρότερο πληθωρισμό τα τρόφιμα στην ΕΕ, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, δεν πρόκειται για ένα ενδογενές πρόβλημα ωστόσο το βασικό είναι να αυξηθεί το εισόδημά μας. Η Ελλάδα έχασε μέσα στην κρίση το 25% του ΑΕΠ και σε ατομικό επίπεδο μειώθηκαν τα εισοδήματά μας πάρα πολύ, συρρικνώθηκαν και με όλες αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις βιώνουμε μεγάλες δυσκολίες. Έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις, έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός όμως δεν αρκεί θέλουμε να πάει ο μέσος μισθός 1.500 €, αυτός είναι ο στόχος της επόμενης τετραετίας και ο κατώτατος στα 950€. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές, θα φέρουμε επενδύσεις, εμείς πιστεύουμε σε αυτό στη ΝΔ στο να έχουμε δηλαδή ίσες ευκαιρίες για καλοπληρωμένες δουλειές. Αυτό θα λύσει το πρόβλημα και όχι τα στοχευμένα μέτρα.

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Υπάρχουν τομείς που χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα, το έχει πει και ο κ. Μητσοτάκης και για αυτό άλλωστε η Δικαιοσύνη αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς προτεραιότητας μαζί με την υγεία και την ενέργεια.

ΔΗΜ: Και ποιος λέει στον πολίτη ότι θα τα κάνετε τώρα αφού δεν τα κάνατε τέσσερα χρόνια;

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Έχουμε κάνει όμως πολλά άλλα τα οποία δείχνουν ότι έχουμε την αξιοπιστία, την πολιτική βούληση, το σχέδιο, τους ανθρώπους και διασφαλισμένους πόρους για να μπορέσουμε να τα κάνουμε όλα αυτά. Τέσσερα χρόνια μετά το κρίνουμε αποστασιοποιημένα, και καλά κάνουμε προσφέρει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και αφορμή για περαιτέρω σκέψη, κριτική και βελτίωση όλη αυτή η συζήτηση όμως μην ξεχνάμε ότι τέσσερα χρόνια περάσαμε αλλεπάλληλες κρίσεις και παρόλα αυτά παράγαμε έργο σε πολύ σημαντικούς τομείς. Έχουμε υπουργεία όπως το υπουργείο Εργασίας το οποίο έχει κάνει μια σειρά από πολύ σπουδαία βήματα προς το μέλλον όπως η επιτάχυνση των συντάξεων, να πω για τον προσωπικό βοηθό, ότι βρίσκουν σπίτι και εργασία άστεγοι άνθρωποι, να μιλήσω για το μεταναστευτικό.

Ε.ΑΓΑΠΗΔΑΚΗ: Σε όλους τους τομείς έχουμε μια λαχτάρα και απαιτήσεις και καλά κάνουμε για να βελτιωθούν τα πράγματα πάρα πολύ γρήγορα, από την άλλη δεν πρέπει να μηδενίζουμε όμως αυτά τα οποία έχουμε επιτύχει. Οι μεταρρυθμίσεις χτίζονται σκαλί-σκαλί, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στο τέλος της σκάλας, δεν τα έχουμε τελειώσει όλα, είμαστε όμως καθ’ οδόν. Έχουμε θεμελιώσει μια σειρά από πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα δείτε να εξελίσσονται με έναν ολοκληρωμένο τρόπο την επόμενη τετραετία.