«Ζητούμε από τους πολίτες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, ώστε η χώρα να έχει αξιόπιστη αντιπολίτευση», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Είπε πως πλέον δεν είναι μεγάλο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαντάζεται ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει το μήνυμα του αποτελέσματος των εκλογών και μετακυλύει τις ευθύνες στα άλλα κόμματα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Στις τελευταίες εκλογές αποτυπώθηκε κάτι πολύ ελπιδοφόρο για εμάς, ότι έχουμε αποκτήσει ξανά ένα σημαντικό ποσοστό και ψηφοφόρων αλλά και ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν ξανά και έχουν ενταχθεί ήδη στο ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε να αλλάξουμε αυτό το στερεότυπο που υπάρχει, ότι η νέα γενιά δεν ασχολείται με την πολιτική, είναι μόνο απέξω, κάνει ακραίες επιλογές.

Εμείς λέμε στον κόσμο ότι πρέπει να έρθουν να ψηφίσουν, γιατί είναι στο χέρι τους η επιλογή, η οποιαδήποτε επιλογή πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι κάτι το οποίο διαμορφώνει μια πιο ισχυρή Βουλή την επόμενη μέρα. Εμείς ζητούμε από τους πολίτες να δώσουν μια ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε η χώρα να έχει μια αξιόπιστη αντιπολίτευση, με προγραμματικό λόγο, με τεκμηριωμένο λόγο, χωρίς φωνές, χωρίς αλαζονεία, χωρίς τοξικές αντιπαραθέσεις, όπως είχαμε συνηθίσει το προηγούμενο διάστημα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον το μεγάλο κόμμα το οποίο φαντάζεται ο κ. Τσίπρας. Τα ποσοστά που έλαβε στις τελευταίες εκλογές είναι πάρα πολύ μικρότερα σε σχέση με αυτά που είχε λάβει στις προηγούμενες και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα δεν το έχουν λάβει όπως θα έπρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν να μεταθέτουν τις ευθύνες είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στο ΚΚΕ είτε σε άλλα πράγματα γι' αυτό το οποίο συνέβη στις προηγούμενες εκλογές. Αυτό το οποίο συνέβη είναι μια αποτύπωση το πώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται αυτά τα τέσσερα χρόνια και πώς έδρασε ως αξιωματική αντιπολίτευση σε πάρα πολλά ζητήματα, στα οποία η κυβέρνηση είχε κάνει εμφανέστατα λάθη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πέτυχε και αυτό οφείλουμε να μην το ξεχνάμε μπροστά στο μεγάλο αποτέλεσμα το οποίο πήρε. Δεν λέω ότι οι πολίτες που την ψήφισαν είναι τρελοί ούτε υποτιμώ την επιλογή του κάθε πολίτη, αλλά εμείς οφείλουμε να αναγνωρίζουμε αυτά τα οποία δεν πήγαν καλά το προηγούμενο διάστημα. Το να επιλέξει ένας πολίτης τη ΝΔ ή κάποιο κόμμα για κάποιους λόγους, π.χ. υπήρχε ο φόβος ότι μπορεί να επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας στη διακυβέρνηση του τόπου και η κατάσταση να είναι πολύ χειρότερη, αυτό έδωσε ενδεχομένως μια στήριξη στη ΝΔ, όχι γιατί θεωρούν μια επιτυχημένη διακυβέρνηση ή ότι μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα την επόμενη τετραετία, αλλά αντίθετα λειτούργησε αυτό ως ένας μοχλός πίεσης σε κάποιους ψηφοφόρους. Εμείς λέμε ότι πρέπει να γίνει μια επιλογή μιας άλλης αντιπολίτευσης, ενός κόμματος το οποίο είναι συγκροτημένο, έχει κάνει μια μεγάλη ανανέωση στα στελέχη του, έχει έναν δομημένο πολιτικό λόγο και μπορεί να εκφράσει αυτή την εναλλακτική πρόταση για το καλό του τόπου. Εμείς αυτό θέλουμε να πετύχουμε τα επόμενα χρόνια.

Ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ, αυτό έχει αποδείξει η ιστορική μας διαδρομή.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη, που συστήνει στη ΝΔ να συγκυβερνήσει με την Ακροδεξιά: Εμείς λέμε ότι υπάρχουν συγγενείς πολιτικές δυνάμεις στα δεξιά της ΝΔ με τις οποίες ενδεχομένως θα μπορούσε να συνομιλήσει. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα μια δύναμη ευθύνης η οποία έβαζε πάντα το συμφέρον του τόπου μπροστά από τα κομματικά συμφέροντα. Το δείξαμε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το διάστημα της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας το 2009-2010, όταν ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Σαμαρά και ολόκληρη τη ΝΔ έστηναν τον αντιμνημονιακό αγώνα. Οπότε μαθήματα στο ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τη συνέπεια, τη στάση ευθύνης για τη χώρα δεν μπορεί να κάνει κανένας και ιδιαίτερα η ΝΔ, η οποία μας παρέδωσε μια χρεοκοπημένη χώρα. Και το λέμε ξανά, γιατί μπροστά στη μεγάλη νίκη την οποία πέτυχε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ίδιο έγινε και το 2007 και κατέρρευσε η Ελλάδα δύο χρόνια μετά, οπότε τα οικονομικά δεδομένα τα οποία εμείς αναδεικνύουμε στον δημόσιο διάλογο πρέπει οι πολίτες να τα βλέπουν, γιατί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ειναι στο -12%, ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία. Είναι εμφανέστατα ψέματα αυτά που λένε στη ΝΔ όσον αφορά την αύξηση των μισθών 25%, όταν ο κ. Σκυλακάκης δημόσια χθες είπε, και αποτυπώνεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ότι αυτό το οποίο λένε στους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι για 13%. Λένε εμφανέστατα ψέματα στον ελληνικό λαό για να ψηφίσει μια άλλη πολιτική.

Για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ: Το ΠΑΣΟΚ από την αρχή είχε κοστολογημένο πρόγραμμα και το έχουμε πει στον ελληνικό λαό αναλυτικά. Ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ βγήκε με μια αλαζονεία και έλεγε «ποια είναι τα προγράμματά σας και πώς είναι κοστολογημένα», θέλοντας να μας πει ότι το δικό της είναι απόλυτα κοστολογημένο και μέσα στο Μεσοπρόθεσμο. Το είπε δημόσια ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι αναλυτικά κοστολογημένα όλα τα μέτρα, πράγμα το οποίο δεν ίσχυε, γιατί έλεγε ψέματα. Και έλεγε ψέματα και όσον αφορά το πόσο θα φτάσουν οι αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, όταν κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει και είναι διαφορετικά τα στοιχεία τα οποία λεει στους Ευρωπαίους εταίρους. Είναι αδιανόητο σε μια προηγμένη χώρα που κάνει εκλογές και θέλουμε να έχουμε έναν άλλο πολιτικό λόγο και μια άλλη πολιτική αντιπαράθεση να συνεχίζεται η παροχολογία και τα ψεύτικα λόγια που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Ας αποτυπωθεί η αλήθεια, εμείς ήμασταν απόλυτα τεκμηριωμένοι από την αρχή.

Ερωτηθείς με τι ποσοστό θα ήταν ευχαριστημένο το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές: Εμείς δεν βάζουμε πήχη σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει. Το ποσοστό το οποίο θα πάρουμε στις εκλογές της Κυριακής θα είναι πολύ καλύτερο από αυτό το οποίο φαντάζεστε αυτή τη στιγμή και θα είναι μια ελπίδα για τον ελληνικό λαό να έχει μια αντιπολίτευση σοβαρή, με στοιχεία, τεκμηριωμένη και με ανθρώπους που μπορούν να κάνουν τη δουλειά όπως πρέπει και εντός της Βουλής και εκτός Βουλής.