Έντονο διάλογο είχαν σήμερα κατά την συνάντησή τους στην Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς. Ο κ. Τουρνάς επιχείρησε να ενημερώσει τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνθήκες της τραγωδίας ανοιχτά της Πύλου.

Παρ’ ότι εξήγησε ο κ. Τουρνάς, ότι λόγω του ότι ήταν υπερφορτωμένο το πλοίο δεν μπορούσε να πλησιάσει περισσότερο το Λιμενικό Σώμα, ο κ. Τσίπρας επέμενε στην ερώτησή του γιατί δεν παρενέβη το Λιμενικό πριν βυθιστεί το σκάφος.

Ειδικότερα, μία ανάρτηση του κ. Τσίπρα με ένα απόσπασμα του διαλόγου που είχε στην Καλαμάτα με τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας για το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου εμφάνιζε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει στον κ. Τουρνά ότι «δεν δέχεται ότι ένα υπέρφορτο πλοίο είναι καταδικασμένο να βυθιστεί» απαντώντας στον υπουργό ο οποίος είχε μόλις πει ότι λόγω της κατάστασης του σκάφους και της άρνησης του πλοιάρχου να ζητήσει ελληνική βοήθεια σε διεθνή ύδατα ήταν αδύνατη μία «προληπτική» παρέμβαση του Λιμενικού.

Η ανάρτηση Τσίπρα οδήγησε τον εκπρόσωπο της ΝΔ Άκη Σκέρτσο να  απαντήσει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως εμπειρογνώμονας - ανακριτής και ρίχνει ευθύνες στο Λιμενικό - ωστόσο ο πλήρης διάλογος μεταξύ Τσίπρα - Τουρνά δείχνει  ότι η συζήτηση έγινε σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, με τον κ. Τσίπρα να λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα πρωτόκολλα διάσωσης, δεχόμενος ουσιαστικά - αφού δεν απαντά στα στελέχη του Λιμενικού - ότι δεν υπήρχε δυνατότητα διάσωσης πριν από τη βύθιση του σκάφους.

 Ο διάλογος Τσίπρα - Τουρνά και στελεχών του Λιμενικού

 Υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Ενεργοποιηθηκαν τα Χανιά,  εστειλαν ένα  40μετρο και ενα 60μετρο πλωτό για συνδρομή όποιας βοήθειας. Απο Ιταλία ζητήθηκε συνδρομή για φαγητο και  νερο. Πήγε ενα παραπλέον πλοιο και στη συνέχεια ενα δικό μας τους έδωσε νερό και τους ρώτησε αν χρειάζονται κάποια επιπρόσθετη βοήθεια. Το αλιευτικο είπε οτι δεν χρειαζόμαστε καμία βοήθεια και προορισμός μας είναι η Ιταλία. Παρ' όλα αυτά τα δικά μας πλοία παρέμειναν κοντά για παροχή βοήθειας κατα τη διάρκεια του πλου. Το θέμα είναι οτι το πλοίο αυτό έπλεε αργά - με  5 ναυτικά μίλια την ώρα - και  ήταν από ό,τι φαίνεται και υπερφορτωμένο. Δεν ειχε καιρό,  είχε 2-3 μποφόρ. Μετα τα μεσάνυχτα γύρω στι 13.30 το πλοίο ακινητοποιήθηκε. Πρώτα έφτασε το ελικόπτερο του Λιμενικού και ακολούθησαν τα άλλα.

Αλέξης Τσίπρας: Η  εικόνα αυτη δεν είναι μία εικόνα ενός πλοίου υπέρφορτου, υπέρβαρου και άρα σε διακινδύνευση; Δηλαδή οποιος δει αυτη την εικονα θα πει θα πει αμάν, αυτό είναι έτοιμο να βουλιάξει. 

Υπουργός Πολιτικής Προστασίας: Δεν ήταν έτοιμο να βουλιάξει γιατί υπήρχε ηρεμία αλλα παρ' όλα αυτα το Λιμενικό επέμεινε με εντολή του Κεντρου Επιχειρήσεων για παροχή βοήθειας,  αλλά και αυτοί επέμειναν και μέσω του δορυφορικού τηλεφώνου ήταν αρνητικοί σε οποιαδήποτε συνδρομή. Είμαστε σε διεθνή ύδατα και ο προορισμός μας είναι η Ιταλία, έλεγαν.

Αλέξης Τσίπρας: “Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών – εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη – το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;”

Στέλεχος του Λιμενικού: Στα διεθνή ύδατα πρέπει ο κυβερνήτης του πλοίου ή ο πλοίαρχος να αιτηθεί τη συνδρομή της βοήθειας. Παρ' όλα  εμεις επειδή είδαμε οτι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο και φυσικά είδαμε ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος,  δεν το αφήσαμε.

Υπουργός Πολιτικής Προστασίας:  Τα όργανα έδρασαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο σύμφωνα με τους κανόνες.

Αλέξης Τσίπρας:  Είμαστε εδω για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία, όχι για να αποδώσουμε ευθύνες. Το τελευταίο που με απασχολεί είναι να αποδώσω ευθύνες για τα αίτια.

Στέλεχος Λιμενικού: Η εμπειρία εχει δείξει οτι σε τέτοια περιστατικά που προορισμός τέτοιων σκαφών με πολυάριθμους μετανάστες είναι η Ιταλία,  οταν προσεγγίσουμε αρχίζει και δημιουργείται μια αναστάτωση, μια αναταραχή. Μια οποιαδήποτε μετακίνηση θα μπορούσε να είναι η αιτία ανατροπής. Αυτό θέλαμε να αποφύγουμε.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο;  Όταν είναι ένα πλοίο υπέρφορτο δεν υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο διάσωσης;

Στέλεχος Λιμενικού:  Δεν υπαρχει

Υπουργός Πολιτικής Προστασίας προς τα στελέχη του Λιμενικού:  Θα μπορούσατε να κάνετε κάποια επέμβαση σε ένα τέτοιο πλοίο το οποίο ειχε μετατοπιστεί το φορτίο με υψηλά το κέντρο βάρους,  με αστάθεια; Θα μπορούσατε να έχετε κάποια δυνατότητα επέμβασης έτσι ώστε να αποσοβήσετε κάτι; Το να επεμβεις σε ενα πλοίο το οποίο έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει 4 μερες με 5 ναυτικά μίλια την ώρα και είναι σε πλήρη αστάθεια,  νομίζω ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης.

 Αλέξης Τσίπρας:  Δηλαδή  θέλετε να πείτε κύριε υπουργέ ότι ένα τέτοιο πλοίο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Ήρθα για να κάνω κάποιες ερωτήσεις για να συνειδητοποιήσουμε τι συνέβη,  αλλά το να κάνετε ερωτήσεις και να λέτε ότι όποιο πλοίο είναι υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει,  δεν το δέχομαι αυτό. Μιλησα με τον πρωθυπουργό. Δεν ήλθαμε εδώ για να επιρρίψουμε ευθύνες.  Εδώ υπαρχει ενα σημαντικό κενό, που  αφορά στα πρωτόκολλα που έχει καθορίσει η FRONTEX και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στέλεχος του Λιμενικού: Τα κυκλωματα τους νέους τους βάζουν εξωτερικά γιατί αντέχουν πιο πολύ στις κακουχίες,  στον ήλιο, στο κρύο. Τις πιο ευαίσθητες ηλικίες,  γυναίκες,  παιδιά και ηλικιωμένους  τους βαζουν εσωτερικα,  γι' αυτό  κανενας δεν ειχε σωσιβιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε στο twitter μόνον ένα απόσπασμα από την ενημέρωση που έκανε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ένα απόσπασμα από το οποίο  έβγαινε  ένα εντελώς διαφορετικό  συμπέρασμα - καθώς εμμέσως πλην σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ευθύνες του Λιμενικού.

 

Η ανακοίνωση Σκέρτσου

 «Ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας-διάσωσης των ναυαγών από το λιμενικό σώμα και ενώ η χώρα μας διαχειρίζεται με ευθύνη και ευαισθησία τη μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία που συνέβη σε διεθνή ύδατα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται σαν “εμπειρογνώμονας-ανακριτής” ναυτικών δυστυχημάτων και “έτοιμος να δώσει απαντήσεις” για θέματα που δεν γνωρίζει.

 »Είναι προφανές από τις δημόσιες δηλώσεις του σήμερα ότι η μόνη του έγνοια, όπως και κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ρίξουν ευθύνες που δεν αναλογούν στο λιμενικό σώμα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μικροκομματικές προεκλογικές σκοπιμότητες. Χωρίς να λένε κουβέντα για τις εγκληματικές ευθύνες των απάνθρωπων κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. Θλιβερό. Σεβόμαστε το πένθος που έχει κηρυχθεί και τον αφήνουμε στην κρίση των πολιτών».