Φραστικό επεισόδιο με τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του ίδιου και του κόμματος από στελέχη του Λιμενικού Σώματος για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με τις κινήσεις που είναι πιθανό να κάνει το Λιμενικό Σώμα σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος. Καθώς φαίνεται να μην ικανοποιείται από τις απαντήσεις του κ Τουρνά, αναφέρει: «Τι είναι αυτό τώρα; Κάντε ερωτήσεις για να βγάλουμε κάποιες απαντήσεις. Τι ρωτάτε ακριβώς; Μισό λεπτάκι, γιατί δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Ήρθα για να κάνω κάποιες ερωτήσεις προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Αλλά να κάνετε μια ερώτηση προδικάζοντας ότι όποιο πλοίο είναι υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει, εγώ δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι σαν κοινή λογική».

Ο έντονος διάλογος Τσίπρα-Τουρνά

Ευάγγελος Τουρνάς: Θέλω να πω πράγματι το να επέμβεις σε ένα τέτοιο πλοίο που έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει 2-3 ημέρες με 5 ναυτικά μίλια την ώρα, 4 ημέρες και είναι σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει υψηλά το κέντρο βάρους, νομίζω με την κοινή λογική ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης.

Αλέξης Τσίπρας: Δηλαδή θέλετε να μας πείτε, κύριε υπουργέ, ότι ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει στη θάλασσα υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επέμβασης;

Ευάγγελος Τουρνάς: Δεν θέλω να προδικάσω τίποτα.

Αλέξης Τσίπρας: Τι είναι αυτό τώρα; Κάντε ερωτήσεις για να βγάλουμε κάποιες απαντήσεις. Τι ρωτάτε ακριβώς; Μισό λεπτάκι, γιατί δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Ήρθα για να κάνω κάποιες ερωτήσεις προκειμένου να συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς συνέβη. Αλλά να κάνετε μια ερώτηση προδικάζοντας ότι όποιο πλοίο είναι υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει, εγώ δεν το δέχομαι. Δεν το δέχομαι σαν κοινή λογική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε ποιοι αρνήθηκαν να δεχθούν βοήθεια, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί».

Τότε οι αξιωματικοί του Λιμενικού τού απάντησαν ότι σε διεθνή ύδατα τη βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. «Δεν μπορούμε από μόνοι μας. Αυτό προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη σύμβαση για την έρευνα και διάσωση, ότι η συνδρομή αιτείται από τον πλοίαρχο».

Αλέξης Τσίπρας: Επειδή θέλω να καταλάβω λίγο το πλαίσιο. Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των Αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρωπίνων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών –εδώ πρόκειται για μία εξόφθαλμη εγκληματική πράξη– το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;

Αξιωματικός Λιμενικού: Υπάρχει, γι’ αυτόν τον λόγο ήμασταν κοντά.

Αλέξης Τσίπρας: Αυτό είναι άλλο που μου λέτε τώρα. Είναι άλλο σε σχέση με το πρώτο επιχείρημα. Το πρώτο επιχείρημα ήταν «αν ο κυβερνήτης λέει μην έρθετε, εμείς δεν ερχόμαστε». Ο κυβερνήτης προφανώς είναι εγκληματίας. Άρα τι θα σου πει; Μην έρθεις, γιατί αν έρθεις, θα μπω φυλακή έτσι και με συλλάβετε.

Ευάγγελος Τουρνάς: Δεν θα ήθελα να κάνουμε μια προσπάθεια να διερευνήσουμε το ναυτικό ατύχημα, γιατί εκ του ρόλου τα όργανα δεν εξουσιοδοτούνται και δεν έχουν τη νομιμοποίηση να κάνουν κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση, αν μου επιτρέπετε.

Αλέξης Τσίπρας: Αν μου επιτρέπετε κι εμένα, όμως, είμαστε εδώ για να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε μια τραγωδία. Δεν είμαστε εδώ για να αποδώσουμε ευθύνες. Τις απαντήσεις δεν τις ζητεί κάποιος άλλος ή εγώ, τις ζητεί ο ανθρωπισμός μας. Να καταλάβουμε λίγο ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο επιχειρούμε, όχι μόνο εμείς, όλη η Ευρώπη, γιατί εδώ υπάρχει και η Frontex, το ελληνικό Λιμενικό το οποίο λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της Frontex και το τελευταίο που με απασχολεί εμένα τούτη την ώρα είναι να δώσω ευθύνες για τα αίτια. Αλλά όμως οφείλουμε να πάρουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις για κάτι το οποίο θα επαναληφθεί, αν δεν δώσουμε κάποιες απαντήσεις.