Ανήμερα του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, η εργαλειοποίηση ανθρώπινων ψυχών από αδίστακτους διακινητές βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο. Τη χθεσινή «μαύρη» ημέρα για την Ελλάδα, δυο τέως υπουργοί που κλήθηκαν να διαχειριστούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους το βρόμικο παιχνίδι των διακινητών και τις οδυνηρές του συνέπειες, βρέθηκαν στον ακριτικό Έβρο.

Ο λόγος για τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας ηγήθηκαν σε επιχείρηση απόκρουσης της υβριδικής επίθεσης που εξαπέλυσε τον Μάρτιο του 2020 η Τουρκία σε βάρος της χώρας μας. Τα αντανακλαστικά μας απεδείχθησαν γρήγορα και η επίθεση απετράπη. Το «γαλάζιο» κλιμάκιο συμπλήρωνε χθες ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διεθνολόγος, Δημήτρης Καιρίδης, γνώστης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Περιόδευσαν στις Φέρες, στην Ορεστιάδα και στην -στρατηγικής σημασίας- πόλη της Αλεξανδρούπολης. Πρώτος σταθμός: το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών. Εκεί οι κάμερες έκλεισαν και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενημερώθηκαν από τις στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές για τις επιχειρήσεις που οργανώνονται κόντρα στην παράτυπη μετανάστευση, αλλά και για τη φύλαξη των συνόρων μας εν γένει. «Πέραν αυτού, ήρθαμε σε επαφή με την τοπική κοινωνία του Έβρου, ακούσαμε τα προβλήματα και διατυπώσαμε με σεμνότητα, σοβαρότητα και ταπεινότητα την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα.

Την πρόταση για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θεωρούμε ότι είναι η καλύτερη συνταγή για την επίλυση των προβλημάτων. Ακούσαμε τι δεν έγινε σωστά και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα.

Είμαστε ευγνώμονες για την υποδοχή και για την ευκαιρία που έχουμε να έρθουμε σε επαφή με την τοπική κοινωνία. Μία κοινωνία που για την πατρίδα μας, την Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν ξεχνάμε ότι εδώ συνομιλούμε με ακρίτες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Ενώ, με τη σειρά του, ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε μήνυμα εντός κι εκτός «τειχών»: «Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ενισχύει την εσωτερική της ασφάλεια. Το αποτρεπτικό αποτύπωμα της χώρας ενισχύεται μέσω ενός συστηματικού συστήματος θωράκισης των Ένοπλων Δυνάμεων».

Τσίπρας: «Δεν με είχε ενημερώσει προεκλογικά ο κύριος Μητσοτάκης»

Εκ των υστέρων ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ποτέ καμία ενημέρωση πριν από τις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιδίδεται σε ασκήσεις ανευθυνότητας σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα. «Λέει ψέματα ότι με είχε ενημερώσει για οτιδήποτε προεκλογικά», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κρήτη TV.

Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ευθύνεται για αποσπασματική διαρροή στον Τύπο άκρως απόρρητων ενημερωτικών δελτίων της ΕΥΠ. Την ίδια ώρα ο Νίκος Φίλης όχι μόνο επιμένει να στηρίζει τον εκλεκτό της Άγκυρας, υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Οζγκιούρ Φερχάτ, για τις δηλώσεις του περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, παρά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την απροκάλυπτη στήριξη από το προξενείο Κομοτηνής, αλλά απαίτησε να ζητήσει… συγγνώμη η ΝΔ και προσωπικά η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο πρώην υπουργός ζητάει και τα ρέστα από πάνω, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να κλείσει με «πολιτική συγγνώμη» της ΝΔ και της κυρίας Μπακογιάννη.

Ο κ. Φίλης με μακρύ «δικαιωματικό» παρελθόν επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τη μειονότητα ως μουσουλμανική. Ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ήταν στο ίδιο πάνελ (ΑΝΤ1), αντέδρασε, υπογραμμίζοντας ότι ο Οζγκιούρ Φερχάτ δηλώνει πως «η μειονότητα έχει τουρκική καταγωγή».

Η Σαμπιxά επιβεβαιώνει ότι την έκοψε ο ΣΥΡΙΖΑ με τουρκική παρέμβαση

Η Ρομά ακτιβίστρια Σαμπιχά Σουλεϊμάν σε άρθρο της επιβεβαιώνει όσα κατήγγειλε ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Αϋφαντής, ότι δηλαδή με παρέμβαση του τουρκικού προξενείου είχε «κοπεί» από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

Στο άρθρο της, που δημοσιεύτηκε στο slpress.gr, σημειώνει ότι η ίδια προτάθηκε από καταξιωμένες προσωπικότητες της Αριστεράς να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει ότι ο Γιώργος Αϋφαντής υπενθύμισε το παρασκήνιο που ακολούθησε την αρχική ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της και την ακύρωση τελικά της συμμετοχής της. «Ήταν ένας, όπως πανηγυρικά διατράνωσαν όσοι τότε εναντιώθηκαν στην υποψηφιότητά μου, “θρίαμβος” ποικιλώνυμων κύκλων που όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ τον οικισμό μας και δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τα προβλήματά μας, αλλά ούτε και αντιλαμβάνονται τα διακυβεύματα στη Θράκη», γράφει και σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρει: «Οι μηχανισμοί του τουρκικού προξενείου με τη συνενοχή, εκούσια ή ακούσια κατά περιπτώσεις, εγχώριων παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή και των πολιτικών κομμάτων, επιδίδονται στον συστηματικό προσεταιρισμό των Ελλήνων Ρομά με αποκλειστικό σκοπό όχι το καλό της Θράκης, αλλά την ικανοποίηση των ιδιοτελών στρατηγικών επιδιώξεών τους».

Καταλήγει δε κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα των Ρομά, διαφορετικά, όπως υπογραμμίζει, οι οικισμοί στη Θράκη θα γίνουν «βορά στις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας για την τουρκοποίηση και αυτονόμηση της Θράκης».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 15/6