Απορρίφθηκε το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος εμφανίστηκε σήμερα στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και ζήτησε από το δικαστήριο να πάρει θέση για το εάν ισχύει το τεκμήριο αθωότητάς του, με αφορμή την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου για τη μη ανακήρυξη του «Εθνικού Κόμματος Έλληνες» στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Ζητώ να μου απαντήσετε αν υιοθετείτε όσα αναφέρει στην απόφασή του το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αν ισχύει για εμένα το τεκμήριο αθωότητας ή αν κακώς βρίσκομαι εδώ και ταλαιπωρώ τους συνηγόρους μου», ανέφερε ο Ηλίας Κασιδιάρης στο δικαστήριο, ισχυριζόμενος πως παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητάς του και ζήτησε από το δικαστήριο να τοποθετηθεί αν συμφωνεί με όλα αυτά.

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματός του, με τον Ηλία Κασιδιάρη να απαντά: «Άρα δεν έχω τεκμήριο αθωότητας! Αυτό λέτε όταν λέει εισαγγελέας θα το δούμε στην απόφαση. Αυτά γίνονται σε καθεστώτα Ουγκάντας!».

Επί του ζητήματος τοποθετήθηκαν και οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας. Όπως ανέφερε ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης, το αίτημα Κασιδιάρη είναι «πολιτικό και εκλογικό, που απευθύνεται στο ακροατήριό του, καθώς η συνεδρίαση είναι η προτελευταία πριν από τις εκλογές».

Είπε επίσης πως «εμείς τασσόμαστε υπέρ του τεκμηρίου αθωότητας και κατά του να υπάρχει κάποια σκιά. Το αίτημα είναι μη νόμιμο. Ο Άρειος Πάγος λειτουργεί ως διοικητικό και όχι δικαιοδοτικό όργανο. Δεν διασταυρώνεται το πεδίο της δικαιοδοτικής λειτουργίας του δικαστηρίου σας με τη διοικητική του Αρείου Πάγου».

Το αίτημα του Ηλία Κασιδιάρη απορρίφθηκε ομόφωνα ως απαράδεκτο, με την πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να επισημαίνει πως «δεν στηρίζεται σε κάποια διάταξη νόμου» και να υπενθυμίζει πως «πάγια αρχή του δικαίου αποτελεί το τεκμήριο αθωότητας που ισχύει μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης».

Υποστηρικτές του Ηλία Κασιδιάρη τον χειροκρότησαν καθώς αποχωρούσε από τη δικαστική αίθουσα και καταφέρθηκαν κατά της έδρας, φωνάζοντας: «Είστε απαράδεκτοι».