Εξελίξεις υπάρχουν στο πολιτικό σχήμα «ΕΑΝ»  και την προεκλογική συνεργασία του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου και του Ηλία Κασιδιάρη ενόψει των εκλογών 2023, καθώς η πιθανή εκλογική τους συμπόρευση προκαλεί προβληματισμούς. Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου αναφορικά με την ανακήρυξη των υποψήφιων συνδυασμών για τις εθνικές εκλογές. 

Η αιτία

Αιτία της φημολογούμενης ψύχρανσης μεταξύ των επικεφαλής των δύο σχημάτων φέρεται να είναι η μορφή της εκλογικής τους συνεργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema καθώς ο κ. Κανελλόπουλος φέρεται να εξέφρασε ενστάσεις ως προς τη συμμετοχή υποψηφίων της επιλογής Κασιδιάρη στο κόμμα του, εφόσον το «ΕΑΝ»  κατέβαινε στις προσεχείς εθνικές εκλογές, λίγες μόνο ημέρες πριν το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφανθεί για τη συμμετοχή τους ή όχι στην εκλογική διαδικασία.
Η πλευρά Κασιδιάρη από την άλλη φέρεται απρόθυμη να παράξει πολιτική νομιμοποίηση, αλλά και μέσω αυτής και ψηφοφόρους προς την πλευρά του “ΕΑΝ”, χωρίς εγγυήσεις, δηλαδή χωρίς να συμπεριληφθούν στις εκλογικές λίστες του τελευταίου υποψήφιου της επιλογής του καταδικασμένου πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή. 

Στο «ΕΑΝ» ο πρώην βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος

Απαλλαγμένος από τους υποψήφιους και τις δεσμεύσεις προς τον Ηλία Κασιδιάρη, ο επικεφαλής του «ΕΑΝ», Αναστάσιος Κανελλόπουλος εμφανίζεται τώρα διατεθειμένος να κατέλθει στις εκλογές με ένα συμμαχικό σχήμα, στο οποίο θα μετέχουν, κατά πληροφορίες, ο πρώην βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος, ο Νίκος Βασιλειάδης, Πρόεδρος της “Ελεύθερης Πατρίδας” και άλλα στελέχη του λεγόμενου πατριωτικού χώρου. 

Λύση αναζητά ο Κασιδιάρης

Στον αντίποδα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον Ηλία Κασιδιάρη να αναζητά άλλες λύσεις ως προς την συμμετοχή του στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς να αποκλείεται τελικά να συμμετάσχει ως επικεφαλής ο ίδιος του κόμματος των «Ελλήνων», στις προσεχείς εκλογές.

 Οι κινήσεις από την Πατριωτική Ένωση των Εμφιετζόγλου - Μπογδάνου

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Απογευματινή», αθέατες αλλά ουσιαστικές χαρακτηρίζονται οι συζητήσεις περί σύμπραξης που έχουν αρχίσει μεταξύ της Πατριωτικής Ένωσης, της οποίας προΐσταται ο Πρ. Εμφιετζόγλου και συμμετέχει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος, με το πολιτικό, υπό διαμόρφωση σχήμα ΕΑΝ.
Οι συζητήσεις αυτές διαψεύσθηκαν από τον πρώην δικαστικό σε τηλεοπτική του παρέμβαση, αλλά παραμένουν ενεργές για τους καλά γνωρίζοντες τα της Δεξιάς της Νέας Δημοκρατίας. «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ούτε ζητήσαμε ούτε μας ζητήθηκε συνεργασία με το κόμμα Εμφιετζόγλου», είπε ο Αν. Κανελλόπουλος.
Κρίσιμα ζητήματα είναι ποιος θα προΐσταται ενός τυχόν κοινού σχήματος αλλά και ποιες οι σχέσεις με υποψήφιους από το μόρφωμα «Έλληνες» του Ηλ. Κασιδιάρη.

 Και οι «νεοβασιλικοί»

Εκτός των διερευνητικών συζητήσεων μεταξύ των πολιτικών μορφωμάτων υπό Εμφιετζόγλου και Κανελλόπουλου, ενδιαφέρον φαίνεται ότι έχει για συμμετοχή σε δεύτερη φάση ομάδα προσώπων υπό τον επίσης πρώην βουλευτή της ΝΔ, δημοσιογράφο και δικηγόρο, Π. Παναγιωτόπουλο, αλλά και κάποιους πυρήνες «νεοβασιλικών» που παρακολουθούν τις εξελίξεις, χωρίς φυσικά να τίθεται ζήτημα συμμετοχής σε αυτό το σχήμα μέλους της βασιλικής οικογένειας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες για συζητήσεις με το πολιτικό σχήμα Δημιουργία ξανά των Τζήμερου - Κρανιδιώτη.
Σε όλες τις περιπτώσεις και πέρα από προσωπικούς συσχετισμούς, ενδιαφέρον για όλες τις εξελίξεις θα έχουν η υποστήριξη «πυρήνων» Κασιδιάρη από τη μία, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις έχουν επιρροή της τάξης του 3% , αλλά και οι δικαστικές αποφάσεις στον Άρειο Πάγο μέχρι τις 5 Μαΐου.