Σοβαρές αναταράξεις έχουν προκληθεί εντός του κόμματος ΝΙΚΗ από τη σαρωτική παρέμβαση ενός άγνωστου οργάνου στις εκλογικές λίστες, με αλλαγές σε πρόσωπα που πήγαν καλά στη σταυροδοσία.

Η ΝΙΚΗ, εκτός από ακραίες θέσεις, επαφές με παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, μονές και αντιεμβολιαστικά κινήματα, έχει και… κυρίαρχο όργανο που το αποκαλεί «Βουλευτήριο». Ένα όργανο για το οποίο ακούσαμε για πρώτη φορά τα τελευταία εικοσιτετράωρα και το οποίο αποφάσισε, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τις σημαντικές ανακατατάξεις στις εκλογικές λίστες της ΝΙΚΗΣ, στις οποίες, όπως καταγγέλλουν και ορισμένα από τα στελέχη του κόμματος, δεν λήφθηκε καθόλου υπόψη η σταυροδοσία της κάλπης της 21ης Μαΐου.

Εν ολίγοις, στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις επόμενες εκλογές, που διεξάγονται με λίστα, υπήρξαν προσθήκες, καρατομήσεις, αλλαγές και μετακινήσεις υποψηφίων σε διαφορετικές Περιφέρειες από εκείνες όπου είχαν πολιτευτεί στις προηγούμενες εκλογές, σε εσωτερικές διεργασίες που θυμίζουν… Βυζάντιο.

Άφαντες οι γυναίκες

Και επειδή οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί στο κόμμα για να αξιολογήσει τα πρόσωπα έκανε 161 αλλαγές στις λίστες του, με ορισμένες να αφορούν τη σειρά κατάταξης ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές, ακόμη και σε Περιφέρειες όπου θεωρείται απίθανο το νεοπαγές κόμμα να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έδρα, σε περίπτωση που πετύχει την είσοδό του στη Βουλή, ενώ μία άλλη παρατήρηση που προκαλεί εντύπωση είναι ο υποβιβασμός των γυναικών που έδωσαν τη μάχη του σταυρού, με κατάταξη σε χαμηλότερη θέση από αυτή που πέτυχαν στις πρώτες κάλπες ή και μεταφορά σε άλλο νομό.

Όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία της Βασιλικής Ζιάκα από την Περιφέρεια Λάρισας, η οποία αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς στη συγκεκριμένη Εκλογική Περιφέρεια και εν συνεχεία καρατομήθηκε, αφού το όργανο του κόμματος αποφάσισε να την τοποθετήσει σε χαμηλότερη θέση ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Η ίδια «ζήτησε νηστεία και προσευχή από τους ψηφοφόρους» της και ενημέρωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις προσεχείς κάλπες.

Μεταξύ των αλλαγών ήταν η απόφαση του Δημήτρη Νατσιού να τοποθετήσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον πρώην αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Γεώργιο Αποστολάκη, ο οποίος δεν ήταν καν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές.

Υποβιβασμός

Παράλληλα, η Αρετή Αθανασίου, πρώτη στην Α΄ Ανατολικής Αττικής, υποβιβάστηκε στην τρίτη θέση της λίστας και στη θέση της τοποθετήθηκε ο Τάσος Οικονομόπουλος, δεύτερος στον Β1 Αθηνών, ενώ η Ευανθία Αμπαδογιάννη, που πρώτευσε στη Δυτική Αττική, βρέθηκε ξαφνικά στην τέταρτη και τελευταία θέση της λίστας. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα υποβιβασμού είναι ο Γεώργιος Μπαϊραμίδης, ο οποίος από επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας βρίσκεται πλέον στη 15η θέση.

Επιπροσθέτως, ο πρώτος σε σταυρούς στις Σέρρες, Ιωάννης Βαρώσης, μεταφέρθηκε στη δεύτερη θέση, ενώ τη θέση του καταλαμβάνει ο Ζώης Ζαρταλούδης, ο οποίος τον Μάιο αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους στην Περιφέρεια Χαλκιδικής.

Άλλο παράδειγμα είναι ο Κωνσταντίνος Δέδες, πρώτος στην Περιφέρεια Φθιώτιδας, ο οποίος θα είναι τελικά υποψήφιος στην τέταρτη θέση στην Περιφέρεια Κορινθίας.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 13/6