«Η ΝΔ είναι εθνικά επικίνδυνη καθώς εμπλέκει ευαίσθητα ζητήματα στην περιοχή της Θράκης», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα με το ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Ερωτηθείς για το τι θα γίνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως θα πρέπει να δούμε την τελική εικόνα του αποτελέσματος της κάλπης του Ιουνίου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Νομίζω ότι εξελίσσεται μια εντελώς ανεύθυνη και εθνικά επικίνδυνη επιχείρηση εκ μέρους της ΝΔ προεκλογικής σκοπιμότητας και λεω εθνικά επικίνδυνη γιατί εμπλέκει ευαίσθητα ζητήματα στην περιοχή της Θράκης ενώ ταυτόχρονα για άλλη μια φορά εργαλειοποιεί την ΕΥΠ. Ξέρετε ότι Κυρ. Μητσοτάκης και ΕΥΠ είναι δύο πράγματα τα οποία έχουν πρόσφατο αρνητικό παρελθόν. Πήγαμε σε αυτές τις εκλογές χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις σε σχέση με το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων άρα βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά και ταυτόχρονα δεν περιορίζεται αυτό σε κάποιες δηλώσεις μόνο του Πρωθυπουργού και η κα Μπακογιάννη με έναν τρόπο εντελώς προσβλητικό, εκδικητικό, υποτιμητικό για τους πολίτες στην περιοχή εμφανίστηκε λέγοντας ότι «θα σας τιμωρήσω αν δεν ψηφίσετε ΝΔ». Αυτό είναι ένα χαστούκι στη δημοκρατική ευαισθησία κάθε πολίτη.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ένας βουλευτής του εθνικού κοινοβουλίου έχει δικαίωμα να εκφράζει απόψεις περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη: Όπως είχε πει και ο κ. Συρίγος το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού σε ατομική βάση είναι κατοχυρωμένο από τις διεθνείς συνθήκες και αναγνωρίζεται και στην Ελλάδα. Εκείνο το οποίο είναι απόλυτα σαφές και το επανέλαβε και ο κ. Φίλης είναι ότι και για εμάς και για την ελληνική πολιτεία δεν υπάρχει θέμα πέραν της μουσουλμανικής μειονότητας. Δεν υπάρχει άλλος εθνικός προσδιορισμός.

Δημόσια ρητορική περί τουρκικής μειονότητας απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει ειπωθεί από τον κ. Οζγκιουρ, ο δε κ. Ζεϊμπέκ εκλέγεται μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου από το 2012 και ερωτώ η ΕΥΠ ανακάλυψε μια δράση σαν αυτή τις τελευταίες μέρες από το τουρκικό προξενείο την επόμενη ή παραμονές των εκλογών και κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα; Άρα μήπως είναι μια καθαρά προεκλογική σκοπιμότητα; Μπορούν να διαρρέονται υλικά παρακολούθησης από την ΕΥΠ σε εφημερίδες φιλικές προς την κυβέρνηση;

Το θέμα αυτό άνοιξε και υπήρξε σχεδιασμός, δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που το ανακινεί, γιατί το κάνει τώρα η ΝΔ; Γιατί η ΝΔ θέλει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους ψήφους από τα ακροδεξιά της και το κάνει ανακινώντας θέματα που δεν υπάρχουν δια της Θράκης. Θέλει να χτυπήσει να χτυπήσει τους ψηφοφόρους του κ. Βελόπουλου και της Νίκης είναι προφανές αλλά είναι επικίνδυνο αυτό το παιχνίδι.

Ερωτηθείς τι καινούργιο λένε στο πρόγραμμά τους για να καλύψουν τη διαφορά με τη ΝΔ: Στο επίπεδο του προγράμματος δεν ανακαλύψαμε κανένα καινούργιο πρόγραμμα και κάτι τέτοιο θα ήταν αφερέγγυο. Τα προγράμματα δεν είναι μιας χρήσης ούτε ένα μήνα. Τους βασικούς προγραμματικούς άξονες τους είχαμε παρουσιάσει από τη ΔΕΘ, μορφοποιήθηκε σε ένα προεκλογικό κυβερνητικό πρόγραμμα, η συζήτηση δυστυχώς γύρω από αυτα τα ζητήματα υποτιμήθηκε από τα πράγματα και εμείς προφανώς κάνουμε κάθε προσπάθεια να επαναφέρουμε τη συζήτηση σε προγραμματική βάση. Το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα άρα ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει τι μπορεί να σημαίνει, και είναι ενδεικτική η παρουσία της κας Μπακογιάννη και ο τρόπος που συμπεριφέρεται στους πολίτες εκεί, τι μπορεί να σημαίνει μια ανεξέλεγκτη, παντοδύναμη ΝΔ.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Ανδρουλάκη περί τυχοδιωκτισμών από την πλευρά το ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μια συνέπεια σε ένα διμέτωπο, έχασε τη μεγάλη ευκαιρία της απλής αναλογικής την οποία από μεριάς του την υπονόμευσε άρα αντικειμενικά ο κ.Ανδρουλάκης έστρωσε το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη. Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να το καταλάβουν όσοι πολίτες ψηφίσανε το ΚΙΝΑΛ.

Αναφορικά με το δίλημμα του κ. Μητσοτάκη αυτοδυναμία ή τρίτες εκλογές: Ασκείται μια πίεση στον κόσμο η οποία δείχνει πως όλα υποτάσσονται σε αυτό τον επικίνδυνο στόχο της παντοδυναμίας της ΝΔ. Επικίνδυνη γιατί θα είναι ανεξέλεγκτη και η διαχείριση των κονδυλίων που είναι πολλά για την επόμενη περίοδο και θα είναι επικίνδυνη και για την ίδια τη δημοκρατία.

Ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών: Οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν σε κάθε περίπτωση. Εμείς συντεταγμένα όπως προβλέπεται μέσα από δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες αυτές πρέπει να τις ακολουθήσουμε με ευλάβεια και προσήλωση θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το αποτέλεσμα, να βρούμε τις ήττες και να κανουμε ότι είναι δυνατόν για να πάμε καλύτερα αλλά περιμένετε να δούμε την τελική εικόνα διότι αυτή είναι που θα καθορίσει και το πλαίσιο της συζήτησης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρα θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Νομίζω ότι έχει δώσει κάποιες απαντήσεις ο ίδιος ο κ.Τσίπρας όπου έχει μιλήσει για όλα τα ενδεχόμενα και προφανώς μια δικιά του δεδομένη στάση στήριξης του χώρου. Η φράση ότι «δεν θα λιποτακτήσω» νομίζω ότι συμπυκνώνει και λεει πάρα πολλά πράγματα. Εγώ είμαι από αυτούς που έχω αποφύγει να μπω στην ουσία ενός απολογισμού για τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης αν δεν κλείσει και η δεύτερη κάλπη και θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει σε όλο το εύρος και το βάθος στην επόμενη.

ΔΗΜ: Θα πρέπει μέρος αυτής της αναζήτησης να είναι και το ίδιο το πρόσωπο του επικεφαλής τους ΣΥΡΙΖΑ

Είναι λάθος η «διαμερισματοποίηση» του προβλήματος, δεν μπορεί να εστιάζεις μόνο στο θέμα του προσώπου όταν έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο αν επιβεβαιωθεί θα είναι ένα πολύ κακό αποτέλεσμα. Εμείς προσπαθούμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, πρέπει να αναλύσουμε τι συμβαίνει στην κοινωνία, πως οδηγηθήκαμε εκεί πέρα άρα είναι αποπροσανατολιστικό να προσωποποιούμε αυτή τη συζήτηση.