Η Νέα ∆ηµοκρατία έχει πρόγραµµα «“χωρίς ψιλά γράµµατα και κρυφές χρεώσεις”
, που συνεχώς διαπιστώνουµε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει στα «Π» ο Θεόδωρος Λιβάνιος, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και ένας από τους «αρχιτέκτονες» του επιτυχηµένου προεκλογικού αγώνα για τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Όπως τονίζει ο ίδιος, «η Ν.∆. εκφράζει και συγκροτεί µια µεγάλη, ευρύτατη, δυναµική κοινωνική συµµαχία, απαλλαγµένη από τις ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις του παρελθόντος».

Ποιος είναι ο στόχος της Νέας ∆ηµοκρατίας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και πώς θα τον πετύχετε;

Ο βασικός στόχος της Νέας ∆ηµοκρατίας για τις 25 Ιουνίου είναι να αναδειχθεί µια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Να προχωρήσει η Ελλάδα µε σταθερά βήµατα στο µέλλον και να αντιµετωπίσει τις µεγάλες προκλήσεις των επόµενων ετών.  Καλύτεροι µισθοί, νέο ΕΣΥ, ισχυρή διεθνής θέση της χώρας. Προκλήσεις µεγάλες, στην κοινωνία, στην οικονοµία, στα εθνικά ζητήµατα.  Παράλληλα, στόχος µας είναι να καταδείξουµε ότι µόνο η Ν.∆. έχει ξεκάθαρο, σαφές και κοστολογηµένο πρόγραµµα τετραετίας. Για να θυµηθώ και µια παλιά διαφήµιση, «χωρίς ψιλά γράµµατα και κρυφές χρεώσεις», που συνεχώς διαπιστώνουµε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι’ αυτό θεωρούµε ότι είναι απαραίτητη µια ισχυρή αυτοδύναµη κυβέρνηση, η οποία θα µπορέσει να δώσει λύσεις στα προβλήµατα των Ελλήνων, αλλά και σταθερή, ώστε να ανταποκριθεί στο σχέδιό της και ιδίως στις προσδοκίες των πολιτών για την επόµενη τετραετία.

Ως µέλος της επιτροπής εκλογικού αγώνα, µπορείτε να µας πείτε σε ποια κοινά και ποιες εκλογικές περιφέρειες θα δώσει περισσότερη έµφαση η Νέα ∆ηµοκρατία στο λίγο διάστηµα που µένει µέχρι τις νέες κάλπες;

Η Νέα ∆ηµοκρατία απέδειξε ότι είναι ένα πλατιά λαϊκό κόµµα. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες µε µια πλήρη πρόταση. Εχουµε υποχρέωση να µιλήσουµε σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Ελληνα, όπου και αν κατοικούν, ανεξαρτήτως του τι επέλεξαν στην κάλπη της 21ης Μαΐου, για τα ζητήµατα που τους απασχολούν και να παρουσιάσουµε τις λύσεις που προκρίνουµε.

Σας φοβίζει η λεγόµενη «χαλαρή ψήφος» ή ακόµα και η αποχή; Κάποιοι ψηφοφόροι της Ν.∆., δηλαδή, να θεωρήσουν την πρωτιά και την αυτοδυναµία δεδοµένη και να ψηφίσουν κάποιο µικρό κόµµα ή άλλοι να πάνε µια θερινή εκδροµή εκείνο το Σαββατοκύριακο.

Ο αγώνας κρίνεται στο τέλος και αυτές οι εκλογές κρίνονται την 25η Ιουνίου. Οι κάλπες στις 7 το πρωί της Κυριακής των εκλογών θα είναι άδειες. Σε τρεις Κυριακές από σήµερα, το αποτέλεσµα των περασµένων εκλογών πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί και -γιατί όχι;- να βελτιωθεί.

Είναι υποχρέωση όλων µας να συµµετάσχουµε στις εθνικές εκλογές, γιατί είναι πολύ σοβαρό το διακύβευµα. Από το αποτέλεσµά τους εξαρτάται το µέλλον της χώρας. Στις 25 Ιουνίου ψηφίζουµε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση.

Εσείς περιµένατε ότι η Ν.∆. θα ξεπεράσει το ποσοστό της του 2019 στις εκλογές του Μαΐου και ότι θα έχει διαφορά σχεδόν 21 µονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ξέρω αρκετούς που είπαν µετά την 21η Μαΐου ότι το περίµεναν. Η µεγάλη νίκη της Νέας ∆ηµοκρατίας έχει πολύ έντονα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι σαφές ότι εκφράζει και συγκροτεί µια µεγάλη, ευρύτατη, δυναµική κοινωνική συµµαχία, απαλλαγµένη από τις ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις του παρελθόντος. Ενα µείγµα χαρακτηριστικών που έχει έντονη την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του τρόπου που πορεύτηκε και πορεύεται ως πρόεδρος και ως πρωθυπουργός.

Εκφράζει τους πολίτες που θέλουν σταθερό και δυνατό πρόσωπο στο τιµόνι της χώρας. Αλλά παράλληλα είναι απαιτητικοί στο τι το κάθε κόµµα τούς προτείνει, όπως µια εικονική κοινωνία που κατασκεύασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ένα πρόγραµµα µε κοινοτοπίες που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, για να επιστρέψω στο ερώτηµά µας, αναλύοντας είτε αυτό καθαυτό το εκλογικό αποτέλεσµα της 21ης Μαΐου, είτε τις δηµοσκοπήσεις που διεξήχθησαν την ηµέρα των εκλογών, υπάρχει µια σειρά στοιχείων που δείχνουν την πολιτική υπεροχή της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Η πρωτιά της σε όλες τις ηλικιακές οµάδες, αλλά και στα δυναµικά στρώµατα της κοινωνίας, όπως είναι οι ιδιωτικοί και οι δηµόσιοι υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι αγρότες, αυξάνει, σίγουρα, την ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα εντολή που ζητάει από τον ελληνικό λαό. Πού αποδίδετε το εύρος της νίκης αυτής;

Η αύξηση των ποσοστών σε παραδοσιακά µη προνοµιακές για τη Νέα ∆ηµοκρατία περιοχές, όπως είναι η Β’ Πειραιά, η ∆υτική Αθήνα και η ∆υτική Αττική, αλλά και η εξαιρετική επίδοση στις Κυκλάδες, στα ∆ωδεκάνησα και στην Κρήτη καθιστούν ξεκάθαρο ότι η εργατική και η µεσαία τάξη εναποθέτουν προσδοκίες στη Νέα ∆ηµοκρατία για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. ∆εν θα τις απογοητεύσουµε.

Αν η επόµενη κάλπη αναδείξει, οριακά έστω, µη αυτοδύναµη τη Ν.∆., υπάρχουν περιθώρια µετεκλογικών συνεργασιών;
Αυτή η αυτονόητη ερώτηση θα πρέπει να απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρό του, που έχει απορρίψει κατηγορηµατικά την πιθανότητα σύµπραξης, ακόµα και αν λείπουν µία ή δύο έδρες, λέγοντας ότι θέλει να είναι αντιπολίτευση.

Η χώρα, όµως, πρωτίστως πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση, ισχυρή και σταθερή. Ακριβώς για αυτό, η Νέα ∆ηµοκρατία ζητά ισχυρή λαϊκή εντολή, προκειµένου η Ελλάδα να συνεχίσει να είναι αυτοδύναµη και να ελπίζει σε ένα καλύτερο µέλλον.

Είναι προφανές ότι η απλή αναλογική που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στην Αυτοδιοίκηση απέτυχε, καθώς αποκαλύφθηκε ότι, και στα δύο επίπεδα, στόχο είχε να δηµιουργήσει εµπόδια στη Νέα ∆ηµοκρατία, στους δηµάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας, στην εφαρµογή του προγράµµατός τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να αποτρέψουν την ισχυροποίηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, που θα οδηγήσει, όπως τονίζει, σε µια αλαζονική και αυταρχική κυβέρνηση. Τι απαντάτε;

Θα σας αντιστρέψω το ερώτηµα και θα το θέσω σε όσους προβάλλουν αυτόν τον ισχυρισµό: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που κυβέρνησε µε 48% και 45%, ήταν αυταρχικός; Ο Κώστας Σηµίτης, µε 42% και 44%, ήταν αλαζόνας; Με κάθε ψήφο σε αυτές τις εκλογές η ευθύνη στους ώµους της Νέας ∆ηµοκρατίας γίνεται µεγαλύτερη. Κάθε ψήφος που θα µπαίνει στην κάλπη το ξέρουµε ότι δεν θα ζητά µόνο αποτελεσµατική διακυβέρνηση, αλλά και ακόµα περισσότερη συστολή και αφοσίωση στη δουλειά µας. Είναι προφανές ότι η ευθύνη της Νέας ∆ηµοκρατίας θα είναι εξαιρετικά µεγάλη και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή πλήρως. Ο αυταρχισµός και η αλαζονεία δεν ταιριάζουν σε µια σύγχρονη κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Αντιθέτως, όπως έχει ήδη αναφερθεί αναλυτικά ο πρόεδρος του κόµµατος, σε κρίσιµα θέµατα θα επιδιωχθεί η µέγιστη δυνατή συναίνεση.

Εφόσον η Ν.∆. επανεκλεγεί στην εξουσία, ποιες θα είναι οι βασικές σας προτεραιότητες; Ποια θα είναι τα πρώτα βήµατα µιας νέας κυβέρνησης µέσα στο καλοκαίρι;

Η αναβάθµιση της δηµόσιας Υγείας, η ψηφιοποίηση του κράτους, η περιφερειακή ανάπτυξη, η Παιδεία, οι καλύτεροι µισθοί, η µείωση της ανεργίας, η άµβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και, βεβαίως, η ισχυρή παρουσία της χώρας στη γειτονιά µας και στον υπόλοιπο κόσµο απαιτούν µια ισχυρή αυτοδύναµη κυβέρνηση για να προχωρήσουµε. Υψιστη προτεραιότητα, πάντως, θα είναι η αναβάπτιση της δηµόσιας Υγείας. Η στήριξη του προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και η ενίσχυση του δηµόσιου χαρακτήρα, ώστε όλοι οι κάτοικοι της χώρας να µπορούν να απολαµβάνουν το ίδιο ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Η πλήρης αξιοποίηση των πόρων του Ταµείου Ανάκαµψης είναι εκ των ων ουκ άνευ. Το σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ» πρέπει να προχωρήσει µε γοργά βήµατα, ώστε να υλοποιηθούν οι πολύ σηµαντικές δράσεις, ιδίως όσες αφορούν την ελληνική περιφέρεια, που έχει ανάγκη µια σειρά ουσιαστικών παρεµβάσεων. ∆εν πρέπει να υπάρχουν δύο ταχύτητες στην ανάπτυξη. Είναι κεφαλαιώδους σηµασίας η στήριξη της περιφέρειας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 2/06/2023