«Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ αν διατηρηθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «άνοιξε» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου και στα «Παραπολιτικά» κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης τύπου του προέδρου της ΝΔ.

Απαντώντας στη ερώτηση για τους έμμεσους φόρους και το ιδιωτικό χρέος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ήμασταν απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας του 2019 για μείωση της φορολογίας. Σε κάποια πεδία όπως η γονική παροχή κάναμε και παραπάνω βήματα. Σε άλλα αποκλίναμε. Είχαμε πει ότι ο συντελεστής για τις εταιρείες θα πάει από το 22% στο 20%. Όμως, δεν έχω πρόθεση να τον κατεβάσω από το 22% καθώς θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικός για τις επιχειρήσεις» ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει ειδικά για τον ΦΠΑ: «στο 2ο μισό και εφόσον παράγουμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα θα εξετάσουμε συνολική αποκλιμάκωση του ΦΠΑ, του ανώτατου συντελεστή και μεσαίου συντελεστή ώστε να πλησιάσουμε την αναλογία άμεσων και έμμεσων φόρων όχι όμως εις βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Πάντως, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ στην παρούσα φάση «δεν θα είχε επίπτωση στις τιμές. Το κάναμε στον καφέ και στα σινεμά και δεν είδαμε μείωση τιμών. Οσες χώρες το έκαναν τη πάτησα , έχασαν έσοδα και δεν είδαν μείωση τιμών».