«Ηλεκτροσόκ» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει προκαλέσει το αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα, καθώς έρχεται σε αντίθεση με βασικές προγραμματικές θέσεις του κόμματος για τη λεγόμενη «ενεργειακή δημοκρατία» και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ενεργειακές κονότητες

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης που ξέσπασε μεταξύ στελεχών του κόμματος είναι η αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα πάνω από τα 50.000 ευρώ. Γιατί αν κάτι αποκρύπτεται είναι πως μερίσματα δεν μοιράζονται ως ανταμοιβή μόνο οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών, αλλά και στις μικρότερες επιχειρήσεις και στις ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα για την ενίσχυση της ενεργειακής δημοκρατίας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας στη χώρα μας, ενώ αποτελεί και ένα από τα πλέον αποτελεσματικά «εργαλεία» για τη διάχυση σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας του οφέλους της «πράσινης» μετάβασης.

Μια «τυπική» ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της μονάδες ΑΠΕ με ισχύ έως 1 μεγαβάτ (MW), με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Η πρόταση για αύξηση του φόρου επί των μερισμάτων πλήττει τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων και αποθαρρύνει τη συμμετοχή περισσότερων πολιτών στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Στην Ελλάδα σήμερα επιβάλλεται φόρος 22% στα κέρδη και επιπλέον 5% στα μερίσματα που διανέμονται στους μετόχους.
 

Επιβάρυνση

Η επιβάρυνση που προκύπτει από μια αύξηση του φόρου στα μερίσματα είναι της τάξης των 4.000 - 6.000 ευρώ ετησίως, ποσόν που είναι πολύ μεγάλο για να το πληρώσουν άνθρωποι που μόνο... πλούσιοι δεν είναι.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή