Τις ευκαιρίες, αλλά και τις παγίδες της νέας προεκλογικής καμπάνιας, ενόψει των εκλογών της ενισχυμένης αναλογικής της 25ης Ιουνίου, επιχειρεί να εντοπίσει εγκαίρως η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να φθάσει εγγύτερα στον στόχο της αυτοδυναμίας.

Ύστερα από την «ντιρεκτίβα» Μητσοτάκη τις πρώτες ώρες μετά τον εκλογικό θρίαμβο για πάση θυσία αποφυγή κρουσμάτων έπαρσης και αλαζονείας, η οποία -εκτός ελάχιστων παραφωνιών- έγινε απολύτως σεβαστή από το «γαλάζιο» πολιτικό προσωπικό, πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν θέλει ούτε καν να ακούει για επανάπαυση, χαλάρωση ή εφησυχασμό.

Μετά την αποκωδικοποίηση και την ανάγνωση του εντυπωσιακού -είναι η αλήθεια- εκλογικού αποτελέσματος, τα πρώτα 24ωρα μετά τον θρίαμβο της 21ης Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του είναι απολύτως πεπεισμένοι πως τα ουσιωδώς διαφορετικά -και όχι μόνο μαθηματικά- δεδομένα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης εγκυμονούν κινδύνους, ικανούς να εκτρέψουν τον νικητή των εκλογών από το μονοπάτι της αυτοδυναμίας.

Οι πρώτες μετρήσεις

Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» είναι σε θέση να γνωρίζει τα ευρήματα των πρώτων κυλιόμενων μετρήσεων, τα οποία και προκαλούν κατά πληροφορίες ανάμεικτα συναισθήματα στην Πειραιώς. Στα καλά νέα, οι πρώτες μετρήσεις επιβεβαιώνουν αυτό που φαίνεται και διά γυμνού οφθαλμού, ήτοι ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας διατηρούνται προσώρας πάνω από το 40%, εξέλιξη που -εφόσον επιβεβαιωθεί- μπορεί να χαρίσει στον νικητή των προηγούμενων εκλογών την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.

Υπάρχει όμως και η άλλη, μία πιο ανησυχητική για τη ΝΔ όψη στα νούμερα των πρώτων μετεκλογικών δημοσκοπήσεων: βάσει της τάσης που ανιχνεύεται, τα δύο κόμματα που έφθασαν στην… πηγή και δεν ήπιαν νερό, με άλλα λόγια δεν κέρδισαν την είσοδό τους στη Βουλή, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας, εμφανίζουν δυναμική να περάσουν το κατώφλι του κοινοβουλευτικού ορίου του 3%.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, το ενδεχόμενο επτακομματικής Βουλής ανεβάζει αισθητά τον πήχυ της αυτοδυναμίας, θέτοντας σε συναγερμό ολόκληρο τον «γαλάζιο» οργανισμό.

Έμπειρα κομματικά στελέχη επισημαίνουν στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ έχουν ατύπως θέσει τον εκλογικό πήχυ άνω του 40% και εν προκειμένω στο 40,79%, κάτι άλλωστε που υπογράμμισε και από την Κρήτη ο νικητής των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Έτερος στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη τόνιζε στην «Α» ότι «η κύρια αγωνία μας είναι να προσέλθουν στις κάλπες όλοι όσοι μας ψήφισαν στις 21 Μαΐου», ως μία ασφαλής συνθήκη επανάληψης του εκλογικού άθλου των εκλογών της απλής αναλογικής.

Πάντως, στελέχη που γνωρίζουν τα «μυστικά» των δημοσκοπήσεων αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις μετρήσεις προς το τέλος της εβδομάδας, που ξεκινά από αύριο, ως περισσότερο ενδεικτικές των (νέων) τάσεων που εμφανίζονται στο εκλογικό σώμα.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 3/6/2023.