Γυναίκες και νεολαία αποτελούσαν παραδοσιακά μη προνομιακά ακροατήρια για τη Νέα Δημοκρατία, μια κατάσταση που ανετράπη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τα στοιχεία από τα exit poll να φανερώνουν ότι το κόμμα του Κυριάκου επικράτησε στα δύο «δύσκολα» target groups.

Γυναικεία ψήφος

Συγκεκριμένα, η ΝΔ κέρδισε τη «γυναικεία ψήφο» με ποσοστό που εκτιμάται στο 38,3%, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ προσέλκυσε ποσοστό 27,8%. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ήταν στις γυναίκες 12,3% για το ΚΚΕ ήταν 6,7% και η Ελληνική Λύση εξασφάλισε το 3,8% στις γυναίκες ψηφοφόρους.

Η στόχευση του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στις γυναίκες της κάλπης ήταν ξεκάθαρη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τόσο με επικοινωνιακές κινήσεις που είχαν σκοπό να προσεγγίσουν τις ψηφοφόρους όσο και με ένα συνεκτικό πρόγραμμα με ειδικές πολιτικές για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες με δεσμεύσεις όσον αφορά ζητήματα υγείας, μητρότητας, καθημερινότητας και εργασίας.

Επικράτηση Κυριάκου Μητσοτάκη

Παράλληλα, η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εκλογικό κοινό των γυναικών – το οποίο παραδοσιακά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων - εξηγείται και από το προφίλ που «έχτισε» κατά την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συχνή παρουσία σε εκπομπές περισσότερο lifestyle χαρακτήρα, όπου παρουσίασε τον «άλλον Μητσοτάκη», τον σύζυγο, τον πατέρα και τον πολιτικό που έχει βαθιά γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια γυναίκα στην καθημερινότητά της, προβάλλοντας συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες  προτάσεις για την επίλυσή τους.

Ρόλο έπαιξε και η εμπιστοσύνη που δείχνει έμπρακτα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις γυναίκες, όπως φάνηκε από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, στο οποίο βρίσκονται οκτώ γυναίκες και επτά άνδρες, με τις τέσσερις εξ΄ αυτών σε εκλόγιμη θέση. Αλλά και γενικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ προέβαλε τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, με το 42% των υποψηφίων στις γαλάζιες λίστες της επικράτειας να είναι γυναίκες. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα αποτελείται από περισσότερες γυναίκες.

Οι στόχοι

Στο πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για τον περιορισμό φαινομένων που δυσκολεύουν την γυναίκα στον χώρο της εργασίας, που διευκολύνουν τις μητέρες και παράλληλα η ΝΔ έχει καταρτίσει σχεδιασμό για τον τομέα της υγείας, μέσα από προγράμματα μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, ο εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030, η δωρεάν παροχή εμμηνορροϊκών προϊόντων σε μαθήτριες Β' Βαθμιας εκπαίδευσης (200 σχολεία) περιοχών με κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Παράλληλα, υπάρχει ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ένας ακόμη τομέας που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, με την εφαρμογή του panic button, τις δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, τα συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και την Άμεσο Δράση.

Τι έχει θεσπιστεί

Κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία μάλιστα θεσπίστηκε η δωρεάν Παροχή Νομικής Προστασίας σε Θύματα Ενδοοικογενειακής Βίας, ιδρύθηκαν 18 Επιχειρησιακά Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην ΕΛΑΣ και κυρώθηκε η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας, παράλληλα συγκροτήθηκε Αυτοτελές Τμήμα για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενώ μια σημαντική παρέμβαση ήταν η ένταξη των άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων του ΟΑΕΔ.

Μια ακόμη πολιτική που σχεδιάζει η ΝΔ έχει να κάνει με τη μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030, το οποίο θα επιτευχθεί με προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.  Ήδη κάθε εισηγμένη ελληνική εταιρία φέρει την υποχρέωση κατάλληλης επιλογής μελών ΔΣ, ώστε να εξασφαλίζεται εκπροσώπηση τουλάχιστον 25% ανά φύλο στο ΔΣ.

Να σημειωθεί ότι από 1/1/2024 αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, ενώ στο νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο αυξάνεται επίσης η οικογενειακή παροχή για όσους έχουν παιδιά από 1/1/2024: από €50 στα €70 για ένα παιδί, από €70 στα €120 για δυο παιδιά, από €120 στα €170 για τρία παιδιά.

Αυξάνεται, επίσης, το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα), ήδη η προηγούμενη θέσπισε επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά και μείωση του ΦΠΑ για βρεφικά και παιδικά είδη διατροφής και φροντίδας από 24% στο 13%, την ώρα που η Ειδική Άδεια Προστασίας της Μητρότητας επεκτάθηκε  από 6 σε 9 μήνες.

Για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων μητέρων προωθείται η διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα, ενώ κατά 50.000 αυξάνονται οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ενώ θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις. 40.000 θέσεις φύλαξης νηπίων και παιδιών μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε κατά την πρώτη της θητεία να αναγνωριστεί η Ελλάδα ως μία από τις 12 χώρες σε όλο τον κόσμο, που έχουν επιτύχει πλήρη νομική ισότητα ανδρών – γυναικών.

Τέλος, έχει ήδη υλοποιηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», το πρώτο οργανωμένο εγχείρημα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης που έχει γίνει ποτέ στη χωρά, το οποίο αποτελείται από προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης.