Τους φόρους και τα αντανακλαστικά των πολιτών απέναντι σε φορολογικές επιδρομές του παρελθόντος επιχείρησε να αξιοποιήσει χθες η Νέα Δημοκρατία, μετά και την γκάφα της Ελένης Χρονοπούλου, η οποία μιλώντας προχθές το βράδυ στην ΕΡΤ ανέφερε τη φράση «θα αυξήσουμε τους φόρους, που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».

Νωρίτερα η ίδια είχε κάνει λόγο για αύξηση σε κάποιους φόρους και μείωση σε κάποιους άλλους. Η αναφορά αυτή δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναδείχθηκε από την «Ομάδα Αλήθειας» της Ν.Δ.

Η Ελένη Χρονοπούλου, τρίτη στο πρόσφατο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αργά τα μεσάνυχτα, επανήλθε κάνοντας λόγο για σαρδάμ και επισημαίνοντας πως εννοούσε ότι «θα μειώσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη». Η ίδια μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως αντιλήφθηκε ότι κάτι είχε πάει στραβά στον τρόπο που διατύπωσε τη σκέψη της, αλλά δεν μπόρεσε να ανακαλέσει αμέσως στη μνήμη της πώς εκφράστηκε.

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής, ανέλαβε χθες να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον ΣΚΑΪ προκαλώντας μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς έπειτα από μια πιεστική συζήτηση σημείωσε πως θα φορολογηθούν με 15% τα μερίσματα που δίνουν οι επιχειρήσεις, για ποσά από 100.000 και πάνω. Ο παριστάμενος τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε πως «όλες οι μεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα που έχουν κέρδη είναι σε αυτή την κατηγορία».

«Προφανώς εδώ θα γίνει μια πολιτική για άρση των ανισοτήτων. Οι ανισότητες στη χώρα έχουν εκτοξευτεί», απάντησε στη συνέχεια ο Παναγιώτης Δουδωνής, προσθέτοντας πως στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η φορολόγηση στις μεγάλες εταιρείες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Άκης Σκέρτσος, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη τονίζοντας: «Δυστυχώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους. Το ΠΑΣΟΚ με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις δύο κορυφαίων στελεχών του και υποψηφίων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, του Π. Δουδωνή και της Ελένης Χρονοπούλου, αποκάλυψε χωρίς να εξειδικεύσει τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του σχέδια. Στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας. Οι δύο νέοι “μαρτυριάρηδες” -του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά- μας αποκάλυψαν τρία μέτρα: 1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων, 2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και 3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές. Τα δύο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά, διότι πατούν φρένο στην αύξηση-ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων των τελευταίων ετών. Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας».

Απαντώντας, ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι «οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι στο πλαίσιο της φορολογικής ισότητας με μείωση φορολογικών βαρών στη μισθωτή εργασία, αύξηση των φοροαπαλλαγών για τις οικογένειες με παιδιά και μείωση των έμμεσων φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια. Μείωση του απαράδεκτα υψηλού αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές από τα 4.800.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα κατά ανώτατη τιμή, σε 400.000 για κάθε γονέα. Ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή φορολόγηση ως εξής: Για τις πρώτες 50.000 ευρώ 5%, από τις 50.000 και έως τις 100.000 με 10% και πάνω από αυτό να ισχύει 15%».

Ρεπορτάζ: Παύλος Μπέης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 31/5