Είναι δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει μέσα σε μια εβδομάδα και ακόμη δυσκολότερο να ανακαλύψει τις αιτίες που οδήγησαν στη στρατηγική ήττα του. Οι δηλώσεις των υψηλόβαθμων στελεχών αποδεικνύουν το αλαλούμ που συνεχίζεται αμείωτο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μέχρι και την τελευταία στιγμή, πριν από τη συνεδρίαση της νέας Εκλογικής Επιτροπής, εμφανιζόταν να υπάρχει θέμα με την παρουσία του Γιώργου Χουλιαράκη, καθώς η συμμετοχή του αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω του ασυμβίβαστου με τη θέση του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Λέγεται πως και ο ίδιος ανέδειξε το όλο θέμα. Στην επίσημη πρώτη πάντως της Εκλογικής Επιτροπής συμμετείχε κανονικά. Κανείς δεν γνωρίζει, όμως, αν θα εμφανίζεται σε τηλεοπτικές συζητήσεις.

Την ίδια στιγμή στελέχη του κόμματος φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν ακόμη και τις επικοινωνιακές δυνατότητες του Αλέξη Τσίπρα. Εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος, μιλώντας στο Action24, δήλωσε πως «οι συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαζικές, όχι αυτές που πήγε ο Τσίπρας, αυτές που πήγαμε εμείς, τα μικρότερα στελέχη». Με άλλα λόγια, κατά τον ευρωβουλευτή, τα μικρότερα στελέχη έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από αυτές που προκάλεσε κατά την προεκλογική περίοδο ο ηγέτης του κόμματος…

Καρτερός κατά ΠΑΣΟΚ

Ολομέτωπη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός μέσω της κομματικής εφημερίδας «Αυγή». Παρότι στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και άτυπος επικοινωνιακός του σύμβουλος, δεν κράτησε τη γραμμή ήπιας προσέγγισης με τη Χαριλάου Τρικούπη και «χτύπησε σκληρά».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων στο άρθρο του τονίζεται ότι «από τον Ανδρέα στον Ανδρουλάκη κατέληξε το ΠΑΣΟΚ. Του έμεινε το όνομα κι έχασε τη χάρη σε μια διαδρομή ‘’εξημέρωσης’’. Παρέα με τον Παπαδήμο. Ύστερα με τον Σαμαρά και τον Καρατζαφέρη. Έκλεισαν σπίτια, έκλεισαν την ΕΡΤ, έκλεισαν συμφωνίες πώς θα μοιράζονται μεταξύ τους υπουργεία και διορισμούς. Ενώ η κοινωνία άνοιγε κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία. Παρών τότε κι ο Ανδρουλάκης. Ως δεύτερο τη τάξει στέλεχος, γραμματέας του κόμματος. Κύριος! Ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε με τους αγανακτισμένους ούτε αντίρρηση ούτε κιχ. Εκεί πήρε τα πρώτα μαθήματα προγραμματικής αντιπολίτευσης».

Και καταλήγοντας επισημαίνει: «Θα πάει και με τον Μητσοτάκη αν χρειαστεί. Το έχει ξανακάνει. Θα στηρίξει τις ‘’μεταρρυθμίσεις’’ του Μητσοτάκη. Το έχει ξανακάνει. Δικαίωμά του. Αλλά μη διεκδικεί και δάφνες αντιπολίτευσης και προοδευτικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο σεμνά, κύριε Ανδρουλάκη!».

Η Ράνια Σβίγκου

Στην ίδια όχθη βρέθηκε και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, η οποία σε συνέντευξή της στην «Αυγή», όταν ρωτήθηκε για το αν το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον σύμμαχος ή εχθρός, επεσήμανε: «Θα πρέπει, επιτέλους, κάποιοι να το πάρουν απόφαση, ότι δεν θα ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα ούτε θα καταφέρουν να ξαναστήσουν έναν παλιό και ξεπερασμένο δικομματισμό, με μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, που δεν θα αμφισβητεί το σύστημα».

Μηνύματα Τσίπρα

Τονωτική ένεση και οργανωτική κινητοποίηση επιχείρησε χθες το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, σημειώνοντας ότι ελήφθη απόφαση το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να επανασυστήσει τις προγραμματικές θέσεις και προτάσεις του για την επόμενη τετραετία.

«Πάμε να δώσουμε μία μάχη με στόχο να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η σημερινή συγκρότηση και συνεδρίαση της νέας Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χειροπιαστή απόδειξη ότι ακούμε το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών», τόνισε μετά τη συνεδρίαση της νέας επιτροπής ο Αλέξης Τσίπρας. Θέλοντας να στείλει και ένα μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματος, ύστερα, μάλιστα, από τις αντιδράσεις που ξέσπασαν, εξαιτίας των αποφάσεων που ελήφθησαν για τις επικοινωνιακές αλλαγές ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης.

Αναφορικά με τον στόχο των επόμενων κρίσιμων για τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογών, τόνισε πως «κάνουμε ό,τι καλύτερο για να βελτιωθούμε» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «βάζει τον πήχυ ψηλά». Ανέφερε επίσης πως «όλη η Εκλογική Επιτροπή θα συμβάλει σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως πρέπει «να αποτρέψουμε μία παντοδυναμία μιας Δεξιάς ανεξέλεγκτης που θα επιβάλει σαρωτικές αλλαγές». Πρέπει να αποτρέψουμε μία εφιαλτική προοπτική μιας παντοδύναμης Δεξιάς», σημείωσε, φωτογραφίζοντας επί της ουσίας τον εκλογικό στόχο του κόμματός του.

Υπογράμμισε, δε, πως «ο ελληνικός λαός ζητά απαντήσεις στα προβλήματά του, ζητά άμβλυνση των ανισοτήτων, ζητά δικαιοσύνη». Επιμένοντας σε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε αποφασισμένος να εφαρμόσει όποιες αλλαγές χρειάζονται για την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την επόμενη ημέρα. «Πρέπει να επανασυστήσουμε τις θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία». Παράλληλα, έδωσε μία γεύση τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα. «Θα μιλήσουμε για τα μεγάλα ζητήματα και τις προτάσεις μας. Θα μιλήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 30/5