Ενα από τα πλέον αξιοσηµείωτα στοιχεία των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου ήταν η επικράτηση της Νέας ∆ηµοκρατίας στη νεολαία. Ακόµα δηλαδή και το 2019, όταν πανελλαδικά είχε επικρατήσει του ΣΥΡΙΖΑ µε οκτώ µονάδες διαφορά, το κόµµα του Αλέξη Τσίπρα είχε κερδίσει τη νεολαία, µε διψήφιο µάλιστα ποσοστό, από τη Ν.Δ.

Αυτή τη φορά, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα των exit polls, οι νέοι 17-24 ετών ψήφισαν ως εξής: Ν.∆. 31,5%, ΣΥΡΙΖΑ 28,8%, ΠΑΣΟΚ 10,5%,  ΚΚΕ 6,4%,  ΜέΡΑ25 5%, Ελληνική Λύση 5,9%. Η Νέα ∆ηµοκρατία συγκέντρωσε δηλαδή στη συγκεκριµένη ηλικιακή οµάδα σαφώς χαµηλότερο ποσοστό από το πανελλαδικό της, ωστόσο επικράτησε καθαρά του ΣΥΡΙΖΑ, µια εξέλιξη που ελάχιστοι είχαν προβλέψει.

Ηδη, σε ρεπορτάζ στην εφηµερίδα «Π» προ τριών µηνών (18/2) στέλεχος του Μεγάρου Μαξίµου, µε γνώση των τότε σφυγµοµετρήσεων, εξέφραζε την εκτίµηση ότι η Ν.∆. θα έχει την πρωτιά στην ηλικιακή αυτή κατηγορία, εξηγώντας πως πρόκειται για τους ψηφοφόρους που έχουν γεννηθεί από το 2000 και µετά, στα δύσκολα χρόνια της µεγάλης κρίσης των πρώτων δύο µνηµονίων πήγαιναν ακόµα δηµοτικό σχολείο ή ίσως και νηπιαγωγείο και η διχαστική και «εµπρηστική», πολλές φορές, ρητορική που χρησιµοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αφορά και δεν τους αγγίζει.

Πλειοψηφία

Ενα άλλο σηµαντικό στοιχείο προκύπτει από τα ποιοτικά στοιχεία µετρήσεων της τελευταίας τετραετίας, που δείχνουν ότι σε έναν βαθµό η γενιά αυτή εκτιµά τις µεταρρυθµίσεις που έχουν γίνει το διάστηµα αυτό στην Παιδεία, στα σχολεία και τα πανεπιστήµια, αποτελώντας τη σιωπηρή πλειοψηφία µαθητών και φοιτητών που βλέπουν µε καλό µάτι τις αλλαγές που συντελούνται και βιώνουν οι ίδιοι τη βελτίωση εκ των έσω.

Χαρακτηριστικό στην κατεύθυνση αυτή είναι το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραµέως, σε αντίθεση µε προκατόχους της σε αυτή την «ηλεκτρική καρέκλα», που δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν, όπως η αείµνηστη Μαριέττα Γιαννάκου το 2007 ή η Αννα ∆ιαµαντοπούλου το 2012, εξελέγη και µάλιστα µέσα στην πρώτη τριάδα του Βόρειου Τοµέα Αθηνών. Η κ. Κεραµέως και η κυβέρνηση συνολικά δέχθηκαν σκληρή κριτική από τα κόµµατα της αντιπολίτευσης και από άλλους φορείς για µεταρρυθµίσεις που ψηφίστηκαν και υλοποιήθηκαν: Αξιολόγηση, τράπεζα θεµάτων, κατάργηση πανεπιστηµιακού ασύλου, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τηλεκπαίδευση στην πανδηµία, ενώ έγιναν αλλεπάλληλα δικαστήρια κατά των συνδικαλιστών, για να µπορέσουν να εφαρµοστούν οι µεταρρυθµίσεις που νοµοθετήθηκαν στην Παιδεία.

Ωστόσο, όπως προκύπτει και εκ του αποτελέσµατος των εκλογών, υπήρχε, καθώς φαίνεται, µια σιωπηρή σχετική πλειοψηφία στους µαθητές και τους φοιτητές που επικροτούσε τις αλλαγές και τις µεταρρυθµίσεις αυτές. Η ίδια δε η υπουργός Παιδείας βγήκε πρώτη ανάµεσα στις 71 γυναίκες που εξελέγησαν στο Κοινοβούλιο και τέταρτη σε σταυρούς πανελλαδικά, µε πάνω από 58.000 ψήφους.

Οι πολιτικές 

«Ολα αυτά δείχνουν ότι η κοινωνία θέλει τις βαθιές τοµές στην Παιδεία και, ευρύτερα, ότι οι νέοι αναγνωρίζουν ποιοι τους δίνουν ευκαιρίες και ποιοτικές προοπτικές και απορρίπτουν τις ψεύτικες υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισµα», αναφέρει µιλώντας στα «Π» κυβερνητικός παράγοντας.

«Η πρωτιά της Νέας Δ∆ηµοκρατίας στους νέους είναι ίσως το σπουδαιότερο εύρηµα αυτών των εκλογών», επισηµαίνει στα «Π» έµπειρος πολιτικός αναλυτής, που συµβουλεύει την κυβέρνηση. Οπως εξηγεί ο ίδιος, η λεγόµενη «αντισυστηµική» ψήφος των νέων είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόµενο: Αποφεύγουν κατά κανόνα τα παλιά κόµµατα και αναζητούν κάτι καινούργιο, που να εκτιµούν ότι εκφράζει περισσότερο τη γενιά τους. Αυτή η τάση εκφράστηκε στην Ελλάδα έντονα µε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ –και άλλων κοµµάτων– από το 2012 και µετά, ωστόσο «ο ΣΥΡΙΖΑ σταµάτησε να είναι πια καινούργιο κόµµα», όπως σηµειώνει ο ίδιος αναλυτής.

Τον δικό της ρόλο έπαιξε, βέβαια, και µια σειρά ακόµα από κυβερνητικές πολιτικές, από το πρόγραµµα για τη στέγη των νέων µέχρι τη δέσµευση για freedom pass στην ηλικία των 18 ετών. Σηµαντικό ρόλο για την πρωτιά σε αυτή την ηλικία διαδραµάτισε και η καµπάνια της Νέας ∆ηµοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδίως στο TikTok, το οποίο χρησιµοποιείται στον υπερθετικό βαθµό στις ηλικίες αυτές σε σχέση µε οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή οµάδα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 28/5/2023