Μια πάγια αντίληψη που ήθελε τους νέους να αποτελούν προνομιακό ακροατήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ ανετράπη στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, καθώς για πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις στους νέους ηλικίας 17-24 με ποσοστό 31.5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 28.8%, ενώ στις ηλικίες 25-34 συγκέντρωσε ποσοστό 30,1% έναντι 27,4% του ΣΥΡΙΖΑ. 

Γενιά Ζ

Η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε η νέα γενιά αποτέλεσε το «κλειδί» για τη συντριπτική νίκη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς η προσέγγιση της περιβόητης γενιάς Ζ, αποτελούσε ένα focus group που βρέθηκε επισταμένως στο στόχαστρο Πειραιώς και Μαξίμου, μιας και η δεξαμενή των 430.000 νέων ανθρώπων που προσήλθε για πρώτη φορά στις κάλπες, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος. 

Αυτό που μας έδωσε να καταλάβουμε η νέα γενιά αντιμετώπισε με σοβαρότητα την ψήφο της και όπως φαίνεται αναγνώρισε το έργο της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες για την στήριξη των νέων ανθρώπων, δίνοντας εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης.  

Οι παρεμβάσεις 

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση και όπως φαίνεται επηρέασαν την ψήφο των νέων ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 713,00€ στα 780,00€, το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», η μείωση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, αλλά και η δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας στην οικονομία. Στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τη νέα γενιά είναι το πρόγραμμα «Ατομικός Κουμπαράς», η κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για προσιτή στέγη για νέους έως 39 ετών, το Youth Pass. Σημαντικές ήταν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των νέων ζευγαριών με το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», το επίδομα γέννησης, την αύξηση θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και την παρέμβαση για τα βρεφικά είδη, που εντάχθηκαν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.  

Η σύγκριση των προτάσεων

Οι ψηφοφόροι της ηλικιακής ομάδας 25-34 όπως μαρτυρά το αποτέλεσμα της κάλπης φάνηκε πως αντιλήφθηκαν το δίλημμα των εκλογών ως σύγκριση των πεπραγμένων των κυβερνήσεων Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, με την ψηφιοποίηση του κράτους να αποτελεί ένα μεγάλο ατού της κυβερνητικής θητείας του Κ.Μητσοτάκη, ενώ γενικότερα οι νέοι 17-34 επέλεξαν με την ετυμηγορία τους σταθερή κυβέρνηση και κυρίως με ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης, με μέριμνα για το μέλλον τους.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η τάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να μένει προσκολλημένος στο παρελθόν και να μιλά συνεχώς γι΄ αυτό, έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της νεανικής ψήφου, καθώς οι πολίτες ήθελαν να ακούσουν μια πρόταση για την επόμενη ημέρα, χωρίς αοριστίες και γενικότητες. Ήθελαν να ακούσουν μια πολιτική τοποθέτηση για τις πραγματικές τους ανησυχίες, την καθημερινότητά τους και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεσμεύτηκε για ισότητα, καλύτερους μισθούς, ενισχυμένο Ε.Σ.Υ., περισσότερες θέσεις εργασίας και βελτιωμένη ποιότητα ζωής. 

Στο πρόγραμμα της ΝΔ το target group των νέων βρήκε ακόμη ολοκληρωμένη τοποθέτηση για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, πλαίσιο για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και πρόγραμμα Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.