Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα για προσωπικές στρατηγικές. «Η Κεντρική Επιτροπή συνεδρίασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τρεις φορές», ενώ «δεν ρωτήθηκε σχεδόν κανείς για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων», σημειώνουν με δηκτικό ύφος. Τον κατηγορούν, επιπλέον, πως έχει μετατρέψει το συλλογικό κόμμα σε αρχηγικό, με τελευταίο παράδειγμα την πρόσφατη συνεδρίαση όπου δεν εδόθη η δυνατότητα να εκφραστούν οι αντίθετες απόψεις.

Πολιτική απόφαση

Είναι γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας φωτογράφισε και την προεκλογική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος για την επόμενη ημέρα. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος και του τελικού ποσοστού. «Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά, ριζικά, άμεσα. Με ηρεμία, συλλογικότητα, πολιτικό πολιτισμό. Αλλά να αλλάξουμε. Και αυτό δεν είναι ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα».

Δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα εξουσίας και δεν θα γίνει ούτε συμπλήρωμα της Δεξιάς ούτε κόμμα διαμαρτυρίας. Για πολλούς η φράση αυτή αποτελεί τον τίτλο πολιτικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ και για μετά τις εκλογές. Δεν έστειλε, λένε παράγοντες της Κουμουνδούρου, ένα απλό μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ήταν μια πολιτική απόφαση! Και για να μην αφήσει κανένα περιθώριο και για την τρέχουσα περίοδο ως πολιτική στάση και συμπεριφορά σημείωσε: «Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις. Που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν», συμπληρώνοντας, «και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Τούτη την ώρα χρειάζεται η μεγαλύτερη συσπείρωση και η σεμνότητα, θα έλεγα, μπροστά στην ψήφο του λαού. Και όχι η επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».
Λέγεται πως ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ευθύνη της επικοινωνιακής πολιτικής, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Πόπη Τσαπανίδου. Στο ευρύτερο επιτελείο της χάραξης επικοινωνιακής πολιτικής θα συμμετέχουν, επίσης, και ειδικοί του χώρου που με τις γνώσεις τους θα επιδικώξουν να συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε αρκετά ψηλά τον πήχη της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. «Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες σεβόμαστε το αποτέλεσμα, αλλά με αυτόν τον αγώνα δεν θα πάμε για να χάσουμε. Δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τις θέσεις μας. Για να έχουμε μια ισχυρή αντιπολίτευση. Θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε», είπε.

Ρίσκο

Το ρίσκο που αναλαμβάνει είναι το υψηλότερο και για τον ίδιο και για το κόμμα του. Οι αντιδράσεις δεν είναι λίγες εσωκομματικά. Οι «Ομπρελίστας» μάλλον τον περιμένουν στην γωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα δώσουν και τη δική τους προεκλογική μάχη, καθώς η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί και για εκείνους όρο πολιτικής επιβίωσης. Όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ούτως ή άλλως το καλοκαίρι, αν υπάρξει μία ακόμη ήττα, για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι καυτό. Το συνέδριο είναι προ των πυλών. Και εκεί θα ξεκαθαρίσει, όπως λένε και οι παλιότεροι, η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως λένε και οι Βρετανοί «the winner takes it all»…
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής