Το πολιτικό αφήγημα για την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 21ης Μαΐου και την ατζέντα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου διαμορφώνει σταδιακά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να παραδώσει την πρωθυπουργία στον υπηρεσιακό διάδοχό του, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά. 

Ήδη από τη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έδωσε το περίγραμμα του περιεχομένου που θέλει να δώσει στην ατζέντα της δεύτερης προεκλογικής περιόδου: «Εύχομαι και ελπίζω σε αυτή τη δεύτερη προεκλογική περίοδο να συζητήσουμε λίγο περισσότερο για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, για το πώς θα αυξήσουμε τους μισθούς, πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πώς θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος. Να μιλήσουμε περισσότερο για μεγάλες προκλήσεις οι οποίες πρακτικά απείχαν τελείως από τον πολιτικό διάλογο των προηγούμενων εκλογών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή. Θεωρώ ότι είναι ζητήματα τα οποία ακουμπούν πρωτίστως τη νέα γενιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας χθες το βράδυ στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις εκλογές (απόψε η δεύτερη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha), ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του αντέμειψε την κυβέρνηση «όχι μόνο για την πρόοδο που σημείωσε η ελληνική οικονομία, αλλά και για το σχέδιό μας για το μέλλον. Για μία Ελλάδα που θα είναι πολύ πιο ευημερούσα, που θα πλησιάσει στην Ευρώπη όσον αφορά στους μισθούς».

Δύο προτεραιότητες νέας τετραετίας

Έθεσε δε δύο σημαντικές προτεραιότητες της νέας τετραετίας, εφόσον η ΝΔ επανεκλεγεί στην εξουσία. Η μία είναι η αύξηση των μισθών. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί στην Ελλάδα. Η κρίση στο κόστος ζωής έχει αφήσει το αποτύπωμά της. Ναι, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα», δήλωσε στη συνέντευξή του. 

Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, με παράλληλη μείωση των ανισοτήτων. «Τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «μειώσαμε πράγματι τις ανισότητες, επειδή προσφέραμε στοχευμένη βοήθεια σε όσους είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης που επηρέασε το κόστος ζωής».

Αιχμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά το κλείσιμο των καλπών είχε και μια στοχευμένη αιχμή κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε όσον αφορά στις ελληνικές εκλογές είναι ότι καταφέραμε να νικήσουμε τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση για δεύτερη συνεχή φορά», τόνισε και συμπλήρωσε: «Αυτό αποδεικνύει, πιστεύω, ότι εφόσον φέρεις αποτελέσματα για τους πολίτες, απέναντι στο αφήγημα του λαϊκισμού και στις φαντασιώσεις για εύκολες λύσεις αντί για απτά αποτελέσματα, οι πολίτες θα σε ανταμείψουν στην κάλπη -αν μπορείς πραγματικά να φέρεις πραγματική αλλαγή για τους πολίτες». Χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την ήττα του λαϊκισμού στις κάλπες ως «το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα αυτών των εκλογών».