Πολλές ερμηνείες έχει το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, με το κύριο συμπέρασμα να είναι πως το εκλογικό σώμα έδωσε καθαρή εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων μέσα από μια σταθερή κυβέρνηση, την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών «γύρισε την πλάτη» στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ετυμηγορία της κάλπης ως προς τον τρόπο που ψήφισαν οι κάτοικοι των λεγόμενων λαϊκών περιοχών του Λεκανοπεδίου, περιοχές που στις εθνικές εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία παρότι ήταν πρώτη δύναμη στην επικράτεια, στις εν λόγω γειτονιές είχε ηττηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Mάλιστα πρόκειται για εκλογικές περιφέρειες στις όποιες όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ «πόνταρε» για την τελική διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος καθώς αποτελούσαν παραδοσιακά προπύργια της Αριστεράς, αλλά παράλληλα προωθούσε το αφήγημα της «ταξικής ψήφου», στο γενικότερο πλαίσιο που καλλιέργήθηκε κυρίως κατά την μνημονιακή περίοδο, που ήθελε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να αποτελεί τον κύριο εκφραστή των λαϊκών στρωμάτων, των ανθρώπων του μόχθου, αντιμετωπίζοντας ως προνομιακό ακροατήριο τους πολίτες των περιφερειών της Β΄ Πειραιά, της Δυτικής Αττικής, αλλά και του Δυτικού Τομέα της Αθήνας.  

Ιστορική νίκη στη Β΄ Πειραιά - ΝΔ: 37,44%, ΣΥΡΙΖΑ: 20,75%

Στις εκλογές της Κυριακής μια από τις μεγάλες ανατροπές στην Αττική ήρθε από την εκλογική περιφέρεια της Β΄ Πειραιά, με τη ΝΔ να αναδεικνύεται πρώτη με 37,44%, έναντι 20,75% του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια περιφέρεια που το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει ποσοστό 38,22% με τη ΝΔ να παίρνει το 30,19%, του εκλογικού σώματος. Συμπερασματικά, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην εν λόγω περιφέρεια έχασε το 17,47% της δύναμής του, με το κόμμα του Κυριάκου να σημειώνει άνοδο κατά 7,25 μονάδες.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που προκύπτουν από τους δήμους της συγκεκριμένης περιφέρειας, όπου φανερώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη συντριβή σε περιοχές, που μέχρι την Κυριακή θεωρούνταν τα «δυνατά χαρτιά του». Έχουμε και λέμε στον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας η ΝΔ ήρθε πρώτη με 36,70%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στο 20,39%. Ακόμη πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα λαϊκής γειτονιάς που ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος είναι το Πέραμα με τη ΝΔ να σημειώνει 38,61% και τον ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει το 18,57% των ψηφοφόρων. «Εξωπραγματική» η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στον δήμο Σαλαμίνας με τη ΝΔ να «σκαρφαλώνει» στο 47,73% και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μόλις στο 18,16%.

Δυτική Αθήνα: Κυριάρχη ΝΔ με 11,75 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αντίστοιχη εικόνα και στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, μια περιφέρεια με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πρόκειται για εκείνη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέγεται βουλευτής από το 2004 και η νίκη στα δυτικά της Αθήνας αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο.

Ένα στοίχημα που η ΝΔ κέρδισε καθώς έβαψε μπλε τον Δυτικό Τομέα ανεβάζοντας τα ποσοστά της κατά 4,77 μονάδες σε σχέση με το 2019, φτάνοντας στο 34,46%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταβαραθρώνεται, με απώλειες 15,89 μονάδων και ποσοστό 22,71%.

Στις συνοικίες των δυτικών προαστίων, η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο έντονη στον δήμο Αιγάλεω, όπου η κεντροδεξιά παράταξη άφησε πίσω κατά 11,41 μονάδες τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αντίστοιχα και στο Ίλιον με τη γαλάζια παράταξη να «γράφει» 33,98% και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,46%. Στον δήμο Αγίας Βαρβάρας η ΝΔ καταγράφει 32,03%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24,38%. Στον δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 21,84%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 35,32%. 

Υψηλότερο το ποσοστό της ΝΔ στον δήμο Χαϊδαρίου (37,32%), όπου προηγείται κατά 16,7 μονάδες από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όσο για τον δήμο Περιστερίου, έναν από τους μεγαλύτερους της επικράτειας και βαρόμετρο για το λεκανοπέδιο, εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 23,47%, με τη ΝΔ να καταγράφει 34,07%.

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη από Μάνδρα, Μέγαρα, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Φυλή 

Μεγάλη ανατροπή στη Δυτική Αττική ένα ακόμη εκλογικό στοίχημα που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, αυξάνοντας κατά 7,62% τη δυναμικής της, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απώλειες 18,04 μονάδων.

Στον δήμο Ασπροπύργου η ΝΔ συγκέντρωσε το 36,58% των ψηφοφόρων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα πολύ χαμηλό ποσοστό της τάξεως του 14,54%, τερματίζοντας τρίτος στην περιοχή, πίσω από το ΚΚΕ που κατέγραψε 16,01%. Στο ίδιο μήκος κύματος η Ελευσίνα με τη ΝΔ να είναι στο 40,22% και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται πίσω με 22,28 μονάδες (17,94). Πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μάνδρας όπου η ΝΔ πήρε το 47,64% της κάλπης, ενώ το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κατέγραψε 16,81%. Περισσότερο ενισχυμένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Φυλής (23,02%), ωστόσο εκεί η ΝΔ συγκεντρώνει το 37,43%.