Τρεις βασικές κοινωνικές ομάδες έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες ήλπιζε να επικρατήσει, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη βαριά ήττα των 20 μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία. Οι πρώτοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της λεγόμενης μεσαίας τάξης, οι δεύτεροι είναι οι νέοι και οι τρίτοι οι Αριστεροί και οι Κεντροαριστεροί ψηφοφόροι.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Στην πρώτη κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών, η πρόσφατη δήλωση του πρώην υπουργού, Γιώργου Κατρούγκαλου, περί επαναφοράς της υπερφορολόγησής τους, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την απομάκρυνσή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, επικαλούμενος στοιχεία από τα exit polls ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ότι σε ποσοστό 51,9% οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία (άνοδος 8% σε σχέση με τις εκλογές του 2019), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 9 μονάδες καθώς εξασφάλισε μόλις το 18,7% των προτιμήσεών τους. Τρίτο κόμμα στην κοινωνική αυτή ομάδα κατετάγη το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 8,6%, ακολούθησε το ΚΚΕ με 6,2%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.

Νέοι

Άλλη μία κατηγορία που δεν έπεισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας ήταν οι νέοι, παρά το γεγονός ότι στην Κουμουνδρούρου ήλπιζαν στη μαζική στήριξή τους. Όπως απεδείχθη, οι νέοι 17 έως 24 ετών, σύμφωνα με το exit poll, ψήφισαν κυρίως Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 31,5%. Τον ΣΥΡΙΖΑ προτίμησαν το 28,8% των νέων και ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ με 10,5%, το ΚΚΕ με 6,4%, το ΜέΡΑ25 με 5%, η Ελληνική Λύση με 5,9%, και άλλο Κόμμα το 11,9%.


Κεντροαριστεροί

Ωστόσο και οι Κεντροαριστεροί ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό των Αριστερών ψηφοφόρων εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται ότι η πρόσκληση του κ. Τσίπρα, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ τους απομάκρυνε.

Έτσι, η δύναμη του ΚΚΕ αυξήθηκε κατά 120.000 ψηφοφόρους σε σχέση με το 2019, της Πλεύσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά 80.000 ψηφοφόρους και του ΠΑΣΟΚ κατά 200.000 ψηφοφόρους. Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσαν και τα exit polls, όπου κατέγραψαν τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσε τις δυνάμεις του σε ποσοστό 66,8% και έχασε προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από 9,1%, προς ΚΚΕ 4,2%, προς Ελληνική Λύση 3,2%, προς ΜέΡΑ25 3,3%, προς Άλλο Κόμμα 4,3%.