«Θύελλα» αντιδράσεων έφεραν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου περί επαναφοράς κρατήσεων στο 20% του ετήσιου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, λίγο πριν από τις εκλογές.

Η δήλωση Κατρούγκαλου

«Η λογική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν πως ό,τι πληρώνει ο μισθωτός, υπάλληλος ή εργάτης -το 20% του μισθού του-, να το πληρώνει και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό κατέληξε, στο 80% των περιπτώσεων, σε μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές απ' όσες πλήρωναν πριν», είχε πει χθες ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας για τον ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνέντευξή του στο BLUE SKY.

Και συνέχισε: «Ο κ. Βρούτσης ήρθε και εφάρμοσε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή δεν θα πληρώνουν πια οι ελεύθεροι επαγγελματίες με βάση κάποιο αντικειμενικό κριτήριο -είτε τον χρόνο είτε το εισόδημα-, αλλά με βάση κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις». Και τόνισε ότι «είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό».

«Πρέπει να έχουμε πολιτικές υπέρ του 80% και όχι των λίγων. Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι πράγματι θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση, ασφαλιστική, των εισφορών με το εισόδημα για τον λόγο ότι όταν έχουμε ενιαίο ταμείο δεν μπορεί να ισχύουν άλλοι κανόνες για τους εργαζομένους με μισθό και τους ελεύθερους επαγγελματίες (…). Η δέσμευση η δική μας είναι ότι επαναφέρουμε ένα σύστημα που θα ευνοεί τους πολλούς και όχι τους λίγους (…). Προτείνουμε αφορολόγητο 10.000 ευρώ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γι’ αυτόν τον λόγο θα έχουμε σύνδεση αντικειμενική του εισοδήματος και των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών», είχε συμπληρώσει ο κ. Κατρούγκαλος στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση.

Στο μεταξύ, τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Κατρούγκαλου, καθώς κορυφαία στελέχη, αν και δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ως προς το timing που επέλεξε ο πρώην υπουργός για να εκθέσει την άποψή του αυτή, την οποία σε δεύτερο χρόνο χαρακτήρισε προσωπική.

Επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μηχανισμό στρέβλωσης της Ν.Δ.

Η δήλωση Τσαπανίδου

«Μπροστά στον φόβο ότι οι εκλογές συμπίπτουν με το τέλος της 3ης εβδομάδας του μήνα και πιθανότατα οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες της μεσαίας τάξης θα προσέλθουν στις κάλπες χωρίς ευρώ στην τσέπη, ο κ. Μητσοτάκης και ο μηχανισμός διαστρέβλωσης της Ν.Δ. επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες», υπογραμμίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Άκη Σκέρτσο.

«Καμία αλλαγή επιβάρυνσης των μισθωτών και των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο άλλωστε είναι δημοσιευμένο εδώ και καιρό και όλοι έχουν τη δυνατότητα να το μελετήσουν», ξεκαθαρίζει η κ. Τσαπανίδου και προσθέτει: «Οι αλλαγές που προβλέπει για τη ζωή τους είναι γνωστές: Αύξηση του εισοδήματος με την αύξηση του αφορολόγητου και την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος. Μείωση των τιμών με τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ρύθμιση των χρεών και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Και ένα κράτος δίκαιο, δίπλα στις ανάγκες τους».

Η θέση της κυβέρνησης

Από την άλλη, η κυβέρνηση έκανε τη δική της τοποθέτηση διά στόματος Άκη Σκέρτσου. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ανέφερε: «Χθες το βράδυ αποκαλύφθηκε από τον κ. Κατρούγκαλο άλλη μια κρυφή πτυχή της κυβέρνησης ειδικού σκοπού και ολικής καταστροφής που μας προτείνει ο κ. Τσίπρας: η επαναφορά δηλαδή του Νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τον συντελεστή ασφαλιστικών κρατήσεων των ελεύθερων επαγγελματιών στο 20% του ετήσιου εισοδήματός τους», ανέφερε και συνέχισε:

«Εχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι το μη κοστολογημένο πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ δεν “βγαίνει” χωρίς νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα ή νέα δάνεια, ελλείμματα, χρέος και τελικά νέα εποπτεία. Οσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο αποκαλύπτεται ότι δεν έμαθαν τίποτε από την ήττα του 2019 και το μόνο που επιδιώκουν είναι η επιστροφή για να ολοκληρώσουν όσα δεν πρόλαβαν στην προηγούμενη θητεία τους. Την Κυριακή λέμε “ναι” στην πρόοδο και την προκοπή όλων μας και “όχι” στη δεύτερη φορά στη συμφορά», αναφέρει ο κ. Σκέρτσος.

ΟΕΕ: Επαναφορά του κεφαλικού φόρου

Καθώς πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι φωνές των αντιδράσεων, ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας, δήλωσε έκπληκτος από τη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου, προειδοποιώντας πως ο συγκεκριμένος νόμος καθιστά «σύμφορη τη λειτουργία ατομικής επιχείρησης».

ΤΕΕ: «Κόκκινη γραμμή» για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες

«Καταστροφική» χαρακτήρισε τη σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός, λέγοντας πως «δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν από τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας "κόκκινη γραμμή"».

Αναλυτικά η δήλωση:

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, απατώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε: «Ξαφνικά, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, ο κ. Κατρούγκαλος βάζει θέμα επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημά μας! Πρέπει να του θυμίσω ότι όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι της χώρας αγωνιστήκαμε σκληρά επί χρόνια για να καταργηθεί αυτό το χαράτσι. Δεν ξεχνάμε τι περάσαμε με τον νόμο Κατρούγκαλου, όσα χρόνια και αν περάσουν. Ας μην κάνει κανείς λάθος: όλοι οι μηχανικοί, όλοι οι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα δεχθούμε ποτέ να επανέλθει. Η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημά μας αποδείχτηκε καταστροφική την πρώτη φορά. Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει δεύτερη. Δεν θα επιτρέψουμε να δημευθεί ξανά το εισόδημά μας, ο κόπος μας και το προϊόν της δουλειάς μας. Δεν συνηθίζουμε να παρεμβαίνουμε πριν από τις εκλογές, αλλά αυτό το θέμα είναι για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας "κόκκινη γραμμή". Απαιτούμε ξεκάθαρες κουβέντες, σταράτα λόγια: Ζητώ απ' όλα τα κόμματα να δεσμευθούν, τώρα, πριν από τις εκλογές, χωρίς αστερίσκους, ότι δεν θα επιβάλουν τέτοια είδη και τέτοια ύψη ασφαλιστικών εισφορών στους αυταπασχολούμενους επαγγελματίες».

ΔΣΑ: «Μείζον ζήτημα» η επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου

«Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν», τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, προσθέτοντας πως «δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου δημιουργεί μείζον ζήτημα».

Αναλυτικά η δήλωση:

Ο «νόμος Κατρούγκαλου», που συνέδεσε τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα, είχε ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση των ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων, επιβάλλοντας σε αυτούς, επί της ουσίας, πρόσθετη φορολογική υποχρέωση. Ο νόμος αυτός, ο οποίος βρήκε αντιμέτωπο σύσσωμο το δικηγορικό σώμα, κρίθηκε αντισυνταγματικός και γι’ αυτό καταργήθηκε από την επόμενη κυβέρνηση. Η εμμονή του εμπνευστή του νόμου αυτού στην ορθότητα των ρυθμίσεών του και η δήλωσή του περί επαναφοράς του νόμου δημιουργούν μείζον ζήτημα, το οποίο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σχετικές δηλώσεις του Γ. Κατρούγκαλου εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τις προσωπικές του απόψεις. Πισωγυρίσματα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, τη μεσαία τάξη της χώρας, δεν χωρούν. Η δε κυβέρνηση που σήμερα βάλλει κατά των δηλώσεων Γ. Κατρούγκαλου, έχει και αυτή τις δικές της ευθύνες για την πρόσφατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και τη σημαντική επιβάρυνσή τους.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και από εκπροσώπους της αγοράς, καθώς η επαναφορά του μέτρου θα πλήξει άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως επισημαίνουν.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: «Όχι αυξήσεις, αλλά ελαφρύνσεις»

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αυξανόμενη ανησυχία ο εμπορικός κόσμος της χώρας παρακολουθεί τη φημολογία των τελευταίων ημερών για αύξηση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εμπόρων και την επαναφορά του ποσοστού 20% στις ασφαλιστικές κρατήσεις.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μοχθούν και παλεύουν μέρα με τη μέρα για να επιβιώσουν, όχι απλά δεν αντέχουν να φορτωθούν άλλα βάρη στις πλάτες τους, αλλά απαιτούν να ελαφρυνθούν τα πολλά που κουβαλάνε καθημερινά.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών στις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με βουλευτές της Α’ Αθηνών και εκπροσώπους κομμάτων παρέδωσε μια σειρά από προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την περαιτέρω ελάφρυνση των εν πολλοίς αβάσταχτων βαρών που σηκώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε οι πολιτικές αρχές να τοποθετηθούν αναλόγως.

Οι 10 θέσεις-κλειδιά του ΕΣΑ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας προς ενημέρωση των μελών μας και όλου του εμπορικού κόσμου.

ΕΒΕΑ: «Είμαστε αντίθετοι»

Θέση για το ζήτημα έλαβε και η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, εκφράζοντας την αντίθεση του ΕΒΕΑ απέναντι στο συγκεκριμένο μέτρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Κατρούγκαλου –λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές– περί επαναφοράς της ασφαλιστικής εισφοράς 20% στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών προκαλούν δικαίως ανησυχία στο σύνολο της αγοράς.

Η συγκεκριμένη επιλογή στο παρελθόν οδήγησε στην εξόντωση χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι αδυνατούσαν να πληρώσουν τις υπέρογκες εισφορές, αλλά και σε αύξηση της “μαύρης” οικονομίας.

Ως ΕΒΕΑ είμαστε αντίθετοι. Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι σαφής: κάθε επιστροφή σε λογικές υπερφορολόγησης και στοχοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία και την απασχόληση.

Σε αυτό το κρίσιμο θέμα ζητάμε απ' όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και να δεσμευθούν για τις προθέσεις τους».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα ανακίνησε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει επιστροφή του μέτρου της επιβολής ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημά τους.

«Είναι λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική εισφορά», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός Εργασίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος επανήλθε σήμερα, καθώς επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας πως εξέφρασε μια προσωπική άποψη σε σχέση με τις εισφορές, προσθέτοντας πως «είναι καλύτερο να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας».