Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις εκλογές και τα κόμματα για ακόμα μια φορά επιστράτευσαν λαοφιλή πρόσωπα για να «τραβήξουν» με το μέρος τους περισσότερους ψηφοφόρους. Τέτοια πρόσωπα είναι και οι αθλητές.

Υπάρχουν ηχηρά ονόματα του ελληνικού αθλητισμού που επέλεξαν να θέσουν υποψηφιότητα στις 21 Μαΐου. Ο πλέον «μπαρουτοκαπνισμένος» είναι ο Βασίλης Κικίλιας, που έχει συνεχή παρουσία στη Βουλή από το 2012, ενώ έχει τρεις διαφορετικές θητείες ως υπουργός. Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Σαργκάνης με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ο Γιούρκας Σεϊταρίδης με τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Πομάσκι με το ΚΚΕ, αλλά και ο Νίκος Παπαδόπουλος, τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, είναι αθλητικές προσωπικότητες που ρίχνονται στον πολιτικό στίβο.

Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις αθλητών που έθεσαν εαυτόν στην εκλογική διαδικασία και θα θυμηθούμε μερικές περιπτώσεις...

Κάρολος Παπούλιας

Ο Κάρολος Παπούλιας ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας βόλεϊ Ανδρών και μάλιστα είχε συμμετοχή στον πρώτο επίσημο αγώνα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα στον αγώνα που έγινε στις 14 Μαΐου 1957 κόντρα στη Ρουμανία στο κατάμεστο γυμναστήριο του Πανελληνίου. Λάτρευε τον αθλητισμό και ειδικά το βόλεϊ και σε κάθε ευκαιρία που είχε μέσα στις πολλές υποχρεώσεις του έπαιζε το αγαπημένο του άθλημα. Φυσικά ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας για 10 χρόνια (2005-2015), επί χρόνια βουλευτής και είχε και μία τριετία (1993-1996) στο ΥΠ.ΕΞ.



Γιώργος Κατσιμπάρδης

Ο Γιώργος Κατσιμπάρδης υπήρξε Βαλκανιονίκης δρομέας και διετέλεσε πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Είναι ο κατά γενική ομολογία πιο επιτυχημένος εκπρόσωπος του αθλητισμού στην πολιτική, έχοντας εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, του οποίοιυ υπήρξε ιδρυτικό μέλος, οκτώ διαδοχικές φορές βουλευτής!



Γιώργος Λιάνης

Αρκετοί δεν γνωρίζουν ότι στα νεανικά του χρόνια υπήρξε ποδοσφαιριστής του Ηρακλή και αγωνίστηκε στην Α' Εθνική! Εξελέγη βουλευτής Φλώρινας με το ΠΑΣΟΚ και κατά τη διάρκεια της μακράς πολιτικής θητείας του, διετέλεσε και υφυπουργός Αθλητισμού το 1993-1996 και το 2002-2004.



Γιάννης Ιωαννίδης

Για πολλούς ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής, έχοντας 12 πρωταθλήματα Ελλάδας (8 με Άρη, 4 με Ολυμπιακό), ενώ έχει καθίσει και στον πάγκο της επίσημης αγαπημένης. Ο «ξανθός» ήταν επί 11 συναπτά έτη βουλευτής στη Β' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία και διετέλεσε και για μια διετία (2005-2007) υφυπουργός Αθλητισμού.



Σοφία Σακοράφα

Η νυν Α' αντιπρόεδρος της Ελληνικής Βουλής υπήρξε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον ακοντισμό. Το 74,20 που σημείωσε στα «Βενιζέλεια» του 1982 την καθιέρωσε στην ελίτ του αθλήματος. Εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 2009 με το ΠΑΣΟΚ, εξελέγη το 2012 και πάλι αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από το 2018 είναι μέλος του ΜέΡΑ25.



Κώστας Κουκοδήμος

Ο νυν δήμαρχος Κατερίνης (2019-σήμερα) ανήκει σε μία γενιά αθλητών των οποίων οι διακρίσεις έβγαλαν τον ελληνικό στίβο από τα δύσκολα χρόνια και τον οδήγησαν στις διεθνείς επιτυχίες. Απο το 2004 έως τον Μάρτιο του 2006 κατείχε τη θέση του γενικoύ γραμματέα Αθλητισμού, ενώ εξελέγη βουλευτής Πιερίας με τη Ν.Δ. το 2007. Ένα από τα πόστα που υπηρέτησε ήταν αυτό του υφυπουργού Παιδείας το 2014.



Γιώργος Ανατολάκης

Υπήρξε εμβληματικός στόπερ των late '90s και των '00s του Ολυμπιακού, με τον οποίο πανηγύρισε 10 πρωταθλήματα και 3 Κύπελλα, ενώ φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο 22 φορές. Έναν χρόνο αφού έκλεισε την καριέρα του στον Ατρόμητο, εντάχθηκε στο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και εξελέγη βουλευτής στη Β' Πειραιώς και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς.



Πύρρος Δήμας

Αφήσαμε για το τέλος τον κορυφαίο για πολλούς και όχι άδικα Έλληνα αθλητή! Ο απόλυτος μύθος της άρσης βαρών, ο άνθρωπος των τεσσάρων Ολυμπιακών μεταλλίων (3 χρυσά και 1 χάλκινο), το «λιοντάρι από τη Χειμάρρα», έχει ασχοληθεί και με την πολιτική. Στις 6 Μαΐου 2012 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.