Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ μια ημέρα μετά την τηλεμαχία.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο μοναδικός νικητής του debate ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ηττημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θεωρούν, δε, πως «παρά τους αυστηρούς και άνευρους κανόνες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναδείξει και το κυβερνητικό πρόγραμμα και την ανάγκη της δημοκρατικής συσπείρωσης απέναντι στη ΝΔ, αλλά κυρίως τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού».

Πριν συμπληρωθεί ένα 24ωρο ο Αλέξης Τσίπρας «ανέβασε» την υπόθεση των υποκλοπών ζητώντας την παραίτηση της εισαγγελέως της ΕΥΠ που παραχωρούσε τις άδειες των παρακολουθήσεων. «Από τη χθεσινή συζήτηση, προέκυψε μία σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις», τόνισε, καλώντας τον πρωθυπουργό να εξηγήσει πως «αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η εισαγγελέας της ΕΥΠ κυρία Βλάχου χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις; Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί εννέα μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν;», κατέληξε.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας θέλοντας να προσεγγίσει ακόμη περισσότερο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως έκανε και αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του debate, τόνισε πως «είναι εύλογη η αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για την ανάγκη, οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η Κουμουνδούρου θα οξύνει τους τόνους για τις επόμενες ημέρες, αναδεικνύοντας την υπόθεση των υποκλοπών σε μείζον θέμα. Ένα όπλο στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα επιδιώξει να το εκμεταλλευτεί προκειμένου να καταφέρει να μειώσει τις μεγάλες δημοσκοπικές διαφορές, όπως καταγράφονται, υπέρ της ΝΔ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το βράδυ, μετά το debate, η πρώτη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την τηλεμαχία επικεντρώθηκε στο θέμα των υποκλοπών: «Η σημερινή συζήτηση αποκάλυψε γιατί ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται όλο αυτό το διάστημα. Ήξερε, αυτό που ήξεραν όλοι οι πολίτες, πως η απάντησή του σε ένα ερώτημα για τις παρακολουθήσεις θα τον εξέθετε ανεπανόρθωτα. Επειδή τα ψέματα τελείωσαν, αναγκάστηκε για πρώτη φορά να αποκαλέσει σκάνδαλο την υπόθεση των υποκλοπών».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή