Στα parapolitika.gr μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μενέλαος Γερονικολός.

Ειδικότερα, στη συνέντευξη που παραχώρησε καταστεί σαφές ότι το διακύβευμα της επικείμενης κάλπης είναι «να είναι οι πολίτες να διαμορφώσουν τις πολιτικές συνθήκες, που θα επιβάλουν πολιτικές, που έχουν στόχο ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που στοχεύουν στην αναγέννηση του ΕΣΥ» που θα φέρουν στο επίκεντρο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Τονίζει για τη θέση Ανδρουλάκη και το «τρίτο πρόσωπο» για πρωθυπουργό, ότι »εντός το οποίου μπορούν να επιβιώσουν οι πολιτικές συγκλήσεις και οι κυβερνήσεις συνεργασιών, αλλά και τα πρόσωπα, που πρωτίστως πρέπει να είναι πολιτικά αξιόπιστα και όχι εκπρόσωποι συστημάτων εξουσίας του χθες».

Ταυτόχρονα για τα σενάρια κυβέρνησης συνεργασίας, καταστεί σαφές ότι  «η γνήσια λαϊκή βούληση, η οποία θα αποτυπωθεί το βράδυ της 21ης Μαΐου, θα δημιουργήσει ρεαλιστικά δεδομένα, καθώς κάθε πολιτική δύναμη θα λάβει από τον λαό την εντολή που αναλογεί».

Για την Μεσσηνία, τον τόπο της εκλογικής του καθόδου, αναφέρεται για έναν νομό που χρίζει περαιτέρω προσοχής και αναβάθμισης, τονίζοντας τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και την ενίσχυση του συστήματος υγείας, αλλά και του ασφαλούς τοπικού δικτύο. Παράλληλα, κάνει λόγο για τις υποδομές που οφείλει να έχει κάθε αγρότης, όντας μία περιοχή με ισχυρό το στοιχείο του πρωτογενούς τομέα.

Τέλος, καταλήγει ότι «ο μόνος δρόμος για μια ασφαλή πολιτική επιλογή είναι ο δρόμος της ευθύνης» και ότι «οφείλουμε να απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη με συνέπεια και ειλικρίνεια, προκειμένου να του δίνουμε τη δυνατότητα να αποφασίζει υπεύθυνα για το μέλλον του».

Αναλυτικά οι δηλώσεις

Κύριε Γερονικολέ έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την κάλπη και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι που θα μας βρει η 22α Μαΐου. Θεωρείτε πως μπορεί να προκύψει κυβέρνηση και υπό ποιους όρους;

Εκτιμώ ότι τούτη την ώρα το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θα διαμορφωθούν οι αριθμητικές ισορροπίες, προκειμένου να έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία θα διαθέτει τη δεδηλωμένη, η οποία θα διαθέτει τη νομιμοποίηση της πλειοψηφίας της Βουλής. Κατά τη γνώμη μου το κρίσιμο ερώτημα, το οποίο θέσατε και εσείς, είναι υπό ποιους όρους μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα αποτελεί τον πυρήνα της εκλογικής αναμέτρησης, το δίλλημα δηλαδή, στο οποίο κάθε πολίτης θα κληθεί τελικά να απαντήσει όταν φτάσει η ώρα της κάλπης.

Επιλέγουμε τη συντήρηση της δεξιάς και τον καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ ή επιλέγουμε το δρόμο της αλλαγής, το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής; Η απάντηση σε αυτό το δίλλημα, η οποία προφανώς θα επικυρωθεί από τον κυρίαρχο λαό, είναι εκείνη που θα διαμορφώσει το πλαίσιο, που θα θέσει τους πολιτικούς όρους για να υπάρξει ή μη η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Το κρίσιμο για εμάς αυτή τη στιγμή είναι οι πολίτες να διαμορφώσουν τις πολιτικές συνθήκες, που θα επιβάλουν πολιτικές, που έχουν στόχο ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, που στοχεύουν στην αναγέννηση του ΕΣΥ, στην ποιοτική δημόσια παιδεία και στην αξιοκρατία. Που θα επιβάλουν πολιτικές, που θα υπηρετούν το όραμα για την αλλαγή, με επίκεντρο τον άνθρωπο, τον αδύναμο, τον μη προνομιούχο.

Πεποίθησή μου είναι ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα είναι τέτοιο, που θα φέρει το πρόγραμμα, τις θέσεις και το όραμα του ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο της συζήτησης για τη διακυβέρνηση της χώρας. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ έναν δυνητικό κυβερνητικό εταίρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάλι θέτει όρο – μεταξύ άλλων- τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό. Μήπως εν τέλει πρόκειται για προεκλογικό όρο που μετά τις εκλογές θα ανακληθεί;

Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ έναν δυνητικό κυβερνητικό εταίρο. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ως τον πολιτικό χώρο που μπορούν να λεηλατήσουν, ως το κόμμα που μπορεί να μετατραπεί σε συμπλήρωμά τους. Αντιλαμβάνεστε, και υποθέτω ότι αυτό το κατανοούν και στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής δεν είναι και δεν θα αποδεχθεί ποτέ να είναι το δεκανίκι και το πολιτικό άλλοθι του Μητσοτάκη και του Τσίπρα.

Αν πραγματικά Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ έναν δυνητικό κυβερνητικό εταίρο τότε Μητσοτάκης και Τσίπρας αντιλαμβάνονται ότι όταν υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, οι συγκλίσεις αφορούν και τα πρόσωπα, προφανώς και αυτό του πρωθυπουργού, το οποίο πρέπει να είναι κοινής αποδοχής.

Η θέση που εξέφρασε ο πρόεδρός μας, για το πρόσωπο του πρωθυπουργού δεν αποτελεί προεκλογικό όρο. Πρόκειται για μια θέση που οριοθετεί με σαφήνεια το πλαίσιο εντός το οποίου μπορούν να επιβιώσουν οι πολιτικές συγκλήσεις και οι κυβερνήσεις συνεργασιών, αλλά και τα πρόσωπα, που πρωτίστως πρέπει να είναι πολιτικά αξιόπιστα και όχι εκπρόσωποι συστημάτων εξουσίας του χθες.

Θα λάβετε την τρίτη εντολή, και αλήθεια με τι σκοπό; Δημοσκοπικά δεν προκύπτει σενάριο χωρίς για παράδειγμα τον Γιάνη Βαρουφάκη;

Έχω τη βαθιά πίστη ότι το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής θα λάβει ισχυρή εντολή από τον λαό, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το αύριο του τόπου μας θα είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που του επιφύλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 4 χρόνια και εντελώς διαφορετικό από αυτό που επιφύλαξε την προηγούμενη τετραετία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γνήσια λαϊκή βούληση, η οποία θα αποτυπωθεί το βράδυ της 21ης Μαΐου, θα δημιουργήσει ρεαλιστικά δεδομένα, καθώς κάθε πολιτική δύναμη θα λάβει από τον λαό την εντολή που αναλογεί.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες την 21η Μαΐου θα υπογράψουν την εντολή, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να είναι εγγυητής της πορείας για μια νέα Ελλάδα, της πορείας για την αλλαγή.

Είστε υποψήφιος στη Μεσσηνία, μια ιδιαίτερη περιφέρεια. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Η Μεσσηνία είναι ένας τόπος ευλογημένος, αλλά και συνάμα ένας τόπος που είχε την ατυχία τις δυο τελευταίες τετραετίες να είναι ο Νομός που οι κυβερνήσεις του γύρισαν την πλάτη. Οι οδικοί άξονες, η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας αποτέλεσαν το φόντο, προκειμένου να στηθούν φιέστες από τους δύο προηγούμενους πρωθυπουργούς, αλλά ακόμα η υλοποίησή τους δεν έχει ξεκινήσει.

Τα μεγάλα έργα υποδομής, που σχετίζονται με την αγροτική παραγωγή του Νομού, τα φράγματα και τα δίκτυα άρδευσης, που θα προστατεύσουν τον αγρότη από την κλιματική αλλαγή είτε δεν έχουν ξεκινήσει, είτε δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του Νομού αποτελούν εφιάλτη για τους κατοίκους της περιφέρειας του Νομού, αλλά και των αστικών κέντρων. Άρα, οι προτεραιότητες που πρέπει να έχει ένας πολιτικός που θέλει να υπηρετήσει τους ανθρώπους ενός Νομού σαν τη Μεσσηνία είναι απολύτως ευδιάκριτες.

Θέλουμε και αγωνιζόμαστε να μπορούν οι κάτοικοι της Μεσσηνίας να έχουν πρόσβαση σε ένα ισχυρό σύστημα υγείας, να έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλές οδικό δίκτυο. Θέλουμε η Μεσσηνία να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, που θα της επιστρέψουν να αναπτυχθεί περισσότερο τουριστικά και οικονομικά.

Θέλουμε και αγωνιζόμαστε, ώστε κάθε αγρότης να έχει στη διάθεσή του υποδομές που θα του επιτρέψουν να επενδύσει στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του Νομού (λάδι, ελιές, σύκα, σταφίδα κλπ). Θέλουμε και αγωνιζόμαστε, προκειμένου η Μεσσηνία να πάρει αυτό που της αναλογεί, αυτό που της αξίζει, αυτό που της στέρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Και ο Αλέξης Τσίπρας ομολόγησε πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Το κόμμα σας πάλι απορρίπτει τα κυβερνητικά μέτρα. Τι θα μπορούσε να γίνει για να ανακουφιστούν οι πολίτες;

Για να υπάρξουν μέτρα που θα ανακουφίσουν πραγματικά τους πολίτες θα πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση που αφενός να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών και αφετέρου διαθέτει το σχέδιο και βρίσκει τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να βοηθήσει ουσιαστικά εκείνους που το έχουν ανάγκη.

Δυστυχώς, στην περίπτωση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στο ζήτημα της ακρίβειας, αποδείχθηκε ότι ο τόπος έχει μια κυβέρνηση που δεν θέλει και δεν μπορεί να στηρίξει τον αδύναμο, τον μη προνομιούχο, τον πολίτη που έχει δει το εισόδημά του να εξανεμίζεται τις πρώτες μέρες κάθε μήνα στους λογαριασμούς ρεύματος και στα ταμεία των σούπερ μάρκετ.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει, αλλά δεν έγινε, παρότι το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής εγκαίρως κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, συγκεκριμένα μέτρα που θα στήριζαν την ελληνική κοινωνία, ήταν να υπάρχει ως κεντρική πολιτική επιλογή η προστασία των πολλών έναντι των λίγων.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε όλες τις περιπτώσεις επέλεξε να στηρίξει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την ολιγαρχία, επέλεξε να μέχρι και την τελευταία στιγμή την πολιτική των επιδομάτων, που καταδικάζει τον λαό στη μιζέρια και στην απελπισία.

Οι τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις χαρακτηρίζονται από παράλληλους μονολόγους και υψηλούς τόνους. Λείπει όμως η πολιτική αντιπαράθεση. Πώς μπορεί ο πολίτης να επιλέξει με ασφάλεια;

Ο μόνος δρόμος για μια ασφαλή πολιτική επιλογή είναι ο δρόμος της ευθύνης. Αν κάθε πολίτης αντιληφθεί την ευθύνη που του αναλογεί τότε η επιλογή του δεδομένα θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν θα είναι μια επιλογή που δεν κρίνεται από την επικοινωνία ή τους κομματικούς τακτικισμούς.

Από την άλλη πλευρά κάθε πολιτικός, ιδίως εμείς, οι πολιτικοί της νέας γενιάς, οφείλουμε να αντιληφθούμε και τη δική μας ευθύνη. Οφείλουμε να απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη με συνέπεια και ειλικρίνεια, προκειμένου να του δίνουμε τη δυνατότητα να αποφασίζει υπεύθυνα για το μέλλον του.

Τελικά, ο υπεύθυνος πολίτης, ο συνειδητοποιημένος ψηφοφόρος, ο αξιόπιστος πολιτικός είναι τα μοναδικά, αλλά και πιο ισχυρά εχέγγυα, προκειμένου καθεμιά και καθένας από εμάς να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με ασφάλεια το μέλλον του.