Το εκλογικό αποτέλεσμα θα δείξει τι θέλουν οι πολίτες, εάν θέλουν και κυβέρνηση συνεργασίας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο υποψήφιος της ΝΔ στην Ηλεία Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εκτίμησε ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα κρίνει το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα.

Με αφορμή την υποψηφιότητά του στο νομό Ηλείας

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όλοι εμείς που είμαστε στην πολιτική με κάποιο σκοπό πρέπει να ξέρουμε πότε οριοθετούνται οι διάφοροι κύκλοι, ποιους ανοίγουμε από μόνοι μας και πως μπορούμε να προσφέρουμε χρήσιμο έργο εκεί που χρειάζεται. Εξεπλάγησαν πολλοί γιατί θα περίμεναν να είμαι στην Αθήνα αλλά έκρινα ότι ήρθε η ώρα να συνεισφέρω να αναδειχθεί ένας τόπος με φοβερές δυνατότητες, αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να συμβάλλω μαζί με όλους τους άλλους στο να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Ερωτηθείς αν η ΝΔ θα αξιοποιήσει τη διερευνητική εντολή για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ή θα πάμε σε δεύτερες εκλογές

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εξαρτάται από το ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα και ποια θα είναι η εντολή και πως αυτή θα ερμηνευτεί μέσα από την κάλπη. Τι θέλει δηλαδή ο λαός θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ή θέλει να συνεχίσει να κυβερνάται με τον τρόπο που κυβερνάται όπου έχουν καταγραφεί τόσα θετικά αποτελέσματα και τώρα πιο ώριμος και πιο αποφασισμένος ο κ. Μητσοτάκης και η επόμενη κυβέρνησή του θα βάλει τα πράγματα σε μια σειρά.

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η επόμενη μέρα θα κρίνει και το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά κόμματα. Αυτό που λεει ο κ.Μητσοτάκης είναι απόλυτα σωστό κυβερνώ αυτό τον τόπο κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, τα πήγαμε καλά, το εγκρίνει ο ελληνικός λαός και βέβαια οι δημοσκοπήσεις αυτό το δρόμο δείχνουν, από εκεί και πέρα το παζάρεμα νομίζω ότι είναι έξω από τον υπεύθυνο πολιτικό διάλογο. Θέλουμε σταθερότητα στον τόπο, τη θέλουν τα πολιτικά κόμματα, τι θέλουν οι πολίτες αυτό πρέπει να επιδιώξουμε αυτό, αυτό μπορεί να γίνει.

Ερωτηθείς αν είναι αδιαπραγμάτευτο το πρόσωπο του πρωθυπουργού σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το συζητάμε είναι δημοκρατικά λογικό και σωστό.

Με αφορμή τις επερχόμενες τουρκικές εκλογές

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μην μπούμε στα εσωτερικά της Τουρκία πέραν από το να παρακολουθούμε τι γίνεται γιατί η Τουρκία έχει δύο όψεις, έχει αυτή που βλέπουμε μέσα από τις εκλογές που όλοι υπερθεματίζουν σε λαϊκισμό και σε ψευδοπατριωτισμό και από την άλλη μεριά ένα βαθύ σύστημα το οποίο αντέχει μέσα από τους αιώνες, έχει τη δική του λογική και εκεί είναι και οι πάγιες θέσεις αυτής της χώρας απέναντι στην Ελλάδα. Τον τελευταίο καιρό ξύπνησε το βαθύ κράτος, ξεπέρασε τον Ερντογάν και επιβάλλει και πάλι τη δική του λογική και τις δικές του σκοπιμότητες. Επειδή διαγκωνίζονται αυτά τα δύο κόμματα οποίο και να βγει εξαρτάται από το ποια θα είναι η συμμαχία και με ποια μικρά ή μεγαλύτερα κόμματα. Αν πάλι κυριαρχήσει η ακροδεξιά όπως κυριάρχησε τον τελευταίο καιρό όπου έκανε πολλές παραχωρήσεις ο κ. Ερντογάν κυρίως απέναντι στην Μπαχτσελί θα έχουμε δύσκολες στιγμές να αντιμετωπίσουμε. Ο Κιλιντζάρογλου είναι κεμαλιστής –εθνικιστής, είναι αυτός που είπε στον Ερντογάν «γίνε Ετσεβιτ». Θέλω να πιστεύω ότι την επομένη των εκλογών όλοι θα ηρεμήσουν. Εμείς βεβαίως έχουμε δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια της χώρας, προστατεύουμε τα σύνορα μας και την ακεραιότητά μας αλλά έχουμε και ένα παράθυρο ανοιχτό για να αρχίσει πάλι ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Τρεις δρόμοι υπάρχουν για να διευθετηθούν οι διαφορές μας, ο πρώτος δρόμος είναι η απευθείας συνεννόηση ανάμεσα στους ηγέτες και θέλω να πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει. Το δεύτερο οι διεθνείς διαδικασίες, πάρτε το Κυπριακό που είναι ακόμα στις καλένδες και ο τρίτος δρόμος είναι ο πόλεμος.

Με αφορμή την επιστολή του κ.Αλέκου Παπαδόπουλου για το χρέος

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι το χρέος μας είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο το διαχειρίζεται όμως σωστά η κυβέρνηση και με τα προγράμματα που έχει σταδιακά θα μειωθεί. Εκείνο που πρέπει να προταχθεί είναι να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό και φιλόξενο για να αρχίσουν οι μεγάλες επενδύσεις αυτό θα ρίξει το χρέος, θα δώσει νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα, θα ανεβάσει τις εξαγωγές όλα αυτά είναι δυνατά να γίνουν. Από την ώρα που η Ελλάδα ανακτήσει την αξιοπιστία της θα μπορέσει να τα καταφέρει. Διάβασα την επιστολή Παπαδόπουλου και έλαβα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν τις επισημάνσεις του γιατί βλέπω έναν έμπειρο πολιτικό και καλό πατριώτη. Το μήνυμα του είναι μη λέτε πολλά πριν από τις εκλογές γιατί δεν θα μπορέσετε να τα εκπληρώσετε στην συνέχεια και από εκεί και πέρα μπορεί να εκθέσετε την οικονομία σε κίνδυνο μέσα από δημοσιονομική εκτροπή. Η κυβέρνηση όμως αυτά τα έχει σκεφτεί, δεν κάνει εξαγγελίες για να είναι αρεστή, έφτασε σε ένα σημείο κλείνοντας ένα κύκλο να λεει πράγματα τα οποία εννοεί και τα οποία μπορεί να θεμελιώσει και στοιχειοθετήσει ότι μπορούν να γίνουν. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα περισσότερο με ανησυχεί η παγκόσμια οικονομική κατάσταση.