«Ζητάμε καθαρή εντολή στην κάλπη της 21ης Μαΐου ώστε να είναι σαφές ποιος πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας», δηλώνει στην «Απογευματινή της Κυριακής» ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός.

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών και μιλά στην «Απογευματινή της Κυριακής» για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη των νέων ανθρώπων, τις προκλήσεις για την επόμενη τετραετία, τις δύσκολες αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τις παρεμβάσεις της για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Κ. Κυρανάκη είστε από τους νεότερους ηλικιακά στη βουλή, πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν αυτή η 4ετία. Τι πήγε καλά τι όχι;

Ήταν σίγουρα μια τετραετία γεμάτη προκλήσεις για όλη τη χώρα. Η διαχείριση των κρίσεων που προέκυπταν ήταν ένα δυνατό crash test για την Κυβέρνηση αλλά και για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Πήραμε κάποιες αποφάσεις δύσκολες, κάναμε πολλά σωστά αλλά κάναμε και λάθη τα οποία αναγνωρίσαμε υπεύθυνα χωρίς δικαιολογίες. Παρά τις πολλαπλές κρίσεις όμως, τηρήσαμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και καταφέραμε να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός μας, ειδικά σε ότι αφορά την οικονομία, τις επενδύσεις, την ψηφιοποίηση και την Άμυνα. Αποδείξαμε στον Ελληνικό λαό ότι είμαστε αξιόπιστοι και αυτό πιστεύω θα παίξει μεγάλο ρόλο στο να εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη τετραετία.

Πιστεύετε ότι στο τέλος θα καταφέρετε να πάρετε την αυτοδυναμία;

Ναι, θεωρώ ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός. Ζητάμε καθαρή εντολή στην κάλπη της 21ης Μαϊου ώστε να είναι σαφές ποιος πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπορεί χωρίς καθυστερήσεις, δικαιολογίες και εμπόδια να εφαρμόσει ακριβώς αυτά που υπόσχεται,σε αντίθεση με πολυκομματικές κυβερνήσεις που οδηγούν σε καθυστερήσεις και πολιτική αστάθεια. Πολυκομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα σημαίνει ασυνεννοησία, δικαιολογίες, αδυναμία στις αποφάσεις. Αυτοδυναμία για τη ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα.


Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι παρά το οικονομικό success story, που επικαλείστε, για πολλές οικογένειες ο μισθός δεν φθάνει έως το τέλος του μήνα. Τι απαντάτε;

Η ακρίβεια είναι εδώ, το αναγνωρίζουμε και το αντιμετωπίζουμε. Ο στόχος ήταν και παραμένει η αύξηση των εισοδημάτων για εργαζομένους, οικογένειες και επιχειρήσεις. Και σε αυτήν την κατεύθυνση τα αποτελέσματα δεν αμφισβητούνται.

Οι μισθοί ανέβηκαν κατά μέσο όρο 13%, ο βασικός μισθός κατά 20%, μειώθηκαν φόροι για το εισόδημα, την περιουσία και τις επιχειρήσεις, μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, αυξήθηκαν μετά από 12 χρόνια οι συντάξεις, αυξήθηκαν οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ και 300.000 άνεργοι βρήκαν μια θέση εργασίας μειώνοντας την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Η χώρα κινείται οικονομικά στη σωστή κατεύθυνση. Και όλα αυτά οφείλονται κατά κύριο λόγο στην έλευση ξένων επενδύσεων, κάτι που αποτελούσε βασική δέσμευση του Πρωθυπουργού το 2019.

Δεν σταματάμε εδώ, η επόμενη τετραετία πρέπει να φέρει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση μισθών, αντάξια του ανθρώπινου δυναμικού, της μόρφωσης και των ικανοτήτων που έχουν οι νέοι στη χώρα μας.

 Το κόμμα σας καταγράφει μάλλον φτωχές – δημοσκοπικά πάντα – επιδόσεις μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων. Γιατί κατά τη γνώμη σας να σας ψηφίσει ένας 20χρόνος ή ένας 30χρονος;

Η νέα γενιά έχει πάντα οργή μέσα της απέναντι στο Κράτος και αυτό είναι λογικό. Η πρώτη εικόνα του Έλληνα 20χρονου με το Κράτος είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, ένας τομέας που χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη για να φτάσουμε εκεί που υποσχεθήκαμε. Άρα να μας ψηφίσει μόνο αν πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την σωστή ατζέντα για τα θέματα που αφορούν την Παιδεία, τα Πανεπιστήμια και την προοπτική εύρεσης εργασίας.

Για τον 30άρη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχει μπει στην αγορά έργασίας, γνωρίζει τι σημαίνει να είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, τι σημαίνει πληρώνω φόρους, τι σημαίνει επαφή με υπηρεσίες του Δημοσίου. Και θεωρώ ότι σε αυτούς τους 3 τομείς, η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σωστά.

Θεωρώ όμως πολύ σημαντική και την στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια, το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων έχει μέχρι τώρα πολύ θετικές αντιδράσεις και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, πολύ θετική είναι και η επιστροφή χιλιάδων νέων της γενιάς του brain drain οι οποίοι κάνουν χρήση των μεγάλων φορολογικών κινήτρων που ψηφίσαμε.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας κάνω μια απλή ερώτηση. Γιατι στις 21 Μαΐου ζητάτε ξανά την ψήφο του Έλληνα πολίτη;

Ζητώ να με ψηφίσουν μόνο όσοι συμφωνούν πραγματικά με τις θέσεις μου, μόνο όσοι επιθυμούν να τους εκφράζω από το βήμα της Βουλής. Από την αρχή της διαδρομής μου, ήθελα πάνω από όλα να είμαι συνεπής. Για μένα το ήθος, η συνέπεια, οι ιδέες μου είναι αυτά που χρειάζομαι για να συνεχίσω στην πολιτική.

Θέλω να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά για να βοηθήσω την Πατρίδα μου. Θέλω η Ελλάδα σε λίγα χρόνια να γίνει μια χώρα πρότυπο.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»